Στην κόψη του ξυραφιού γιατροί και πολίτες. Με κομμένη την ανάσα αναμένουν άπαντες την σημερινή 31/7 ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα.

Καλπάζουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με την σημερινή 31/7 ανακοίνωση του ΕΟΔΥ να θεωρείται μια από τις κρισιμότερες.

Αυτό καθώς από τις αρχές του μήνα (και μέχρι χθες) είχαμε 969 νέα κρούσματα, ενώ μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες μέρες ανακοινώθηκαν 181 νέα κρούσματα με τα περισσότερα να εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Χθες επίσης είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων για τον Ιούλιο καθώς ανακοινώθηκαν 65 νέα εκ των οποίων τα 34 αφορούσαν ταξιδιώτες.  

Ειδικότερα χθες τα 65 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

-17 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-17 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,

-11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

-7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

-3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

-3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,

-2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

-2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

-1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

-1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

-1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Με τα παραπάνω δεδομένα η επιστημονική κοινότητα ζητά νέα μέτρα για να «φρενάρει» μια πρόωρη και μαζική εξάπλωση του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων οι ειδικοί ζητούν:

-Γενικευμένη και αυστηρή επιτήρηση της χρήσης μάσκας.

-Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους δημόσιους και μη. Κλειστούς και ανοιχτούς.

-Χρήση μάσκας ακόμη και μέσα στους χώρους εργασίας.

-Χρήση μάσκας στις εκκλησίες.

-Πλαφόν εισόδου σε καταστήματα, μπαρ, καφέ και μπιτς μπαρ ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

-Κλείσιμο καταστημάτων όπου διεξάγονται μεγάλα πάρτι και υπάρχουν φαινόμενα έντονης πολυκοσμίας. Αυτό θα αφορά φυσικά και τα νησιά.

Για τα λεωφορεία και εν γένει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πάρθηκαν ήδη νέα μέτρα στα οποία προβλέπεται:

– Από το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουλίου ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.

– Οι φορείς θα εκτελούν από το Σάββατο 1η Αυγούστου ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα, ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

– Εντός της ημέρας, ο ΟΑΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.

Επίσης, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Τέλος, για την απρόσκοπτη εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων, το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%.