Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα από τον νέο κορονοϊό στη χώρα μας, στο σύνολο 2534. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας έφτασε στους 136, καθώς ανακοινώθηκαν ακόμα 2 θάνατοι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί πάνω από 3.000.000 κρούσματα, 888.000 ανάρρωσαν και έχουν πεθάνει 208.361.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί:

– 17 νέα κρούσματα – 2.534 συνολικά
– 580 σχετίζονται με ταξίδια από το εξωτερικό – 1.228 με ήδη γνωστό κρούσμα
– 43 διασωληνωμένοι – μέση ηλικία 67 ετών
– 65 εξήλθαν από νοσοκομεία
– 2 νέοι θάνατοι σήμερα – 136 συνολικά, 36 γυναίκες, 74 έτη μέση ηλικία

66.094 έλεγχοι δειγμάτων έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Εκτός από πυρετό ή βήχα, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, προστέθηκαν ο πονόλαιμος, πονοκέφαλος και ρίγη στα συμπτώματα.

Μάσκες παντού

Η επιτροπή εισηγήθηκε επανέναρξη λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σταδιακά. Η επιτροπή τοποθετήθηκε για την μάσκα με μέσα μεταφοράς ή όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Η σταδιακή άρση των μέσων συνοδεύεται από κίνδυνο για μεγαλύτερη διασπορά της νόσου. Θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία των μέσων στην μερική κανονικότητα με μαθηματικά εργαλεία.

Αποφεύγουμε συνωστισμούς και δεν πρέπει να αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα για να μην έχουμε επάνοδο νόσου και δεύτερο κύμα πανδημίας.

Χαρδαλιάς: Κυκλοφορία με αυστηρούς όρους και κανόνες

Αύριο στις 18:00 θα μιλήσει μέσω διαγγέλματος ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων. Και κρούσματα θα έχουμε και πιθανώς να χρειαστεί να ξαναπάρουμε μέτρα που αίρουμε τώρα.

Στο πλαίσιο των ενημερώσεων αύριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες. Όπως δείξαμε συλλογική υπευθυνότητα στο κλείσιμο, έτσι πρέπει να γίνει και στο άνοιγμα μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.

Την πρωτομαγιά ισχύουν τα μέτρα και δεν θα γίνουν εκδρομές. Οι συμβολικοί εορτασμοί μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων.

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι Δευτέρα 4 Μαΐου για προληπτικούς λόγους. Στην περίπτωση εισερχομένων από Τουρκία εφαρμόζονται ειδικά μέτρα, τεστ και καραντίνα.

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη μέρα. Τα επόμενα στάδια, η νέα καθημερινότητα έχει τις δικές της προκλήσεις. Μένουμε σπίτι λίγες μέρες ακόμα και οικοδομούμε τη νέα μας προσπάθεια.

Για τα σχολεία

Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται να κινδυνεύει και να μεταδίδει τον ιό λιγότερο, απάντησε ο κ. Τσιόδρας. Η επιτροπή θεώρησε χρέος της να τοποθετηθεί επίσημα, μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε. Μας ανησυχεί η υγεία των παιδιών μας, αλλά βλέπετε κι άλλες χώρες. Είναι μια επιστημονική πρόταση, η πολιτεία θα αποφασίσει.

Για τα τεστ

Η συζήτηση στην επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει την πρότασή της για τα τεστ. Επεκτείνεται ο εργαστηριακός έλεγχος σε πολίτες που είναι ευπαθείς ομάδες, στενές επαφές ή πρέπει να επιστρέψουν σε εργασιακό περιβάλλον. Π.χ. σε καρκινοπαθεία, εγκύους κλπ. Αυτή είναι η γενική κατεύθυνση, αλλά ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει, είπε ο κ. Τσιόδρας.