email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Καθαρίστε το αίμα και προστατέψτε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Καθαρίστε το αίμα και προστατέψτε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο
διαφήμιση

Γαϊδουράγκαθο

Καθαρίστε το αίμα και προστατέψτε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο
Διετές ακανθώδες φυτό που φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες και τα λουλούδια του έχουν χρώμα βυσσινί. Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη.

Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιάζεται εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς κελσίου.

Στη βοτανοθεραπευτική
χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι από τα άνθη του, που μαζεύονται προς το τέλος του Καλοκαιριού όταν ξεραθούν πλήρως. Τα άλλα μέρη του φυτού έχουν χαμηλότερες περιεκτικότητες σε δραστικές ουσίες.

Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιήθηκε ήδη από τα ελληνορωμαϊκά χρόνια, ιδιαίτερα για την υποστήριξη του ήπατος και την αποτοξίνωση του αίματος. Από το 1890 περίπου, τα φαρμακεία στις ΗΠΑ χορηγούσαν το εκχύλισμα για τη θεραπεία της συμφόρησης των πεπτικών οργάνων με λιπώδη διήθηση.

Η γερμανική φαρμακοποιία αναγνωρίζει τους σπόρους και τα τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα του γαϊδουράγκαθου ως θεραπευτικά των πεπτικών διαταραχών και των οργανικών βλαβών από δηλητήρια και τοξίνες και ως υποστηρικτική θεραπεία σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις και σε κίρρωση του ήπατος.

Ιστορία & Παράδοση
Σύμφωνα με την παράδοση τα λευκά σημάδια σαν φλέβες στα πράσινα φύλλα του, προκλήθηκαν όταν έπεσαν πάνω στο φυτό σταγόνες από το γάλα της Παρθένου Μαρίας και για αυτό πήρε το αγγλικό του όνομα Milk thistle (αγκάθι με γάλα) ή Mary thistle (αγκάθι της Μαρίας).

Ο Διοσκουρίδης συνιστά το γαϊδουράγκαθο (το μέγα κενταύριον, ή σίλυβον) για την επούλωση πληγών, τον καθαρισμό του αίματος, την αποτοξίνωση, την αύξηση γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν και στη μελαγχολία. Τα κεφάλια από τα άνθη του τρώγονταν βραστά την Άνοιξη πριν ανθίσουν όπως οι αγκινάρες και βοηθούσαν, εκτός των άλλων, στη τόνωση του οργανισμού.

Συνοπτικά βοηθάει σε περιπτώσεις όπως:
εθισμοί,
αλκοολισμός,
δηλητηρίαση από μανιτάρια,
ανορεξία,
προβλήματα χολής,
Ηπατίτιδας
Ίκτερου
ψωρίαση
Κίρρωση του ήπατος
πεπτικές διαταραχές,
λιπώδης διήθηση,
πονοκέφαλοι,
ορμονικές ανισορροπίες,
σπασμοί,
έκθεση σε τοξίνες, ενώ είναι γνωστό ότι
καθαρίζει το αίμα και δρα ως
αντιφλεγμονώδες,
αντιοξειδωτικό,
καθαρτικό,
Ιδανικό για αποτοξίνωση του οργανισμού.
αναγεννητικό των κυττάρων.
Αυξάνει την έκκριση και τη ροή της χολής.
Ενισχύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών και ανακουφίζει από δυσπεψία.
Ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης
Θεραπευτικές Δράσεις & Χρήσεις
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο γιατρικό που χρησιμοποιείται στη προστασία του συκωτιού από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες.

Μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν οι βλάβες στο συκώτι αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων του. Χρησιμοποιείται ακόμα στη θεραπεία της ηπατίτιδας, του ίκτερου και της κίρρωσης του ήπατος.

Χορηγείται σε όλα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης καθώς αυξάνει την έκκριση και την ροή της χολής από το ήπαρ και της χοληδόχου κύστης. Επιπροσθέτως μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη ή την αντιμετώπιση των χολόλιθων, καθώς έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής.


