email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες για Παλαιστινιακό: Εκτός κλίματος οι δηλώσεις Ερντογάν, τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

Μητσοτάκης: Ανοίγουν για τους 30 και άνω οι εμβλιασμοί τη Μεγάλη Εβδομάδα
διαφήμιση

Για «ικανοποιητικό κοινό τόπο» μετά από εκτεταμένη συζήτηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην απόφαση του για την κρίση στην Μέση Ανατολή.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η απόφαση αυτή αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και από την άλλη εκφράζει και την έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Γάζα.

Όπως είπε, η αναφορά σε «ανθρωπιστικές παύσεις» στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει σήμερα το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε μιλάμε για τρόφιμα, είτε για φάρμακα, είτε για νερό, καθώς και ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση και στέκεται στην πρώτη γραμμή για να μπορέσει να βοηθήσει, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει ευρεία ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης, κάτι το οποίο όλοι απευχόμαστε, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι επανέρχεται πια στη δημόσια συζήτηση κάτι το οποίο «ενδεχομένως να είχε λίγο παραπέσει τα τελευταία χρόνια ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής», όπως είπε, προσθέτοντας:

«Αναφέρομαι στην τελική πολιτική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία των δύο κρατών.

Νομίζω ότι αν κάτι φάνηκε τελείως ξεκάθαρα μετά από την τραγική εισβολή της τρομοκρατικής Χαμάς στο Ισραήλ, είναι ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας, θα χρειαστεί μία πολιτική λύση και η μόνη οριστική πολιτική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών, που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά, ο καθένας στο δικό του κράτος».

Ερωτηθείς για την στάση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Χαμάς και αν θα μπορούσε να επενεργήσει αρνητικά στις διαδικασίες ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι κατηγορηματικός ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος, όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι ακριβώς συνιστά η Χαμάς», σημείωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι από εκεί και πέρα «το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες».

«Παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια από το υπουργείο Εξωτερικών, για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τέλος για την επίσκεψη που προγραμματίζει στην Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα είναι μία σύντομη επίσκεψη σε επίπεδο κορυφής, η οποία ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό της χώρας. Διευκρίνισε πάντως ότι ο χρονισμός της επίσκεψης δεν έχει τίποτα να κάνει με τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετούς μήνες.

πηγή

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα