Η Ιταλία κλείνει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για δύο εβδομάδες καθώς ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό διαρκώς αυξάνεται. Σκέψεις για να δημιουργήσουν μέχρι και μια  περιοχή καραντίνας, μια αποκαλούμενη «κόκκινη ζώνη».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ στη γείτονα χώρα, καθώς οι αρχές δίνουν μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη 5/3 και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία ανέβηκε σε 79 την Τρίτη από 52 που επισήμως είχε ανακοινωθεί μόλις μια ημέρα νωρίτερα.

Από την Τετάρτη το πρωί, υπάρχουν 2.502 κρούσματα από κορονοϊό στην Ιταλία, σύμφωνα με ιταλικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης και την επίσημη καταμέτρηση, που ανακοινώνεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας κάθε βράδυ.

Οι αριθμοί κρουσμάτων από κορονοϊό στην Ιταλία είχαν ξεπεράσει τον αριθμό των επίσημων της λοίμωξης στο Ιράν μέχρι την Τετάρτη, που το Ιράν ανακοίνωσε ότι 92 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό και 2.922 έχουν μολυνθεί.

Τα κρούσματα του κορονοϊού εντοπίζονται στις πλούσιες βόρειες περιφέρειες της Λομβαρδίας (με 1.520 περιπτώσεις), στον Βένετο (307 περιπτώσεις) και στην Emilia-Romagna (420 περιπτώσεις). Αλλά έχει εξαπλωθεί η επιδημία σε όλη τη χώρα και πλέον μόνο μία από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας, η Valle D’Aosta, δεν έχει ακόμη καταγράψει κάποιο κρούσμα.

Οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας δήλωσαν την Τρίτη ότι υπάρχουν σκέψεις να δημιουργήσουν μέχρι και μια  περιοχή καραντίνας, μια αποκαλούμενη «κόκκινη ζώνη» για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την έκρηξη του κορονοϊού, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Κανένας από εμάς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη μελλοντική εξέλιξη της νόσου. Αυτή είναι μια σημαντική εβδομάδα για να καταλάβουμε τι θα συμβεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο Angelo Borrelli, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Κλείνουν θέατρα, σινεμά – Απαγόρευση εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα

Όπως μετέδωσε το Reuters, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλείσει θέατρα και κινηματογράφους και να απαγορεύσει τις δημόσιες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με διάταγμα που πρόκειται να εκδοθεί σήμερα.

Το διάταγμα, το οπoίο έχει περιέλθει σε γνώση του πρακτορείου Reuters, διατάσσει «την αναστολή πάσης φύσεως εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν συγκέντρωση ανθρώπων και δεν επιτρέπουν την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου».

Επίσης, θα καλεί τους Ιταλούς να αποφεύγουν τις αγκαλιές και τις χειραψίες ώστε να αποτρέψουν κατά τον δυνατόν την περαιτέρω εξάπλωση της δυνητικά θανάσιμης νόσου.