Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για ΠτΔ υποδέχθηκε τον Αντώνη Σρόιτερ και τον Alpha στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφασή του να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μίλησε και για τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Μητσοτάκης: Είμαι πολύ υπερήφανος για την επιλογή Σακελλαροπούλου
Ερωτηθείς για την πρότασή του για την προεδρία της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία συμβολικά και είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα. Αλλά και πίσω από το σύμβολο είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες. Είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολιτικό. Εχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Κατά συνέπεια έχει πολιτική άποψη πολύ σημαντική και μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα διεθνώς. Συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω». Πρόσθεσε μάλιστα πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και πολύ ζεστός άνθρωπος» αναφερόμενος και στην σελίδα της στο Facebook.


«Πιστεύω ότι η κυρία Σακελλαροπούλου, θα ταυτίσει την θητεία της με ένα μεγάλο άλμα της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει: «Δεν επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου μόνο επειδή είναι γυναίκα. Έχει μεγάλο κύρος και θεσμικές ικανότητες. Την επέλεξα όμως και γιατί είναι γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία βρίθει κοινωνικών ανισοτήτων. Κάθε κορίτσι που βλέπει αυτή την επιλογή, μπορεί να σκέφτεται «γιατί όχι κι εγώ;»».

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου».

Σέβομαι και τιμώ τον Παυλόπουλο, ήταν ένας καλός ΠτΔ
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε γιατί δεν προέκρινε την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. «Είμαι πολύ υπερήφανος για την επιλογή την οποία έκανα. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι την κα. Σακελλαροπούλου την ψηφίζει και τον ΚΙΝΑΛ, κάτι που γνωρίζαμε πως δεν θα έκανε με τον κ. Παυλόπουλο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου , τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πιστεύει ότι είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας

«Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου με τα τότε δεδομένα και δεν έχω κανέναν λόγο να πω ότι διέπραξα κάποιο σφάλμα. Δεν βρίσκομαι στην ίδια θέση, είμαι πρωθυπουργός, ούτε η ΝΔ είναι η ίδια. Να επαναλάβω, ότι σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο. Θεωρώ ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος» επανέλαβε, απαντώντας και στο ερώτημα για τους λόγους που το 2015, η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λάθος η κατάργηση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται. «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.

«Δεν είναι και τόσες οι δομές φιλοξενίες που θα δημιουργηθούν, ούτε είναι τα νούμερα τόσο δραματικά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως αυτές θα ολοκληρωθούν. «Είναι εθνική πολιτική η δημιουργία αυτών των χώρων και όταν ολοκληρωθούν, τότε θα αντιληφθούν όλοι την ορθότητα της πολιτικής μας».

«Καταλαβαίνω τον προβληματισμό και την ανησυχία και το άγχος των πολιτών» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνικών στην δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας. «Να διαβεβαιώσω τους κατοίκους των νησιών πως ο σχεδιασμός αυτός θα είναι τελικά προς ώφελός τους. Γι’ αυτό επέλεξα έναν τοπικό βουλευτή ο οποίος γνωρίζει το θέμα» σημείωσε, αναφερόμενος στον Νότη Μηταράκη που ανέλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μητσοτάκης: Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό
«Στις δύο κίτρινες αποβάλλεσαι. Υπάρχει και απευθείας κόκκινη βέβαια. Αλλά δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την αξιολόγηση των υπουργών του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέτο αν δεν καταργηθούν τα μνημόνια Λιβύης-Τουρκίας
«Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμιά πολιτική λύση στη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία» σημείωσε για το ζήτημα της Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως η χώρα θα θέσει βέτο για το θέμα.

«Το ζήτημα αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη. Η Τουρκία έρχεται και λέει ότι τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας, αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη» συνέχισε για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Από μόνη της η Ευρώπη έχει υποχρέωση να συμπαρασταθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα και σε μια δεύτερη, την Κύπρο τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται από μια τρίτη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έθεσα στον Ντόναλντ Τραμπ τις κόκκινες γραμμές
«Έθεσα στον Λευκό Οίκο τις κόκκινες γραμμές, όχι μόνο οι δικές μας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας και νομίζω ότι έγιναν αντιληπτές από τον πρόεδρο Τραμπ» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις τουρκική προκλητικότητα.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα όφελος όπως ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία από μια κλιμακούμενη ένταση. Πιστεύω το αντιλαμβάνεται και ο Ερντογάν, διότι παρά την ένταση, τις ρητορικές εξάρσεις, εξακολουθούν τα κανάλια επικοινωνίας να είναι ανοιχτά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το πως μπορούμε να μειώσουμε την ένταση με κινήσεις και από τις δύο πλευρές».

