Πηγή: Volha Flaxeco – Unsplash

Το να διατηρείς το σπίτι σου καθαρό αν και δεν είναι εύκολο είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την υγιεινή του χώρου που διαμένεις εσύ και η οικογένεια σου. Ιδιαίτερα σε μια εποχή σαν την παρούσα που καραδοκούν μικρόβια και είναι πολύ σημαντική η απολύμανση των χώρων αλλά και των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σπίτι καθαρό και ασφαλές. Κάθε πότε όμως πρέπει να καθαρίζουμε το σπίτι μας; 

Κάθε πότε να καθαρίζεις; 

Ο ΕΦΕΤ έχει επισημάνει κατά καιρούς το πόσο σημαντικό είναι τα καταστήματα υγειονομικούς ενδιαφέροντος να πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές καθαριότητας και υγιεινής των χώρων τους. Είναι άλλωστε χώροι τους οποίους επισκεπτόμαστε για να φάμε ή να πιούμε κάτι. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι η κουζίνα του σπιτιού μας να είναι πεντακάθαρη καθημερινά. Αρκεί να αναλογιστούμε πως εκεί διατηρούμε όλα τα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλώσουμε και πως είναι πολύ εύκολο η κουζίνα μας να μετατραπεί σε μια εστία μικροβίων. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο του σπιτιού μας, στο οποίο επίσης συγκεντρώνονται μικρόβια και η καθαριότητά του πρέπει να είναι τακτική. 

Σίγουρα ωστόσο εκτός από την κουζίνα και το μπάνιο, μικρόβια μπορούν να εμφανιστούν και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού μας εάν δεν λάβουμε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και να καθαρίσουμε συχνά. Το ψυγείο, το πάτωμα, οι γλάστρες και τα ντουλάπια του σπιτιού μας πρέπει να τα καθαρίζουμε 1-2 φορές τον μήνα, για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης. 

Ένας πρακτικός οδηγός που θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε σωστά το καθάρισμα του σπιτιού μας: 

Τι καθαριστικά να επιλέξω; 

Δεν αρκεί ωστόσο να οργανώσουμε σωστά τον καθαρισμό του σπιτιού μας για να είμαστε ασφαλείς και να διατηρήσουμε ένα υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης. Πρέπει να επιλέξουμε και τα κατάλληλα καθαριστικά ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα χρησιμοποιήσουμε επικίνδυνα χημικά ή άλλα προϊόντα που ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία μας. Το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε καθαριστικά εγκεκριμένα που υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο. Στα My Market, Μασούτη, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλο αλλά και σε μαγαζιά με είδη σπιτιού και χαρτικά μπορούμε να βρούμε εγκεκριμένα καθαριστικά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αρκεί να ελέγξουμε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά τους και φυσικά να συμβουλευτούμε ειδικούς και πωλητές, που μπορούν να μας κατευθύνουν σχετικά. 

Πηγή: Crema Joe – Unsplash

Παράλληλα, μπορούμε να στραφούμε και σε σπιτικές συνταγές, να χρησιμοποιήσουμε βότανα για να φτιάξουμε δικά μας καθαριστικά ή απλά να επιλέξουμε παραδοσιακούς τρόπους καθαρισμού, όπως ζεστό νερό και ξύδι, για να είμαστε σίγουροι πως και τα μικρόβια θα σκοτώσουμε και θα απολαύσουμε ένα καθαρό και υγιεινό σπίτι. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει τέτοιου είδους συνταγές για σπιτικά καθαριστικά, ενώ αρκεί απλά να ρωτήσουμε συγγενείς και φίλους για δικά τους “γιατροσόφια” που ενδεχομένως να μας φανούν χρήσιμα. Επιλέγοντας τέτοιου είδους καθαριστικά, χωρίς χημικά και άλλες βλαβερές για τον περιβάλλον ουσίες, συμβάλουμε με τον τρόπο μας σε αγώνες που δίνουν οργανώσεις για τη μείωση των ρύπων στον πλανήτη, με πλέον χαρακτηριστική φυσικά την GreenPeace
Το καθάρισμα του σπιτιού μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση την οποία δεν πρέπει να αμελούμε. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και να καθαρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλους τους χώρους και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, για να διατηρήσουμε το σπίτι μας ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή προετοιμασία, οργάνωση αλλά και συνέπεια!