Γουλάρας Δημήτριος Τηλεφώνα: 694 – 451 3619 & 23520 42 848

Erato Wine Restauran στο Λιτόχωρο

ΟΣΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙΣ ΘΑ ΝΑΙ ΞΕΝΑ!!

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ KORTAG ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΚΟΡΙΝΟ ΠΙΕΡΙΑΣ.ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ Κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΙΩΤΣΙΟ ΣΤΗΝ ΒΑΡΜΑΖΗ ΑΝΤΩΝΙΑ.

Ένα όνομα μία Ιστορία στο Νομό Πιερίας, και συγκεκριμένα στον ΚΟΡΙΝΟ ΠΙΕΡΙΑΣ.

Μια μοναδική ιστορία καλά ειπωμένη δια στόματος ενός αξιόλογου προϊσταμένου ,του κ.Τσιώτσιου ξετυλίγεται μπροστά μας και νιώθουμε σαν να ξαναγράφεται με περγαμηνές.

Μια αξιολόγηση επένδυση από Γερμανούς επενδυτές της οικογένειας  KÜMPERS  που έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες Οικογένειες στον Κορινό  την Κατερίνη και σε πολλά άλλα χωριά της Πιερίας, η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το 1974.

Η σημασία της λέξης  KORTAG είναι KOR= Κορινός, Τ=Textil, A.G.= Ανώνυμη Εταιρεία ή Α.Ε.      

Πολλοί διερωτώνται γιατί επιλέχθηκε ο Κορινός ως θέση. Πολύ απλά, γιατί πρώτον ήταν η πιο κατάλληλη θέση γιατί είναι μεταξύ Εθνικής Οδού και Σιδηροδρόμου, και σε μία έκταση που μπορούσε να κάνει επέκταση όσο αυτός ήθελε, που έκανε αλώστε μετά από λίγα χρόνια ένα τμήμα ακόμα στην ανατολική πλευρά.

Δεύτερον γιατί εκεί ήταν πιο εύκολη η εύρεση προσωπικού από Κορινό, Κατερίνη, και πολλά άλλα χωριά.   Και τρίτον ήταν μία κατάλληλη εποχή και τοποθεσία   γιατί τα ημερομίσθια ήταν πολύ χαμηλά, καθώς είχαν και κάποιες επιδοτήσεις, για τις εξαγωγές που γινότανε εκείνη την εποχή από το Ελληνικό Κράτος που στην συνέχεια με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταργήθηκαν. Το νήμα που παρήγαγε η Εταιρεία το 90% πήγαινε στη τότε  Δυτική Γερμανία  εξάλλου αν δεν υπήρχαν αυτές οι ευνοϊκές  περιπτώσεις τότε γιατί να έρθει και να διαθέσει τόσα εκατομμύρια; Και με το δίκτυο τους να έχουν τα ανάλογα κέρδη, δεν ήταν αλώστε φιλανθρωπικό Ίδρυμα. Αυτά τα χρόνια που λειτούργησε άφησε πολλά ΔΙΣ δραχμές στην Ελλάδα και προπαντός στην Περιοχή της Κατερίνης. Αν λάβουμε υπόψη πως το ημερομίσθιο ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, αλλά κάθε χρόνο μέσα από τις συλλογικές Συμβάσεις εργασίας των Κλωστοϋφαντουργών      και η Τιμαριθμική αναπροσαρμογή Α.Τ.Α. που θέσπισε τότε το 1982  ο Ανδρέας Παπανδρέου.  

Το 1976 =290 δρχ. 1977=358 δρχ. 78=470 δρχ. 80=645 δρχ. (Αυτά τα ποσά Μικτά).και για 6 ημέρες / Εβδομάδα). 

Ιανουάριος 1981=875 δρχ. Την 1-5-82 Με το σύστημα της Α.Τ.Α.=977 δρχ. Υπήρχε μια δουλειά καθημερινά και σιγουριά για το αύριο.

Ο πρώτος Διευθυντής που πέρασε ήταν ο Κύριος  Ρούντολφ Κούλμαν,  ήταν αυτός που πέρασε και τα πιο δύσκολα χρόνια. Έπρεπε να στήσει μια μεγάλη Βιομηχανία απ’ την αρχή με νέους εργαζόμενους που δεν είχαν καμιά σχέση με Κλώστριες, προερχόμενοι από διαφορετικές εργασίες πολλοί δε από αυτούς ήταν Αγρότες.!!!!

Για μένα ήταν ο καλύτερος δάσκαλος, μου δίδαξε  πολλά. Μου είπε κάποτε εγώ θα φύγω, Εσύ όμως θα μείνεις και να θυμάσαι αυτά που είπαμε τα λίγα χρόνια συνεργασίας που είχαμε.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ. ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΆΔΗ.
Νυχτερινή Βάρδια καθιερωμένο έλεγχο.
Εδώ με τον Παυλίδη Λάζαρο Συντηρητής “Α” Βάρδιας επί “20” χρόνια.

Οι πρώτες μηχανές ήρθαν μέσα 1975, Όλες νέου τύπου καινούργια μηχανήματα.             Λανάρες, Σύρτες, Προγνέστριες, Κλώστριες, και Πομπινουάρ.                                               Όταν άρχισε η τοποθέτηση των μηχανών σε κάθε τμήμα, ήταν 2 Γερμανοί για συναρμολόγηση και ένας από την ΚΟΡΤΑΓΚ.

Την Ηλεκτρική εγκατάσταση ανέλαβε  εξολοκλήρου η ΣΙΕΜΕΝΣ Ελλάδος.

Μόλις τελειώσαμε την τοποθέτηση των μηχανών με κάλεσε ο Διευθυντής στο γραφείο και μου είπε, από βδομάδα αναλαμβάνεις  την “Α” βάρδια, δεν θυμάμαι πόσες εβδομάδες  ήταν μόνο μια βάρδια, γιατί μετά  αρχίσαμε κανονικά με τρεις βάρδιες Δευτέρα – Σάββατο 6ήμερο.!!!!!

Όταν καθιερώθηκε το 5νθήμερο  γίνανε άλλες ΔΥΟ βραδιές μόνο ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ, Που παίρνανε σχεδόν τον ίδιο μισθό με τις κανονικές βάρδιες γιατί ήταν Δώδεκα ώρες εργασίας η κάθε βάρδια με Υπερωρίες – Νυχτερινά – Αργία μετά από ευνοϊκή  Εργοστασιακή Σύμβαση που πέτυχε το Σωματείο Εργαζομένων της ΚΟΡΤΑΓΚ. 

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ,  ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, και ΤΟ ΧΗΜΕΙΟ.     ΑΠΑΡΤΙΖΟΝΤΑΝ  ΜΟΝΟ  ΑΠΟ  ΈΛΛΗΝΕΣ  ΌΛΑ  ΑΥΤΑ  ΤΑ  ΧΡΟΝΙΑ.1975 – 1999

Όπως σε κάθε επιχείρηση έτσι κι εδώ δεν έλειψαν οι διάφορες διαμαρτυρίες, και απεργίες, αλλά πάντα στο τέλος βρίσκεται η χρήση τομή.

Έτσι πορευτήκαμε  όλα αυτά τα “25” χρόνια,  ήρθε μια μέρα όμως που δεν πήγαινε άλλο  και εδώ γεννάται το ερώτημα  ΓΙΑΤΙ;!!!!!!!!                                                                                                   

Ας επισημάνω πρώτα για όσους δεν  γνωρίζουν πως υπάρχουν 2 είδη Επιχειρήσεων                    

Α) Εντάσεως Εργασίας   και    Β) Εντάσεως  κεφαλαίου.!!!!

α) Εντάσεως εργασίας, όταν κατά την παραγωγική διαδικασία υπερτερεί ο συντελεστής “εργασία”, με την έννοια ότι η συμμετοχή του εργατικού κόστους στο συνολικό κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των άλλων συντελεστών.

β) Εντάσεως κεφαλαίου, όταν κατά την παραγωγική διαδικασία πρωταρχικό ρόλο παίζουν τα επενδυμένα κεφάλαια (κυρίως σε μηχανήματα) και δευτερευόντως η εργασία. Εδώ τα εργατικά χέρια και η παρουσία ανθρώπων είναι περιορισμένη, γιατί τη θέση τους έχουν πάρει οι μηχανικές εγκαταστάσεις, οι αυτοματισμοί κ.λ.π.

