Οι ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας από Τσιόδρα – Χαρδαλιά για την εξέλιξη της πανδημίας. 55 νέα κρούσματα – τα περισσότερα αφορούν υγειονομικές δομές. Καμπανάκι από Τσιόδρα για τήρηση κανόνων και μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας παγκόσμια έχουν καταγραφεί 2,668.000 κρούσματα, 730.000 ανάρρωσαν και 186.316 είναι οι θάνατοι. 

Στην Ελλάδα καταγράφονται:

  • 55 νέα κρούσματα – τα περισσότερα αφορούν υγειονομικές δομές – συνολικά 2.463 – 56% άνδρες.
  • 564 σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό, 1131 με ήδη γνωστό κρούσμα 
  • 52 διασωληνωμένοι – 66 έτη  μέση ηλικία
  • 57 εξήλθαν από νοσοκομεία
  • 4 νέοι θάνατοι σήμερα – 125 συνολικά στην Ελλάδα, 33 ήταν γυναίκες – 90,4% με υποκείμενα νοσήματα
  • 59.249 έλεγχοι δειγμάτων έχουν γίνει.

Ο ιός αυτός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος.

Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους, υπογράμμισε.

Σε κλειστούς χώρους, όπως ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία η χρήση υφασμάτινης μάσκας θα γίνει με οδηγίες και στρατηγική για τον τρόπο χρήσης τους. Όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες θα πρέπει να καλύπτει όλο το πρόσωπο, μύτη στόμα και να πλένει με αντισηπτικό τα χέρια πριν και μετά όταν τη βάλει, να μην βάζει τα χέρια μπροστά στη μάσκα… Αν είναι επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα να πλένεται στους 60% κελσίου και εάν είναι  μιας χρήσης να πετιέται.

Τα εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία θα αρχίσουν σιγά – σιγά στην επόμενη φάση να λειτουργούν ξανά. Η κατάσταση παραμένει καλή αλλά γρήγορα μπορεί να ξεφύγει. Τυχόν άνοδος κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης θα είναι τεράστιο βήμα πίσω. Δεν διακινδυνεύουμε όσα κερδίσαμε – πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Χαρδαλιάς: Πώς η επόμενη φάση

Το πέρασμα στην επόμενη φάση θα γίνει με σταδιακή και προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα. Θα χρειαστεί χρόνο γιατί δεν είναι εύκολη η διαδικασία. Και νέα κρούσματα θα έχουμε, και νοσηλείες, και δυστυχώς θα χάνουμε ανθρώπους. Πετύχαμε μικρές νίκες, θωρακίσαμε το σύστημα, αλλά η νόσος δεν εξαλείφθηκε. Οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας.

Τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται κατά μία εβδομάδα μέχρι 4 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Η μετάβαση θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, τον Μάιο ή Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ημερών. Θα αξιολογούνται όλα και θα πηγαίνουμε βδομάδα – εβδομάδα, πιθανώς να χρειαστεί να πατήσουμε κάπου φρένο και να πάμε πίσω, όπως επισήμανε.

Σε καραντίνα μέχρι 30 Απριλίου η Νέα Σμύρνη Λάρισας. Είναι ένα καθαρά προληπτικό μέτρο καθώς όλα τα δείγματα που ελήφθησαν χθες είναι αρνητικά. Οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν το Σάββατο 25 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε.

Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν ποινικά και πειθαρχικά για ευθύνες στην παραμέληση, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στα νέα κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι αλλά και υγειονομικές δομές.

Οι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων δουλεύουν στην υγεία δεν πρέπει να γίνονται, η ευθύνη για τις ζωές των άλλων είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε.