Αντικαπνιστική πρεμιέρα παρουσία Μητσοτάκη

Την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας θα κηρύξει σήμερα και επισήμως η κυβέρνηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ενημερωτική καμπάνια που θα παρουσιαστεί σκοπεύει να πείσει τους Έλληνες να σβήσουν μια και καλή το τσιγάρο. Παράλληλα, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια θα ανακοινωθεί ότι στο πλαίσιο της πλήρους υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος θα συνεχιστούν και οι έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και όπου αλλού βάσει της νέας νομοθεσίας απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Στη μάχη κατά του τσιγάρου μπαίνει και το τετραψήφιο νούμερο 1142 για τη λήψη επωνύμων καταγγελιών από τους πολίτες για τυχόν παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Την ενημερωτική καμπάνια  θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το κάπνισμα, καθηγητής Πνευμονολογία, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης. Χθες, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ κατά το διάστημα 08-14 Νοεμβρίου σε Ρέθυμνο, Τρίπολη, Πάτρα, Αθήνα (νότια προάστια), Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Οι έλεγχοι, διενεργήθηκαν από τις μεσημεριανές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και επικεντρώθηκαν σε παιδότοπους, καφενεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης. Από τους ελέγχους στις παραπάνω οκτώ πόλεις προέκυψε: 1. Ελέγχθηκαν 172 περίπου επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με μέγιστο αριθμό 1.650 θαμώνων 2. Στο 72% των περιπτώσεων δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους 3. Στο 45% των περιπτώσεων οι υποδειχθέντες ως εξωτερικοί χώροι (ανεξάρτητα από το εάν βρέθηκαν καπνίζοντες κατά τον έλεγχο) ενέπιπταν στον αντικαπνιστικό περιορισμό (άρθρο 16 του Ν.4633/19) καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι. 4. Στο 55% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε είτε απουσία είτε ελλιπής σήμανση σε χώρους που εμπίπτουν στον αντικαπνιστικό περιορισμό. 5. Στο 60% των καταστημάτων διαπιστώθηκαν μέτρα αποτροπής καπνίσματος και ειδικότερα απουσία σταχτοδοχείων εντός των καταστημάτων. 6. Σε 1 στις 4 επιχειρήσεις κατεγράφησαν παρατυπίες (μη ύπαρξη ή μη θεώρηση) σχετικά με την ύπαρξη και τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