Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήδη εξετάζει τη θεσμοθέτηση πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, επιπρόσθετα του 210-5212054 του ΕΟΔΥ, για να πληροφορούνται και να κατευθύνονται σωστά οι πολίτες για τον κορωνοϊό.

Σε όλα τα κεντρικά νοσοκομεία ιδιωτικά και δημόσια της Ελλάδος έχει δημιουργηθεί χώρος ξεχωριστής υποδοχής και διαλογής των ατόμων που αναφέρουν ταξιδιωτικό ιστορικό στη Βόρεια Ιταλία προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα ενημερώσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του μαθητές που επιστρέφουν από τη σχολική εκδρομή στο Λονδίνο. Στα παιδιά θα γίνουν συστάσεις για περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και θα τεθούν σε επιτήρηση αναμένοντας τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων των δύο συμμαθητών τους.

Ταυτόχρονα, έλεγχος έγινε σε συμμαθητές του παιδιού από τη Θεσσαλονίκη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με τη μητέρα του, αφού είχαν πάει σχολική εκδρομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά βρέθηκαν αρνητικά σε κορωνοϊό αλλά παραμένουν υπό επιτήρηση.

Τέλος οι εκδρομές στο εξωτερικό

Την απαγόρευση όλων τον εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό για όλα τα σχολεία αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι. 

Όπως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δεν τίθεται θέμα για άλλη αναστολή εκδηλώσεων στην χώρα. O κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζομενης μετάδοσης στην Ελλάδα ενώ  ζήτησε σεβασμό στην ατομικότητα.

Από την μεριά του ο υπουργός Υγείας ζήτησε σωστή επικοινωνία πληροφόρησης των ευπαθών ομάδων: Χρόνια νοσήματα. Άρα πιστή τήρηση κανόνων υγιεινής, αποφυγή στενών επαφών. Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες.

4 τα κρούσματα στην Ελλάδα 

Τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό  είναι τέσσερα ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνιλάτισης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. Αττικόν.

Το 4ο κρούσμα είναι πράγματι καθηγήτρια και κάνει μαθήματα γι αυτό και γίνεται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών της και κάποιοι μαθητές της έχουν τεθεί υπό επιτήρηση ενώ έχουν ληφθεί και μερικά δείγματα.

Στην περίπτωση του ενός περιστατικού που πρόκειται για μια 40χρονη γυναίκα από την Αθήνα, καταγράφηκε «ρωγμή» του πρωτοκόλλου, καθώς η ίδια πήγε σε δύο νοσοκομεία πριν καταλήξει στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γυναίκα πήγε πρώτα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», περίμενε -όχι για πολλή ώρα όπως προκύπτει από τη διοίκηση- και απομονώθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Από εκεί όμως αποχώρησε και πήγε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, από όπου ξεκίνησε ορθή διαχείριση του περιστατικού.
Το θεραπευτήριο που σημειωτέον έχει λάβει αυστηρά μέτρα -έχει διαμορφώσει ειδικό θάλαμο για ύποπτα περιστατικά- ειδοποίησε τον ΕΟΔΥ και την παρέλαβε το ΕΚΑΒ μεταφέροντάς την σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «Αττικόν», που είναι νοσοκομείο αναφοράς για την Αττική. Η 40χρονη είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σύζυγος στελέχους ναυτιλιακής εταιρίας, η οποία στεγάζεται στο κτίριο τηλεοπτικού σταθμού. Είναι, επίσης, υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς. Η Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία έγινε απολύμανση του κτιρίου Αμερικής 4, καθώς και εκκένωση του ορόφου του κτιρίου όπου εμφανίστηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες. Οι εργαζόμενοι του ορόφου θα εργαστούν από το σπίτι τους για διάστημα 14 ημερών. Απολύμανση πραγματοποιήθηκε και στους ορόφους όπου συστεγάζεται η ναυτιλιακή εταιρία, ενώ δόθηκαν οδηγίες στους εργαζόμενους όλου του κτιρίου, μαζί με αυτούς του τηλεοπτικού σταθμού.