Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας (2490 συνολικά) ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε 130, καθώς 5 συμπολίτες μας κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 2.760.000 κρούσματα, 193.148 θάνατοι, 762.000 ανάρρωσαν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε:

– 27 νέα κρούσματα – 2.490 συνολικά, το 55% άνδρες
– 580 σχετιζόμενα με ταξίδια στο εξωτερικό, 1.160 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
– 48 διασωληνωμένοι , διαμέση ηλικία 67 έτη – 88% με υποκείμενο νόσημα
– 60 εξηθλαν από νοσοκομεία
– 5 νέοι θάνατοι – 130 συνολικά στην Ελλάδα, 74 έτη μέση ηλικία
– 61.407 δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Όλο το προσωπικό της κλινικής Ταξιάρχαι στο Περιστέρι είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση. Σήμερα ειδικό προσωπικό του υπουργείου υγείας εκπαίδευσε το προσωπικό.

Ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Η αμέλεια δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο.

Σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες, οι καρδιοπαθείς, οι χρόνια με αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονοπάθεια και υπέρταση είναι που κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ενήλικους. Σχετικά με δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα φαρμάκων, είναι νωρίς ακόμα να τοποθετηθούμε.

Πρέπει να περιμένουμε, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για τα φάρμακα. Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα για ένα φάρμακο που θα δίδεται από το στόμα, θα δούμε εάν πράγματι θα έχει τα αποτελέσματα που έδειξαν σε μελέτες.

Η ισοπροπιλική αλκοόλη είναι ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό.

Συνεχίζουμε την επαγρύπνιση. Εχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον περιορισμό και στοχεύουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού. Σταδιακά, όσο δυνατόν πιο σταδιακά μπορούμε, να αποκτήσει μια ανοσία ο πληθυσμός.

Τους επόμενους δύο μήνες με σταδιακή άρση μέτρων θα χαλαρώσουμε ελεγχόμενα.

Χαραδαλιάς: Να παραμείνουμε σε απόλυτη επαγρύπνιση

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι 4 Μαΐου. Δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση.

Η χρήση άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται μέχρι 10 Μαΐου.

Η απόφαση περιοριστικών μέτρων ισχύει και για τους μουσουλμάνους τη περίοδο για το ραμαζάνι, υπενθύμισε. Τα μέτρα θα τηρούνται και θα ελέγχονται.

Σε σχέση με την κλινική στο Περιστέρι, σε σύνολο 33 κρουσμάτων, 121 στενές επαφές τέθηκαν σε καραντίνα.

Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται σε όσους κάνουν αιμοκάθαρση. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Παρατείνεται μέχρι 3 Μαΐου ο περιορισμός κίνησης στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Γίνεται τεράστια προσπάθεια με πρωταγωνιστές όλους εμάς. Έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε όσα με κόπο έχουμε πετύχει. Να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις.

Σχετικά με την κλινική στο Περιστέρι, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι είναι σημαντικό σε τέτοιους χώρους να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης. Με την οποιαδήποτε υποψία πρέπει να απομονώνονται.

Σε άλλη παρόμοια περίπτωση ήταν νοσηλευτικό προσωπικό που είχε συμπτώματα. Υπάρχουν παραδείγματα που δεν τηρείται το πρωτόκολλο. Οι υγειονομικοί χώροι είναι σημαντικοί.

Συμβαίνει όταν έχει αμελήσει κάποιος να έχουμε διασπορά. Θέλει προσοχή, εκπαίδευση, επαγρύπνηση και όλοι να συμμετέχουμε. Γι αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια.

Βλέπουμε παραβιάσεις πρωτοκόλλου – αλλάζουν οι κανόνες, δεν έχει τελειώσει ο κίνδυνος.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι κάθε φορά που υπάρχει ένδειξη αμέλειας είναι να δημιουργούμε τα δεδομένα για να αποφύγουμε τη διασπορά. Από χθες έγινε μια γιγάντια προσπάθεια για να στεγανοποιήσουμε τον κύκλο των επαφών. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ότι οι κανόνες υγιεινής και η απόσταση έχουν τεράστια σημασία και επανέλαβε ότι οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο. Και έφερε παράδειγμα πτώματα που άφηναν σε γειτονικές χώρες επί μέρες… Δεν ζήσαμε τέτοια.

Ότι χαλαρώνουν τα μέτρα δεν σημαίνει ότι σταματά η επαγρύπνηση. Πρέπει να φροντίσουμε να μη διασπαρεί ο ιός ακόμη κι όταν ξεκινήσουμε να βγαίνουμε έξω

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι λάθη μικρά και μεγάλα γίνονται. Αλλά ας δούμε και την πραγματική εικόνα. Οι Ρομά είχαν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, αλλά ήμασταν από την πρώτη στιγμή εκεί. Στεγανοποιήσαμε τη διασπορά σε Ριτσώνα και Μαλακάσα. Όλα τα δείγματα από τους αστυνομικούς που ήταν εκεί βγήκαν αρνητικά. Προσπαθούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή.

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι η αμεσότητα είναι σημαντική. Πήγαμε την ίδια μέρα όπου ενημερωθήκαμε για κρούσματα. Είναι πολύ δύσκολο, πήγαμε επί τόπου σε καταυλισμούς και δώσαμε αγώνα να μας εμπιστευτούν.

Διασφαλίσαμε ότι όσοι κάνουν αιμοκάθαρση στην κλινική στο Περιστέρι θα συνεχίσουν να γίνεται με όρους ασφάλειας. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα διαβεβαίωσαν Τσιόδρας και Χαρδαλιάς.