Ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 150 στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι. Παράλληλα, ανακοίνωσε 5 θάνατους, που φτάνοιυν τον αριθμό στους 121.

Η τελευταία επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα: Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι είναι θετικοί στον ιό παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα καταγράφονται:

  • 156 νέα κρούσματα, τα 150 σε δομή στο Κρανίδι – Συνολικά 2.401 – 56% άνδρες
  • 24% σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, 46% με ήδη γνωστό κρούσμα
  • 59 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία, μέση ηλικία 67 έτη – 84.7% με υποκείμενο νόσημα
  • 46 εξήλθαν από τα νοσοκομεία
  • 5 νέοι θάνατοι, 121 συνολικά στην Ελλάδα – 74 έτη μέση ηλικία – 9 στους 10 με υποκείμενο νόσημα
  • 55.666 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί

Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά, παρατήρησε στη σημερινή ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στα μέτρα και την καλή συμπεριφορά όλων μας γιατί συνειδητοποιήσαμε έγκαιρα την απειλή του κορονοϊού.

«Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το Ρ0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 κι αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή». Τα μαθηματικά μοντέλα, όπως είπε, τα οποία έχουν αναπτυχθεί θα μας δίνουν πραγματικά δεδομένα για την πορεία της επιδημίας ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων όταν αυτό χρειάζεται με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε «δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία».

Για αυτό το λόγο, όπως εξήγησε, είναι σημαντική η συνέχιση της επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια τυχόν επιδημική έξαρση, αναφέροντας το παράδειγμα της δομής προσφύγων στο Κρανίδι.

tsiodras

Ανακοινώνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην Ξάνθη. Δύο χωριά σε 14ήμερη καραντίνα, μετά την ανίχνευση πολλαπλών θετικών κρουσμάτων. Οι φιλοξενούμενοι σε δομές είναι ευάλωτες μονάδες. Με εκπλήσσει, τόνισε ο κ. Τσίοδρας, πόσο επιθετικός είναι ο ιός.

Η περίπτωση του 35χρονου

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου που κατέληξε από κορονοϊό στη χώρα μας, ο κύριος Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας». Ο Σ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει: «Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν.

Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό».

Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο κύριος Τσιόδρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας: «Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κορονοϊό σε νέους.

Πάμε καλά – Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται χαλάρωση μέτρων

Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Οφείλεται στα μέτρα και στην υπευθυνότητα όλων. Μας δίνει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και προσεκτικά, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Θα προσαρμόζουμε τα μέτρα ανάλογα με την ένταση της πανδημίας. Γι’ αυτό είναι σημαντική η επιδημιολογική απεικόνιση για τα μέτρα που θα λαμβάνονται. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η ελεγχόμενη χαλάρωση των μέτρων. Σχετικά με τα σχολεία, η επιτροπή θα εισηγηθεί με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι από όλους η επιτήρηση της υγείας μας και η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε περισσότερα στοιχεία για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα εδώ