Το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις για παροχή ασύλου σε πρόσφυγες, έδωσε την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να έχουν μια ενδιαφέρουσα πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή.

Και μπορεί να επικράτησαν και αρκετά υψηλοί τόνοι, ωστόσο η σύγκρουση, αν και σφοδρή, δεν ξέφυγε από το πλαίσιο της μετεκλογικής πολιτικής κανονικότητας, ενώ έδωσε και ένα στίγμα της τακτικής, αλλά και της πολιτικής ρητορείας που ακολουθούν και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Το πιο δυνατό σημείο της χθεσινοβραδινής αντιπαράθεσης ήταν όταν ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ερμηνεύοντας τες ταυτόχρονα για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και τα ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν.

«Περιμένω να καταθέσετε τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στα πρακτικά. Περιμένω να τις καταθέστε τώρα. Ομως δεν θα καταθέσετε τίποτα γιατί πάλι ψέματα είπατε, ποτέ δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας. Δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα, μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης. Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω αλλά συνέχεια μου δίνετε αφορμή να το κάνω. Πάσχετε από μετεκλογικό στρες.»

Σε εξίσου υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του κ. Τσίπρα ο οποίος δήλωσε ότι θα καταθέσει απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Ήλπιζα ότι δεν θα είχατε τόσο χαμηλά το επίπεδο σήμερα λέγοντας φέρτε τα πρακτικά, θα σας φέρω την απομαγνητοφώνηση και είτε θα βγείτε δημόσια και θα αναιρέσετε τα όσα είπατε περί ψεμάτων είτε θα τον οδηγήσετε στο σπίτι του. Θα έχετε δύο επιλογές, να σταματήσετε αυτή την καραμέλα εσείς περί ψεμάτων και fake news».

Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατέθεσε το κείμενο των δηλώσεων, λέγοντας πως αυτό επιβεβαιώνει όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε στους δημοσιογράφους και δύο μικρά βίντεο με τις επίμαχες δηλώσεις.

Κόντρα και εκτός Βουλής με Πέτσα
Η κόντρα όμως συνεχίστηκε και εκτός Βουλής. Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων του από τον τέως πρωθυπουργό. «Ο κ. Τσίπρας ως συνήθως λέει ψέματα. Χρησιμοποίησε μία δική μου δήλωση διαστρεβλώνοντας την».

Η κοντά για αυτό το θέμα έληξε με ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook στην οποία επέμεινε ότι όσα είπε για τον κ. Πετσα ήταν ορθά. «Ο κ. Μητσοτάκης αφού παρακολουθήσει το βίντεο με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, όπως του υποσχέθηκα, έχει δύο επιλογές: Ή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ή να λάβει την παραίτηση του κ. Πέτσα. Αν δεν κάνει τίποτα από τα δύο, θα είναι πλέον ολοφάνερο ποιος στ’ αλήθεια είναι ο ψεύτης, με περικεφαλαία μάλιστα.».

Τα μηνύματα Μητσοτάκη εντός παράταξης
Εκτός από την αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει και μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος του. Με αφορμή την συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα γύρω από το προσφυγικό/ μεταναστευτικό και τις ακραίες φωνές που ακούγονται από δημάρχους αλλά και στελέχη προσκείμενα στην Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά επεσήμανε με έμφαση ότι το κόμμα του είναι η κεντροδεξιά παράταξη της χώρας.

Γι’ αυτό δεν αρκέστηκε να μιλήσει μόνο για την ανάγκη ενσωμάτωσης των προσφύγων στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας και για το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να δείξουν οι τοπικές κοινωνίες στην μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, αλλά αναφέρθηκε δύο φορές στην ομιλία του, στην μαθήτρια από την Αφρική που κρατούσε την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28 Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι την καμάρωσε και ότι είναι περήφανος για αυτή την εικόνα.

«Καταλαβαίνω ότι ενοχλείστε ιδιαίτερα όταν ο επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς παράταξης μπορεί να στέκεται στο ελληνικό κοινοβούλιο και να δηλώνει περήφανος που μια κοπέλα από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαία και να χειροκροτείται ενθουσιωδώς από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης «αναγκάζοντας» την δεύτερη φορά όλους τους βουλευτές του να χειροκροτήσουν ιδιαιτέρως αυτή την αναφορά του.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «η πατρίδα μας ξέρει καλά από προσφυγιά, γι’ αυτό και θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν, όμως αυτό θα γίνει με κανόνες συντεταγμένα και δομημένα».

