Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα στη χώρα μας και έναν νεκρό. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 99 και τα κρούσματα τα 2.145.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 1.860.000 κρούσματα, πάνω 431.000 ανάρρωσαν, 114.982 νεκροί.

Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 560.000 περιπτώσεις νόσου και για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ταυτόχρονα όλες οι πολιτείες είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από τα κρούσματα στη χώρα μας, το 56% είναι άνδρες, ενώ το 25,8% σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό. Οι διασωληνωμένοι είναι 73, ενώ 16 εξήλθαν από νοσοκομεία. Συνολικά ελέγχθηκαν πάνω από 43.000 δείγματα.

Υπό αξιολόγηση είναι διάφορα τεστ που γίνονται ανά τον κόσμο. «Θα αξιολογηθούν στην πορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Μετά τις τελευταίες έρευνες, φαίνεται ότι οι περισσότεροι που νόσησαν θα έχουν για τουλάχιστον ένα έτος αντισώματα.

Ερευνάται εάν σε ορισμένους που φέρεται ότι είχαν μολυνθεί σημειώθηκε επαναλοίμωξη, από ομάδα του ΠΟΥ, αλλά μάλλον δεν ισχύει.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι τις τελευταίες ημέρες μάλλον κάποιοι ξέφυγαν από τους κανόνες που οφείλουν όλοι να τηρούν.

Τις τελευταίες 48 ώρες πολλά κλιμάκια μετέβησαν για διερεύνηση κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας της Αττικής. Θέλουμε οι ηλικιωμένοι να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό, υπογράμμισε.

Οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν και δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες, διανομή υγειονομικού υλικού και ελήφθησαν μέτρα.

Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν, το προσωπικό που παραμένει θα ελέγχεται, ενώ συνεχίζεται η εφαρμογή κανόνων υγιεινής. Αν εμφανιστούν συμπτώματα σε εργαζόμενο, αυτός δεν πρέπει να προσέρχεται στην εργασία του.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε έντονα: «Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού παρόμοια φυσικών καταστροφών. Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί ξαφνικά».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί από άλλους», είπε αναφερόμενος στα κρούσματα παραβίασης του νόμου σε Κουκάκι και Κέρκυρα.

Για να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, αυτό τον μήνα οι συντάξεις θα πληρωθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι 11,5 τόνοι αντισηπτικού κατασχέθηκαν από την Αστυνομία και αφού ελεγχθεί, θα διατεθεί στην αγορά.

Αναφορικά με το κρούσμα σε μωρό στην Ξάνθη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με διαμεσολαβητές του οικισμού Ρομά οριοθετήθηκε η περιοχή. Σήμερα ελήφθησαν 335 δείγματα και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.

Ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και όποια απόφαση θα ληφθεί με επιστημονικά – επιχειρησιακά κριτήρια για να μην εξαπλωθεί η νόσος στην περιοχή.

Επειδή τα fake news περισσεύουν, δίνω συγχαρητήρια στο νοσοκομείο. Και τα 101 δείγματα είναι αρνητικά.

Ακόμη, έγιναν έλεγχοι σε πολλούς οίκους ευγηρίας προκειμένου να ελεγχθεί αν τηρούνται οι κανόνες και να αξιολογήσουμε την πραγματική κατάσταση.

Η προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι αδιαπραγμάτευτη. Καλούμε όλοι όσοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας οίκων ευγηρίας να τηρούν τους κανόνες – κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή της ανθρώπινης ζωής.

Παράλληλα, παρατείνονται τα μέτρα έως 27 Απριλίου σε Ξάνθη και Καστοριά.