Η Υπουργός Παιδείας παρουσιάζοντας το «Πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των εκπαιδευτικώνδομών για τη νέα σχολική χρονιά με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του κορονοϊού» μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι  η προσπάθεια υποβάθμισης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας δεν σταματούν ούτε αυτή τη δύσκολη περίοδο στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

– δεν έγινε καμία προσπάθεια για την μείωση των μαθητών ανά τμήμα, διασφαλίζοντας τις επιπλέον αναγκαίες προσλήψεις

– δεν έγινε καμία προσπάθεια για την αύξηση του αριθμού των αιθουσών

-δεν έχει γίνει καμία ειδικότερη πρόβλεψη για τους /τις συναδέλφους της ειδικής αγωγής που εργάζονται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες

Έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν έναν μέσο όρο και να αποκρύψουν από τους γονείςότι το 75% των μαθητών όλων των βαθμίδων θα στοιβαχτούν σε πολυμελή τμήματα «με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του κορονοϊού». Επίσης, δεν μας εξήγησαν γιατί στα μεγαλύτερασχολεία που αριθμούν πάνω από 600 μαθητές, οι 300 μπορούν να προαυλίζονται μαζί χωρίς να διατρέχουνκανέναν κίνδυνο.

Ο δε καθαρισμός του εξοπλισμού και των υλικών των εργαστηρίων, αιθουσών πληροφορικής καιμουσικών οργάνων μετά από κάθε διδακτική ώρα εναπόκειται στον εκπαιδευτικό, δημιουργώνταςπρόβλημα στη διαχείριση του διδακτικού χρόνου μετατρέποντας τις κοινόχρηστες αυτές αίθουσες σεπιθανό χώρο μετάδοσης του κορονοϊού στο σχολείο.

Για αυτούς τους λόγους

απαιτούμε για το άνοιγμα των σχολείων:

– Μείωση μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο το 15,ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

– Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και πρόσληψη αναπληρωτών για τις θέσεις μονίμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

– Εξασφάλιση επιπρόσθετων σχολικών αιθουσών

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες.

– Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

– Χορήγηση δωρεάν μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και διασφάλιση των υγειονομικών μέτρων κατά την μετακίνηση των μαθητών (λεωφορεία, ταξί)

– Διενέργεια δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς πριν την έναρξη των μαθημάτων και επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

– Εξασφάλιση δωρεάν του υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που θα πραγματοποιήσουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση

– Διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στις ευπαθείς ομάδες, όσων διατρέχουν πραγματικό και αυξημένο κίνδυνο.

– Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Κατερίνη 4/9/20

Για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ ΠιερίαςΟ Πρόεδρος                               Ο ΓραμματέαςΘεόδωρος Σιαμάγκας           Στάθης Συμεωνίδης