email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

ΝΕΟ ΣΟΚ: Μετέωρες χιλιάδες συντάξεις του Δημοσίου! -Αναδρομικά και πληρωμή για ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ

διαφήμιση

ΝΕΟ ΣΟΚ: Μετέωρες χιλιάδες συντάξεις του Δημοσίου! -Αναδρομικά και πληρωμή για ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης έχει «μπλοκαριστεί» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα κρίνει αν δικαιούνται η όχι πρόωρη σύνταξη, αναφέρει η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Σάλος με την επιδότηση βενζίνης–Fuel Pass ! Παγίδα τα smartphone χωρίς NFC -ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων (υπολογίζονται σε 2.000) είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο, όπως ορίζει ο νόμος.

Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εν λόγω υπαλλήλων που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 5.000-6.000.

ΝΕΟ ΣΟΚ: Μετέωρες χιλιάδες συντάξεις του Δημοσίου! -Αναδρομικά και πληρωμή για ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ -Οι δύο κατηγορίες

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας και σύμβουλο ασφαλιστικών θεμάτων Γιώργο Κουτρουμάνη, οι εν λόγω υπάλληλοι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • Γυναίκες, κυρίως μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 56,9 ετών με μειωμένη σύνταξη, εντός του τρέχοντος ή και τα επόμενα χρόνια.
  • Γυναίκες και άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 και 2012 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (με βάση τα μεταβατικά όρια) σε ηλικία 56-58 με μειωμένη σύνταξη εντός του τρέχοντος ή τα επόμενα χρόνια.

«Δεν μπορεί επί πέντε χρόνια να γίνεται αποδεκτός ο νόμος και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, και φέτος το ΓΛΚ να αλλάξει γνώμη», σχολιάζει ο κ. Κουτρουμάνης.

Το θέμα εκτός από νομική έχει και πολιτική χροιά, καθώς το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.

Ωστόσο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέφρασε διαφορετική άποψη για το αν η διαβεβαίωση του υπουργείου ισχύει και για τις μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου, προκαλώντας αναστάτωση σε χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι είχαν ήδη αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους.

Μετά τη διχογνωμία που παρουσιάστηκε μεταξύ του ΓΛΚ και των υπηρεσιών του υπουργείου, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Δ. Μπούρλος: Καταστρατηγεί την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης
«Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία και καταστρατηγεί την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης», επισημαίνει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, ειδικός σε ασφαλιστικά θέματα.

«Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του στις 23/09/2021 έθεσε τον γενικό κανόνα ότι όσοι μέχρι 31/12/2021 είχαν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται αλλά δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022. Τώρα το Νομικό Συμβούλιο θα κρίνει αν οι μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου εμπίπτουν στον γενικό κανόνα. Πρόκειται για μικρό αριθμό υπαλλήλων που έκαναν χρήση της διάταξης. Πέρυσι δεν ήταν παραπάνω από 100».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των μεταβατικών ορίων ηλικίας, από φέτος η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προκύπτει πλέον στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 με τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης για όλους. Εναλλακτικά υπάρχει δυνατότητα εξόδου στα 62 με τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης και μειωμένη σύνταξη.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Ιουνίου 2022 είναι οι εξής:

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο

ΝΕΟ ΣΟΚ: Μετέωρες χιλιάδες συντάξεις του Δημοσίου! -Αναδρομικά και πληρωμή για ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ -Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022:

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).
Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ο κόσμος …πεινάει και ο Τσακλόγλου δίνει διπλή σύνταξη σε δήμαρχους και νομάρχες!

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουνίου 2022θα πληρωθούν ως εξής:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022 την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022 την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022 την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.
Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022 την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.
Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2022 όπως το Δημόσιο.
Οι επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Μετά το Πάσχα θα λάβουν αναδρομικά 65.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση και περίπου 83.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι που έχουν μείνει πίσω ή και «ξεχαστεί» ακόμη από τον επανυπολογισμό και τις αυξήσεις που αυτός συνεπάγεται για τις αποδοχές τους.

Τα ποσά θα είναι μεγάλα, ως και 32.000 ευρώ, για τις παράλληλες συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα ως και 65 μήνες, ενώ με τους επανυπολογισμούς συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, τα αναδρομικά θα είναι κατά μέσο όρο στα 2.800 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016). Οι δε παλαιοί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελύθερος τύπος» (πριν τον Μάιο του 2016) βάσει νόμου παίρνουν αναδρομικά από το 1/5 της αύξησης που θα προκύψει, εφόσον ο επανυπολογισμός οδηγήσει σε αύξηση πάνω από την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Ειδήσεις σε ετικέτες

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά άρθρα