Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού, από Τσιόδρα – Χαρδαλιά. Τι είπε για τη μετάλλαξη του ιού και το εμβόλιο. Νέες προειδοποιήσεις από Χαρδαλιά.

Δείτε LIVE την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου από το υπουργείο Υγείας για τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού. Οι ανακοινώσεις και τα νεώτερα δεδομένα από Τσιόδρα – Χαρδαλιά.

  • 3.852.000 κρούσματα παγκοσμίως
  • 1.317.000 θεραπεύθηκαν
  • 266.076 θάνατοι

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα:

  • 15 νέα κρούσματα, 2678 συνολικά, 56% άνδρες
  • 1 νέος θάνατος, 148 συνολικά, 40 γυναίκες, μέση ηλικία 75 έτη 93,2 % υποκείμενο νόσημα
  • 33 διασωληνωμένοι, 67 έτη μέση ηλικία, 97% υποκείμενο νόσημα
  • 85 πήραν εξιτήριο
  • 90.043 δείγματα έχουν ελεγχθεί

Για ένοπλες δυνάμεις, έγινε επιτόπια επίσκεψη και ολοκληρώνεται εργαστηριακός έλεγχος. Το νοσοκομείο διαθέτει θαλάμους για την νόσο (401 ΓΣΝΑ).
Η παρουσία στο πλευρό ασθενών είναι η πιο σημαντική παρηγοριά, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας

Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται 

Ο ιός συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο, είπε ο Σ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε νέες μελέτες.Σημείωσε, πάντως, ότι δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου και δεν γίνεται πιο επιθετικός.

Μεγάλο ποσοστό αλλαγών του ιού βρέθηκε σε χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερα, άρα σημαντική μετάδοση της επιδημίας σε αυτές τις περιοχές, από ασθενείς μηδέν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ιός εισήλθε ανεξάρτητα, όπου έχουν πολλά κρούσματα. Στο τέλος του 2019 ο ιός, είναι απίθανο να βρίσκεται στην κυκλοφορία στον κόσμο πολύ πριν εντοπιστεί στον κόσμο.

Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την κατασκευή ιού σε εργαστήριο, επισήμανε. Δεν γίνεται πιο μεταδοτικός ή επιθετικός και σημειώνεται μικρός αριθμός μεταλλάξεων σε περιοχές.

Για το εμβόλιο

Σε μελέτη σε πειραματόζωα. απομονώθηκε ο ιός και ενεργοποιήθηκε, μπήκε σε ποντίκια και πιθήκους. Τα ζώα δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες.

Η προσπάθεια συνεχίζεται και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος του έτους να έχουν γίνει και άλλα τέτοια εμβόλια, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Κάθε ανεύθυνη στάση δεν θα είναι ανεκτή από την πολιτεία

Η προσπάθεια σαφώς συνεχίζεται, ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Γι’ αυτό και η άρση μέτρων γίνεται σταδιακά, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στόχος να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, σκοπός να μη θέσουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει, τόνισε. Αυτό που κάνουν όσοι συγκεντρώνονται σε πλατείες είναι να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τις δικές τους, των φίλων τους και των συγγενών τους.

Δεν είναι ζήτημα αστυνομίας ο κορονοϊός, είναι η στάση όλων, είναι ατομική η ευθύνη, επισήμανε. Το ότι δεν ζήσαμε τις εκατόμβες νεκρών δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε το ίδιο. Ο ιός είναι αντίπαλος και δεν παίζει ούτε αντιμετωπίζεται από την αστυνομία. Όσοι επιλέγουν να το αγνοούν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή όλων.

Κάθε ανεύθυνη κίνηση θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα, Τις επόμενες ημέρες, δεν θα είναι ανεκτή αυτή η στάση από την πολιτεία.

Μετακινήσεις μόνο για 3 λόγους

Μετακίνηση μόνο για 3 λόγους: τροφοδοσία, λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση. Στην ηπειρωτική χώρα μετακινήσεις από 18 Μαΐου. Αποφάσεις για νησιά το προσεχές διάστημα.