Γράφει η Ιζαμπέλ Δέδε

Ένα από τα πολλά σενάρια …

Θα σωθεί ο πλανήτης Γη και θα χαθεί η ανθρωπότητα έτσι όπως την ξέραμε…;

Μετά από σχεδόν 2 μήνες απαγόρευσης κυκλοφορίας και προσωρινό λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις η επόμενη μέρα μάλλον θα είναι πολύ διαφορετική.

Σε αυτό το διάστημα, κάποιες επιχειρήσεις έχουν πλουτίσει όπως Πχ τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που παράγουν αντισηπτικά, μάσκες και γάντια αυτοί οι 2 μήνες ήταν η χρυσή ευκαιρία !

Δυστυχώς όλα δείχνουν πως πολλές μικρές επιχειρήσεις που πάλευαν για να παραμείνουν ενεργές τελικά δεν θα τα καταφέρουν μια και το όποιο βοήθημα ή επίδομα στήριξης που θα δώσει το κράτος δεν πρόκειται να είναι επαρκώς ώστε έτσι να καλύψουν τα έξοδα τους …

Όσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού, η σεζόν έμεινε κουτσή : Λίγοι θα είναι οι τουρίστες που θα τολμήσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και οι Έλληνες θα έχουν οικονομικό πρόβλημα που σημαίνει ότι θα περιορίσουν τις εξόδους τους… Έτσι πολλά καταλύματα δεν θα ανοίξουν καν όπως και πολλές καφετέριες, πολλά εστιατόρια και πολλά μπαράκια! Αναμένεται να δούμε πόσες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς !

Ο εργατικός βίος μάλλον θα αλλάξει και αυτός ριζικά !

Όσες επιχειρήσεις που, με επιτυχία, αναδιοργάνωσαν την δραστηριότητα τους με τηλεργασία θα προχωρήσουν σε συρρίκνωση του χώρου εργασίας τους : με τους υπάλληλους στα σπίτια τους θα χρειαστούν μικρότερα γραφεία, Πχ. Οπότε θα ξενοικιάσουν τους μεγάλους χώρους για να στεγαστούν σε μικρότερους ..

Οι συνέπειες είναι άμεσες : χαμηλότερο ενοίκιο, μικρότερες δαπάνες σε ηλεκτρικό ρεύμα, λιγότερα έξοδα όσον αφορά τα καθαριστικά και τα προϊόντα συντήρησης και μείωση του προσωπικού εφόσον θα χρειαστεί πλέον μόνο μια καθαρίστρια και έναν συντηρητή αντί για 2 ή 3, είναι οι πρώτες εμφανές αλλαγές.

Οι συνέπειες είναι επίσης αλυσιδωτές : Με την τηλεργασία θα μειωθούν δραστικά και οι μετακινήσεις των υπαλλήλων. Τα αμάξια θα μείνουν παρκαρισμένα ( ίσως δεν θα χρειαστεί πια και το δεύτερο αμάξι ! ). Οι επιβάτες των ΜΜΜ θα είναι λιγότεροι ( ίσως καταργηθούν κάποια δρομολόγια που σημαίνει απόλυση κάποιων οδηγών και συντηρητών, μείωση των εξόδων για ανταλλακτικά κτλ… )

Ήδη αυτές οι 2 συνέπειες οδηγούν την βιομηχανία αυτοκινήτων σε πλήγμα και τους πετρέλαιο παραγωγούς σε απόγνωση όπως συνέβη και τώρα άλλωστε..

Ίσως να φέρει καλά αποτελέσματα σε οικολογικό επίπεδο : θα μειωθούν τα καυσαέρια και η μόλυνση, ίσως κλείσει η τρύπα του όζοντος, ίσως σωθεί ο πλανήτης …

Θα σωθεί ο άνθρωπος όμως ;

Με την τηλεργασία δεν θα έχει λόγο να βγει από το σπίτι, δεν θα συναναστρέφεται με τους συνάδελφους… Θα κλειστεί μέσα για ένα οχτάωρο … Μήπως κλειστεί στον εαυτό του τελικά ; Μήπως γίνει αντικοινωνικός ; Ήδη οι καινούριες γενιές, λόγω των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, έχουν την τάση να ζουν σε έναν κλειστό εικονικό κόσμο … Επίσης ίσως χαθεί το ενδιαφέρον για το καλό ντύσιμο, τα καλλυντικά, το όμορφο κούρεμα εφόσον όλα αυτά συσχετίζονται με μια ενεργή κοινωνική ζωή. Το αποτέλεσμα θα είναι να κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις σε πρώτη φάση. Έπειτα, οι σχέσεις με τους συνάθρωπους μας θα πάρουν μια άλλη διάσταση και εν τέλη μήπως αλλάξει εντελώς η κοινωνία και χαθεί η ανθρωπότητα έτσι όπως την γνωρίζουμε;

Είτε η περιπέτεια αυτή με τον κορονοϊό είναι τέχνασμα και εργαλείο μιας συνωμοσίας, όπως ισχυρίζονται μερικοί, είτε είναι σκληρό παιχνίδι της φύσης που παίρνει εκδίκηση για την καταστροφική συμπεριφορά του ανθρώπου, ένα πράγμα είναι σίγουρο : η επόμενη μέρα θα είναι η πρώτη μέρα μιας διαφορετικής ζωής …