email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Κατάθεση Ερώτησης | Αθλητικές Εγκαταστάσεις – Πιερία

διαφήμιση

Χρήστος Τζιουβάρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας
Παράταξη: «Πράξεις για τη Μακεδονία» – Χρήστος Παπαστεργίου

Παράταξη:  «Πράξεις για τη Μακεδονία» – Χρήστος Παπαστεργίου

             14 Ιουνίου 2022

Προς: 1. Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου

2. Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, κ. Παρίση Μπίλλια

Θέμα: Ερώτηση, σύμφωνα με την παρ.1 άρθρου 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ., σχετικά με την έλλειψη σύγχρονων αθλητικών υποδομών σε περιοχές της Πιερίας και την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. 

Κείμενο Ερώτησης

Ο αθλητισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους ψυχαγωγίας αλλά και επαγγελματικής απασχόλησης για πολλούς συνανθρώπους μας. Νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία βρίσκουν καθημερινά στον αθλητισμό ένα τρόπο διασκέδασης και σωματικής άσκησης, και ακόμα και όταν δεν ασκούν τον αθλητισμό, απολαμβάνουν να παρευρίσκονται σε αθλητικούς χώρους και να παρακολουθούν αθλητικούς διαγωνισμούς, ενώ οι αθλητικοί χώροι αποτελούν και σημεία συνάντησης ανθρώπων με τους φίλους τους ώστε να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους ή και να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους.

Παράλληλα, πολύ σημαντικές είναι και οι θετικές επιδράσεις που έχει ο αθλητισμός τόσο σε κάθε άτομο ξεχωριστά όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Μελέτες δείχνουν ότι ο αθλητισμός συμβάλει σε μία καλύτερη προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των ατόμων, στην μείωση του άγχους και του στρες, στην μείωση της παχυσαρκίας και στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης νοσημάτων. Συμβάλει, επίσης, σε μία καλύτερη ψυχολογική κατάσταση των ατόμων, αλλά και κοινωνικά εκεί όπου ασκείται ο αθλητισμός καταγράφεται, για παράδειγμα, μειωμένη εγκληματικότητα και μία πιο αρμονική συνύπαρξη των ατόμων.

Στο πλαίσιο των επιλογών της διοίκησης για ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κάθε Περιφερειακής Ενότητας, ένα από τα θέματα που θα έπρεπε να απασχολεί είναι και η ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, περιοχές όπως η νότια Πιερία, και πιο συγκεκριμένα η Δημοτική Ενότητα Ανατολικού Ολύμπου (Λεπτοκαρυά – από την οποία εξυπηρετείται και η Σκοτίνα και Πλαταμώνας – από τον οποίο εξυπηρετούνται και οι Νέος Παντελεήμονας και Νέοι Πόροι) παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη σε αθλητικές υποδομές, και δη σε σύγχρονες αθλητικές υποδομές. Βασικοί αθλητικοί χώροι εκεί είναι τα γήπεδα ποδοσφαίρου που συνήθως βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ για τις όποιες αθλητικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται οι αύλειοι χώροι των σχολείων που συντηρούν κάποια υποδομή. Οι σύγχρονοι αθλητικοί χώροι λειτουργούν και ως χώροι διαφόρων άλλων δραστηριοτήτων και πολλαπλών χρήσεων, που ανάλογοί τους επίσης δεν υπάρχουν στην περιοχή με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχει σοβαρό ζήτημα σχετικά με την άσκηση αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (μπάσκετ, βόλεϊ, χορός, πολεμικές τέχνες, μπαλέτο κ.α.), των παιδιών αλλά και των μεγαλύτερων ανθρώπων.

Επειδή, δε, η συγκεκριμένη περιοχή της Πιερίας λειτουργεί και ως περιοχή δεύτερης κατοικίας για πολίτες γειτονικών περιφερειών που έχουν το δεύτερο σπίτι τους εκεί, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός που έχει ανάγκη πρόσβασης σε τέτοιες υποδομές είναι σαφώς μεγαλύτερος του μόνιμου πληθυσμού των οικισμών αυτών, ενώ πρόκειται και για μία τουριστική περιοχή την οποία επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε καλοκαίρι, και έτσι κρίνεται ότι η δημιουργία τους θα είχε δυνητικά και αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή αυτή της Πιερίας.

Το αίτημα για σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι των πολιτών, είναι των γονέων, είναι των παιδιών, είναι των ανθρώπων του αθλητισμού, είναι των επισκεπτών της περιοχής αυτής και φυσικά και των επαγγελματιών του τουρισμού. Το επιβάλλει όμως και η αρχή της ισότητας και των ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά και όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την περιοχή την οποία έχουν επιλέξει να ζούνε και να εργάζονται.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε:

1. Έχετε μελετήσει το ζήτημα της έλλειψης αθλητικών υποδομών σε αυτήν αλλά και σε άλλες περιοχές της Πιερίας, κι αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;

2. Έχετε έρθει σε σχετική συζήτηση με τους οικείους Δήμους στα πλαίσια της θεσμικής συνεργασίας σας σχετικά με το θέμα; Υπάρχουν σχετικές μελέτες;

3. Αφού κατά καιρούς υπάρχει πλήθος χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Εθνικών και Ευρωπαϊκών) για την χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών, γιατί ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί αυτές οι υποδομές;

4. Σκοπεύετε να δρομολογήσετε άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία αυτών των υποδομών;

Με εκτίμηση

Ειδήσεις σε ετικέτες

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά άρθρα