Τι απάντησε ο Τσίπρας
Οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη σχολιάστηκαν με ιδιαίτερο τρόπο από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε εμμέσως ότι ο λόγος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ούτε ακραίος ούτε ακροδεξιός λέγοντας χαρακτηριστικά «άκουσα την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Φαίνεται αυτός που την έγραψε πως είναι από τους κεντροαριστερούς λογογράφους που έχει προσλάβει στο Μαξίμου». Έσπευσε όμως να επικρίνει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι έχουν άλλη γραμμή επικαλούμενος δηλώσεις βουλευτή της νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

«Σας άκουσα να επαίρεστε ότι είστε ένας κεντροδεξιός ηγέτης μια κεντροδεξιάς παράταξης. Μόλις χθες, ο βουλευτής σας Στρατός Σιμόπουλος της Θεσσαλονίκης, επέκρινε το γεγονός ότι υπήρχαν εκπρόσωποι των Ρομά στην παρέλαση και θα πρέπει να το ξανασκεφτούν του χρόνου οι διοργανωτές. Αυτό διότι δεν τιμά την εθνική επέτειο να προελαύνουν παιδιά Ρομά. Θα τον καταγγείλετε εσείς ως ηγέτης της κεντροδεξιάς;» Ομως ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κριτική που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για μια ακραία παράταξη, είναι κριτική για μια παράταξη που δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό του.

Τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο, αλλά και η «πλάτη» που έβαλε η Νέα Δημοκρατία προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ, φαίνεται πως για αρκετό καιρό ακόμα θα αποτελούν υλικό για σύγκρουση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Κόντρα και για περί πατριωτισμού
Ετσι, Μητσοτάκης και Τσίπρας με αφορμή εκείνη την περίοδο συγκρούστηκαν και για το ποια παράταξη είναι περισσότερο πατριωτική και με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει τη χώρα στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η παράταξη αυτή έχει δώσει πολλούς αγώνες. Τα πράγματα, τον καταστροφικό Ιούλιο 2015 ως αποτέλεσμα των δικών σας θλιβερών χειρισμών, αν είχαν καταλήξει διαφορετικά, η Ελλάδα θα ήταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας με την δική σας υπαιτιότητα. Και αν βρέθηκε και αυτή τη φορά στην σωστή πλευρά της ιστορίας, ήταν γιατί σε αυτήν την αίθουσα την 14η Αυγούστου του 2015 όταν είχατε χάσει την κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία, αυτή η παράταξη έβαλε πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και έβαλε πλάτη για να σωθεί η χώρα. Από σας προσωπικά που παίξατε κορώνα γράμματα την τύχη της χώρας μαθήματα πατριωτισμού δεν δεχόμαστε».

Ο Αλέξης Τσιπρας στην απάντηση του για πρώτη φορά παραδέχτηκε ευθέως ότι τα βρήκε με την Αγκέλα Μέρκελ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

«Δεν υπάρχει μονοπώλιο πατριωτικής ευαισθησίας και είναι ανιστόρητο να κατηγορείτε την αριστερά, διότι η αριστερά σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα να υπερασπιστεί τα εθνικά ιδεώδη, την πατρίδα, την ιστορία, την δημοκρατία. Με κατηγορούσατε ότι τα βρήκα με την πολιτική μου αντίπαλο την κυρία Μέρκελ. Γι’ αυτό τα βρήκα, γιατί στην Ευρώπη έπρεπε να δοθεί λύση για το προσφυγικό, γιατί βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το ευκαιριακά κομματικό συμφέρον. Αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος και στο προσφυγικό και στην διάσωση της χώρας και στο μακεδονικό και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα στα χρόνια μας ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας αυτή την έντονη αντιπαράθεση ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατεβάσει τα μολύβια λίγο πριν παραδώσει την εξουσία και άφησε στη Νέα Δημοκρατία μια κατάσταση τελείως μπάχαλο στο θέμα του μεταναστευτικού και ένα υπουργείο εντελώς μη λειτουργικό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. «Έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας» συνέχισε ο κ Μητσοτάκης «και θα σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα με πυξίδα μας την διεθνή αλληλεγγύη, αλλά και την εθνική ευθύνη, με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου, αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων».

Μητσοτάκης: Εχω καταδικάσει την απαράδεκτη δήλωση Τσαβούσογλου
Και από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών όσον αφορά την μεταχείριση των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές και εμφανίστηκε θετικός στην γερμανική κινητικότητα προκειμένου να υπάρξει μια νέα ευρωπαΐκή πολιτική ασύλου. «Έχω καταδικάσει δημόσια με τον πιο εμφατικό τρόπο την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Καταδίκασα δημόσια την απαράδεκτη δήλωση του κ. Τσαβούσογλου, ο όποιος αφήνει άθλια υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση στο Αιγαίο και μίλησα ανοιχτά λέγοντας ότι αυτοί οι οποίοι εργαλειοποιούν οι ίδιοι το προσφυγικό πρόβλημα, δεν δικαιούνται να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα και να εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως».


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/kontra-mitsotaki-tsipra-asylo-pseytis-boyli