Αναφερόμενος στις διαφορές με την Άγκυρα αναφορικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα τόνισε: «Η χώρα δεν θα πάει στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην του καθορισμού ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει άλλο θέμα για το οποίο οποιοσδήποτε Έλληνας πρωθυπουργός θα συναινούσε να συζητήσει με τους Τούρκους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως δεν θα φτάσει ποτέ η Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες οι οποίες αποτυπώνονται και έμπρακτα. Και δεν αναφέρομαι ακόμη στις ΗΠΑ, σε δυο εβδομάδες θα βρίσκομαι στο Παρίσι για μια ακόμη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω γιατί υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων» είπε και συμπλήρωσε πως ευρωπαϊκές χώρες, Ισράηλ και Αίγυπτος ανήκουν σε ένα πλέγμα πολύ ισχυρών συμμαχιών.

«Με τον πρόεδρο Τραμπ είχαμε μια καλή προσωπική χημεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που τον συναντούσα, τον είχα συναντήσει αρκετά και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Καλό είναι να υπάρχει πάντα μια πιο προσωπική επαφή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός τόνισε, πως παρά το ασυνήθιστο της εξάσκησης της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε πως πλαισιώνεται από έναν μεγάλο αριθμό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο
«Καταλήψεις αδειάζουν, επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει, γειτονιές αποδίδονται πίσω στους κατοίκους τους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης. «1.500 νέοι αστυνομικοί έχουν ήδη προσληφθεί, πήγα και τους είδα. Υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται, προφανώς αυτή δεν είναι μια υπόθεση που τελειώνει από τη μια στιγμή στην άλλη» σχολίασε.

«Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο. Βλέπουμε διάφορους τύπους με ορμή να πετούν τσιμεντόλιθους δεκάκιλους στο κεφάλι των αστυνομικών» είπε σχολιάζοντας την επιχείριση εκκένωσης των καταλήψεων στο Κουκάκι. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην εισαγγελική αρχή τι θα κάνει. Η πρόθεση να τραυματίσεις κάποιον ή και να σκοτώσεις κάποιον είναι δεδομένη. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν τα όπλα στα χέρια τους, ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει» σημείωσε.

Μείωση του εισφορά αλληλεγγύης προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Ο φόρος εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020 και μπορούμε εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικές φοροαπαλλαγές που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, στον κόσμο των επιχειρήσεων, όμως η φορολογία στον κόσμο της μισθωτής εργασίας παραμένει υψηλή» ανέφερε επιπλέον για την οικονομική πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εκτίμηση που είχε κάνει προεκλογικά για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύω ότι θα είναι στο 3% το οποίο ήδη είναι ένας πάρα πολύ υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Δεν νομίζω ότι θα πετύχουμε τον στόχο του 4%, αφήστε όμως να δούμε που θα είμαστε από το ‘21 και το ‘22» είπε. Όπως είπε αν κάτι πιστώνεται σε αυτή την κυβέρνηση είναι ότι «είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλο σχολείο η πρωθυπουργία
«Είναι ένα μεγάλο σχολείο η πρωθυπουργία και κανείς δεν γεννιέται πρωθυπουργός» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό το γραφείο δεν μου ήταν άγνωστο, θυμάμαι και τον πατέρα μου εδώ. Αλλά δεν είχα μπει στην πολιτική για να γίνω πρωθυπουργός» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο τόνισε πως δεν επιθυμεί να χάσει την επικοινωνία με τον κόσμο. «Κάθε γραφείο πρωθυπουργού είναι ένα χρυσό κλουβί. Θέλω να θυμάμαι ότι δεν είμαι εδώ μόνιμος, κάποια στιγμή θα φύγω. Δεν θέλω να με μπολιάσει αυτός ο ιός της αλαζονείας και της έπαρσης» σημείωσε.

«Και περιοδείες θα συνεχίσω να κάνω και αν στα πλαίσια μιας περιοδείας μου κάνω και καμία βόλτα στο βουνό, εξάλλου ο κύριος Τσίπρας με συμβούλεψε να πίνω νερό και να αθλούμαι» αστειεύτηκε με αφορμή τη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω λόγο να κάνω πρόωρες εκλογές
«Γιατί να έκανα πρόωρες εκλογές; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητά μας να εφαρμόσουμε το εκλογικό μας πρόγραμμα και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές» σημείωσε αναφορικά με όσα διακινούνται περί πρόωρων εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ενδεχομένως το 2023 να γίνουν διπλές εκλογές, αφού δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Όταν θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό το ‘23 θα έχουμε να πούμε τι κάναμε καλό, τι καλό θα κάνουμε από εδώ και στο εξής και τι θα έχουν να χάσουν όσοι δεν μας επιλέξουν» πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Εχω κάνει “πολιτική καριέρα” με το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Δεν το κάνω ποτέ».


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/kysea-paraskeyi-arhigoys-kyriako-mitsotaki