Η ΚΟΡΤΑΓΚ εν προκειμένου εντάσσεται στην  ( Β ) κατηγορία εντάσεως κεφαλαίου.!!!! για την Εταιρεία αυτό που ενδιέφερε κύρια ήταν,

  1. η αγορά πρώτης ύλης  γιατί εδώ μιλάμε για εκατομμύρια Τόνων Βαμβάκι που οι προμηθευτές ανάλογα με την τιμή στο χρηματιστήριο και την ποιότητα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο που επικρατούσαν, ήταν από διάφορες Χώρες. Όσο και αν αυτό ακουστεί παράξενο,  Αίγυπτο, Καλιφόρνια USA, Ελλάδα και αυτό μέσα από διάφορες διαδικασίες έπρεπε να πετύχουμε την καλύτερη ανταγωνιστικά ποιότητα Νήματος και οικονομικότερη  για την κερδοφορία και επιβίωση της ΚΟΡΤΑΓΚ.

Μηχανήματα και εξέλιξη της τεχνολογίας ο 2ος  σοβαρός παράγοντας, μέχρι και το 1987 έγινε μια σοβαρή προσπάθεια επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες ανεβάζοντας την παραγωγή αλλά και θα μειώνονταν θέσης Εργασίας με τον Αυτοματισμό, όσοι εργάστηκαν στην ΚΟΡΤΑΓΚ θα θυμούνται τί αλλαγές πραγματοποιήθηκαν τότε και την διαπραγμάτευση σε συνεχή βάση του Σωματείου να μην χαθούν οι θέσεις Εργασίας, έτσι και η Παραγωγικότητα ανέβηκε θεαματικά και η εταιρεία παράμεινε ανταγωνιστική στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Το Εργατικό κόστος τότε στον προϋπολογισμό ήταν max. μόνο 17% του συνολικού κόστους παραγωγής ανά κιλό Νήματος.

Ενώ στις Εταιρίες εντάσεως Εργασίας  εκεί το εργατικό κόστος  μπορεί να αγγίζει και το 60 με 70% ( Βιοτεχνίες που βασίζονται αποκλειστικά και μόνο σε Εργατικά χέρια η Εταιρείες  παροχής Υπηρεσιών π.χ. Τουρισμός.)  

Έτσι  ακολούθησε επέκταση του εργοστασίου με μηχανήματα που είχαν βγει εκτός λειτουργίας στην Γερμανία στην Μαμά Εταιρεία Kümpers κατασκευής 1960  και τοποθετώντας  τα στην Ελλάδα εμφανίζοντας τα και σαν Νέα  επένδυση………

Τότε χαρακτηριστικά ο ένας εκ των Μεγαλομετόχων της εταιρείας παραδέχτηκε το εξής, μεγάλο μας Λάθος που πουλήσαμε μηχανήματα που βγήκαν εκτός λειτουργίας σε τρίτες Χώρες όπως Τουρκία, Κένυα, Μαλαισία κ.λ.π. γιατί σήμερα είναι οι κύριοι Ανταγωνιστές μας,  εισάγοντας Υφάσματα από αυτές τις χώρες που επιδοτούνταν από το κράτος τους, δεν ήταν πλέον δυνατόν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταγωνισθούν.                    Λέγοντας:                                                                                                                          Μόνος να μείνω στο Εργοστάσιο δεν συμφέρει πλέον γιατί  1 κιλό Ύφασμα από Μαλαισία είναι φθηνότερο από 1 κιλό Βαμβάκι αγορά στο χωράφι στην Ελλάδα GustavAdolf Kümpers Πρόεδρος τότε στην ΚΟΡΤΑΓΚ.!!!!!! και Πρόεδρος τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για (damping control system) Επιτρπής ελέγχου αθέμητου ανταγωνισμού.!!!!!! (Unfair Competition Control Commission)

Έτσι φτάσαμε στο 1999 και πάρθηκε η μεγάλη απόφαση τον μετόχων να κλείσουν την Εταιρεία και να αναζητήσουν χώρα που επιδοτούσε τις εξαγωγές, όπως π.χ. Τσεχία που με τα χρόνια ούτε αυτό ευδοκίμησε…….. Η Τσεχία στην  Ευρωπαϊκή  Ένωση τέλος και εκεί.

Κλωστοϋφαντουργία και Βιοτεχνία στην Ελλάδα  και Ευρωπαϊκή  Ένωση ΤΕΛΟΣ.

Γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μείνανε μόνο όσοι μπόρεσαν και παρήγαγαν ειδικά και υψηλής τεχνολογίας προϊόντα που δεν μπορούσαν να παραχθούν σε τρίτες χώρες ακόμη…….

Η Παγκοσμιοποίηση της Αγοράς και οι Εισαγωγές σχεδόν να μην πω εξολοκλήρου ανεξέλεγκτες από Κίνα αν δεν το καταλάβουμε έγκυρα μας τελειώνουν.!!!!!!

Πριν κάνουμε όμως  όποια άλλα σχόλια ας ρίξουμε μια ματιά και ας αναζητήσουμε ΠΟΣΑ  ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ.

Γιατί αυτό που κατάφερε η ΚΟΡΤΑΓΚ τότε δικαιολογώντας το κλείσιμο του Εργοστασίου ήταν πως έφταιγε  το Σωματείο Εργαζομένων που υπήρχε στο χώρο………. κάτι πολύ εύκολο να περάσει στον απλό κόσμο που ήταν εκτός και δεν γνώριζε τα πράγματα από μέσα.

Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά τους λόγους που έκλεισε η ΚΟΡΤΑΓΚ.

  • το Κόστος  από διάφορους παράγοντες που ανέφερα.
  • και η 4η γενιά των Γερμανών μετόχων που δεν συμφωνούσανε σε τι θα επενδύσουν.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πως αυτοί που έχουν τα χρήματα δεν έχουν ΠΑΤΡΙΔΑ Έλληνες και Ξένοι επενδυτές, οι Γερμανοί το 1974 δεν ήρθαν στον Κορινό επειδή ξαφνικά μας Αγάπησαν…..  ούτε θέλω να φανταστώ πως οι Έλληνες επιχειρηματίες Αγάπησαν Ξαφνικά, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία………..   

Στη Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Θεσσαλία, Πάτρα, και πόσα άλλα? Φύγανε στους γείτονες μας και πολλά από αυτά πριμοδοτούμενα από το Ελληνικό Κράτος.

Τί έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην κλείσει η ΚΟΡΤΑΓΚ… ;Να  μείνουμε στο μεροκάματο των 290 δραχμών ή 0,85€  για να παραμείνουν στην Ελλάδα;.!!!!!

Απ’ ότι φαίνεται εμείς είμαστε  η του Ύψους ή του Βάθους, δεν υπάρχει κανονική κατάσταση.    Σ ‘αυτό την ευθύνη φέρουν εξ ολοκλήρου τα πολιτικά Κόμματα και όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Γέμισε ο Κάμπος της Θεσσαλίας και ΟΧΙ μόνο  με Φωτοβολταϊκά, τέλος το Βαμβάκι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, κριθάρι, κ.λ.π. λες και δεν υπάρχουν άγονα μέρη  εκμεταλλευόμενοι να έχουμε φθηνό ρεύμα, αφού έχουμε 300 ημέρες το χρόνο με Ηλιοφάνεια.

Αν θέλουμε λοιπόν  ετούτη η Χώρα να πάει μπροστά,

θα πρέπει πρώτα η Πολιτεία, οι Πολιτικοί μας να λειτουργήσουν Ανθρωποκεντρικά για το καλό της Χώρας μας και όλοι εμείς να βλέπουμε το Γενικότερο καλό και ΟΧΙ το Ατομικό και  μόνο συμφέρον.!!!!!!!

Τσιώτσιος  Θεόδωρος 

Συνταξιούχος και Προϊστάμενος για 24 χρόνια στην ΚΟΡΤΑΓΚ έως και την Συνταξιοδότηση μου.

Ευχαριστούμε θερμά για το παλιό  φωτογραφικό υλικό τον κ. Τσιώτσιο  Θεόδωρο  και την Δόμνα Κούτρα- Χατζηλια την Πρόεδρο Κουμβαγιωτών  για το σύγχρονο φωτογραφικό υλικό.

Share this post