Στους 68 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα νέα κρούσματα είναι 60 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 1673. Επίσης 92 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα με μέση  ηλικία τα 66 ετη. 10 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως υπάρχουν 60 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Συνολικά τα κρούσματα στην χώρα μας είναι 1.673, με το 55% εξ αυτών να αφορά σε άνδρες.

Ακόμη τόνισε πως καταγράφηκαν ακόμη 9 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην χώρα μας σε 68. 19 ήταν γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη.

343 από τα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι, ενώ 592 σχετίζονται με κάποιο ήδη γνωστό κρούσμα. Την ίδια ώρα, 92 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 66 έτη και 20 εξ αυτών να είναι γυναίκες (σ.σ. οι υπόλοιποι άνδρες), ενώ πάνω από το 70% συνολικά έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

«Μία πανδημία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι άπω αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει»

Χαρδαλιάς: Παρατείνονται οι απαγορεύσεις για τρεις εβδομάδες

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας κρίνεται μέρα με την ημέρα. Το αποτέλεσμα όμως αυτό σε ελάχιστες ώρες ή μέρες μπορεί να ανατραπεί. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παρατείνονται οι απαγορεύσεις για άλλες τρεις εβδομάδες.

Δεν γίνονται πλέον δεκτές οι αλλαγές στις δηλώσεις μόνιμης κατοικίας από σήμερα, εκτός εάν πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Οι απαγορεύσεις για άσκηση ή κολύμπι δεν ισχύουν για πολίτες που τα χρειάζονται για θεραπευτικούς λόγους. Χρειάζεται να έχουν μαζί τους τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

10036: Για ψυχολογική στήριξη, είναι η γραμμή που μπορούν να καλούν οι πολίτες.

Με πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου δημιουργήθηκαν οι πλατφόρμες citysolidarity.gov.gr και animalsolidarity.gov.gr

Κάποιοι επιμένουν με τεχνάσματα να υπονομεύσουν την προσπάθεια. Σήμερα παρατηρήθηκε στην Αθήνα αυξημένη κινητικότητα. Αυτοί οι λίγοι υπονομεύουν τις προσπάθειες του συνόλου. Αλήθεια, κανείς δεν βλέπει τι γίνεται στην Ευρώπη, αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή και τις επόμενες μέρες μένει να αποδειχθεί. Ας μείνουμε σπίτι και μόνο σπίτι.

Ερωτήσεις από δημοσιογράφους

Τσιόδρας: Η αλλαγή του καιρού σίγουρα ευνοεί τη διασπορά του καιρού. Ελπίζω ότι εφόσον τηρούνται τα μέτρα δεν θα επηρεάσει.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, χρειάζεται καλός αερισμός του χώρου. Γίνεται συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να διαπιστώσουμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών. Χρειάζεται πάντως καλός αερισμός.

Σχετικά με το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς, πολύ γρήγορα θα δοθεί η δυνατότητα να παίρνουν φάρμακα. Σε ό,τι αφορά τα διαλύματα χλωρίνης χρειάζεται προσοχή, να ακολουθούνται οδηγίες και καλός αερισμός χώρου. Προσοχή στην αραίωση και σε αερισμό του χώρου.

Κοντοζαμάνης: Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 4.000 προσλήψεις / εγκρίσεις.

Η ενδυνάμωση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι να κινητοποιήσουμε το σύνολο του ιατρικού προσωπικού. Δραστηριοποιούμε όλο το πλέγμα των επαγγελματιών υγείας.

Προετοιμάζεται ο ΠΟΥ να δεχτεί επιπρόσθετα μέτρα για αυτούς που έχουν τη νόσο και δεν το ξέρουν στον αέρα. Θεωρώ ότι θα υπάρξει γενική κατεύθυνση για τις μάσκες, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, στην πατρίδα μας υλοποιείται στοχευμένος εργαστηριακός έλεγχος, όπως και σε άλλες χώρες. Μαζικός έλεγχος θα γίνει στη φάση που θα αρθούν τα μέτρα. Δεν θα ναι μόνο τα μοριακά τεστ αλλά και τεστ αντισωμάτων, που επί του παρόντος τίθεται θέμα αξιοπιστίας.

Για την πρόβλεψη που είχε κάνει ο κ. Τσιόδρας πέρυσι περί πανδημίας, απάντησε ότι όντως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας της χώρας, όπως και πολλοί συνάδελφοι, είπε. Όλο ο επιστημονικός κόσμος περίμενε πανδημία γρίπης.

Όσον αφορά την ανάγκη σκληρότερων μέτρων, δεν νομίζω ότι θα δούμε σενάρια όπως στην Ιταλία ή Ισπανία. Έχουμε βραδεία αύξηση στη χώρα, αλλά εάν δεν συμμορφωθούμε όσο πρέπει αυτό θα αλλάξει γρήγορα και θα δούμε τέτοιες εικόνες.