Είναι αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μύκητες του γένους Amanita καθώς και από άλλες τοξίνες του περιβάλλοντος. Πολλά Ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου Δηλητηριάσεων χρησιμοποιούν το απόσταγμά του γι’ αυτόν το λόγο (μείωση θνησιμότητας από 30-50% σε λιγότερο από 10%).

Χρησιμοποιείται ακόμα σαν δυναμωτικό του εγκεφάλου και της μνήμης, σαν καταπραϋντικό στη καταρροή και στη πλευρίτιδα, αλλά και στη ψωρίαση. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η αντικαρκινική*, η νευροπροστατευτική αλλά και η καρδιοπροστατευτική του δράση λόγο της μείωσης της χοληστερόλης που προκαλεί.


Η σιλυμαρίνη βοηθά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων και μεγάλων τμημάτων ιστών, καθώς

Τα προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας τις τοξίνες να εισχωρήσουν σ΄αυτά και εξουδετερώνοντας τις τοξίνες που έχουν ήδη εισχωρήσει.

Ενεργοποιούν την πρωτεϊνική σύνθεση στα ηπατικά κύτταρα, με αύξηση της δραστηριότητας του DNA-RNA, δηλ. του γενετικού υλικού.

Η σιλυμαρίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλει στην αποτροπή της εξάντλησης της γλουταθειόνης στα ηπατικά κύτταρα. Η γλουταθειόνη ευθύνεται για την αποτοξίνωση από μια ευρεία σειρά φαρμάκων, χημικών ουσιών και ορμονών.


Ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research», υποστηρίζει πως το γαιδουράγκαθο βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτή την ιδιότητα την οφείλει στην ουσία σιλυμαρίνη, που σταθεροποιεί τα επίπεδα ινσουλίνης. Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν επίσης στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης.


Το γαϊδουράγκαθο προτιμάται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, λόγω της ιδιότητάς της να καταστέλλει τη σύνθεση των λευκοτριενίων τα οποία έχουν την ικανότητα να προκαλούν φλεγμονές.

Σύμφωνα με πολλές τυφλές, ελεγχόμενες δοκιμές και κλινικές μελέτες, το γαϊδουράγκαθο βοηθά σημαντικά στη μείωση των οργανικών βλαβών από αλκοόλ, ενώ η μακρόχρονη χρήση του φαίνεται να αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με ηπατικές βλάβες.

Επίσης μεταβάλλει ευνοϊκά τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες) σε ασθενείς με κίρρωση, ιογενή ηπατίτιδα και λιπώδη διήθηση, βελτιώνει τα συμπτώματα της προκληθείσης τοξικής βλάβης σε όργανα (ναυτία, αδυναμία, απώλεια όρεξης, κόπωση και πόνος), ενώ βοηθά στην αποτροπή βλαβών από χημικά φάρμακα.
Επιπρόσθετα, αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών που ανακουφίζουν τη δυσπεψία και τους πονοκέφαλους που συνδέονται με τη συμφόρηση των οργάνων αποτοξίνωσης.

Η λήψη του μαζί με άφθονο καθαρό νερό (όχι απαραίτητα ταυτόχρονα) «ξεπλένει» τις τοξίνες και αποσυμφορεί τα όργανα αποτοξίνωσης (συκώτι, νεφρά), με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η υγεία μας και να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής!

Και βέβαια το γαϊδουράγκαθο βελτιώνει την υγιεία μας και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας, καθώς Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι.

Περισσότερα άρθρα για Βότανα πατήστε εδώ …

πηγη

Ειδήσεις σε ετικέτες

Τα αδέσποτα της Κατερίνης απέκτησαν και ενημερωτική …Ιστοσελίδα!
Σύγχρονο λεωφορείο μεταφοράς ΑμεΑ παρέδωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Σχετικά άρθρα