Γράφει η Ιζαμπέλ Δέδε

Ξεχάστε τον δικό σας αγώνα για τον Απόστολο Παύλο !

Να μείνει μόνο ο αγώνας της Μητρόπολης !

Πρόβλεψη για το μέλλον : Σε λίγα χρόνια θα αλιωθεί η παράδοση της Μεθώνης και θα μηδενιστεί η παρακαταθήκη του τόπου μας !

Όπως ενημερωθήκαμε κατά την διάρκεια της κοπής Βασιλόπιτας του Συλλόγου Εθελοντισμού ” Κυψέλη ” Μεθώνης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2020 σύσκεψη με τον Χρήστος Μιστρίδη, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, με μέλους του Συλλόγου, με τους Προέδρους της Μεθώνης ( νυν και πρώην ) και κάτοικους της Μεθώνης με θέμα την σύμπραξη των αγώνων δρόμου για τον Απόστολο Παύλο με τους αγώνες που διοργανώνει η Μητρόπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και το συμπέρασμα που βγήκε .. ο σκοπός ήταν ένας : Να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της παράδοσης της Μεθώνης και να μηδενιστεί η παρακαταθήκη του τόπου μας !!

Η αντίδραση των παρευρισκόμενων ήταν αρνητική όσον αφορά την πρόταση του κυρίου Μιστρίδη.

Η δικαιολογία ότι έτσι θα προσφέρει προβολή της Μεθώνης δεν στέκεται διότι αν ήθελε όντως η Μητρόπολη να προβάλει την Μεθώνη θα μπορούσε να το κάνει εφόσον ο αγώνας της Μητρόπολης ξεκινάει από την Μεθώνη …

Σε τελική ανάλυση η Μητρόπολη δεν πήρε την πρωτοβουλία της πρότασης για την σύμπραξη αυτή και σίγουρα δεν έχει ανάγκη την Μεθώνη !

Αλλά και η Μεθώνη μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την Μητρόπολη όπως τα κατάφερε τα περασμένα χρόνια … Αρκεί να θελήσεις ως σύλλογο να ετοιμάσεις όλα τα σχετικά εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή ! Στο κάτω κάτω την 10η διοργάνωση των αγώνων θα έχουμε φέτος !

Πολύ λυπάμαι για όλη την κατάσταση αυτή !

Ο Σύλλογος Εθελοντισμού ξεκίνησε το 2011 με 3 βασικές δραστηριότητες : Την αιμοδοσία για την στήριξη των κατοίκων της Μεθώνης, τον Αγώνα δρόμου για τον Απόστολο Παύλο για την ανάδειξη του τόπου και την καβουροβραδιά για να υπάρχουν έσοδα ….

Μετά από τόσα χρόνια .. : Η αιμοδοσία εξαφανίστηκε ( πάει η στήριξη των κατοίκων ) !!

Επανειλημμένες προσπάθειες γίνονται για να εξαφανίσουν τον αγώνα δρόμου ( πάει και η προβολή του τόπου )

Μένει μια Καβουροβραδιά που ίσως κρατηθεί ίσως όχι …

Τα χρονικά

Η προφορική παράδοση της Μεθώνης Πιερίας αναφέρει ότι το λιμάνι απόπλου του Απόστολου Παύλου είναι η Μεθώνη. Για αυτόν τον λόγο έχει η Μεθώνη την παρακαταθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Βαρνάβα ο οποίος δημιούργησε το Βήμα του Απόστολου Παύλου στην είσοδο του χωριού και πήρε την ονομασία Ι. Ν Απόστολου Παύλου η εκκλησία της Μεθώνης.

Μετά την ίδρυση του Συλλόγου Εθελοντισμού ” Κυψέλη ” το 2011 μια από τις πρώτες δραστηριότητες του Συλλόγου ήταν η διοργάνωση του 1ου Αγώνα δρόμου ” ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ” στις 27 Ιουνίου 2011 !! Την εκδήλωση αυτήν την έκαναν θεσμό και μέρος των εκδηλώσεων που γίνονται στην Μεθώνη για τον εορτασμό του Απόστολου Παύλου.

Αναδείχνονταν έτσι η παράδοση κάτι που βοηθούσε στην προβολή του τόπου.

Το 2015 ο Μητροπολίτης αποφάσισε να διοργανώσει τον δικό του αγώνα αγνοώντας εντελώς την Μεθώνη και την παράδοση της, αλλάζοντας την ιστορία σύμφωνα με τα δικά του δημοσιεύματα.

Οι αντιδράσεις πολλές και με μεγάλες προσπάθειες η Μεθώνη συνέχισε να διοργανώσει τους αγώνες της διότι η παράδοση και η παρακαταθήκη του τόπου είναι κάτι πολύ σημαντικό και δεν θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να την αλλάξει ή να την εξαφανίσει !!

Προσωπικά θεωρώ ότι θα ήταν λάθος να υποχωρήσει η Μεθώνη και να σταματήσει την διοργάνωση των δικών της αγώνων … Χρέος μας είναι να κρατήσουμε την παράδοση και να τιμόμαστε την αξιόλογη παρακαταθήκη μας.