Εξαιρετικά εύγευστο φρούτο είναι το μήλο. Τον Οκτώβριο πιο νόστιμα είναι τα στάρκιν και τα ντελίτσιους. Μετά την αποθήκευσή τους στά ψυγεία αλλοιώνεται η γεύση τους. Καλύτερα διατηρούνται τα μήλα της ποικιλίας Μπελφόρ και τά υπόξινα.

Τα μήλα της ποικιλίας «φιρίκια» του Πηλίου ωριμάζουν αργότερα και γι’ αυτό τ’ αφήνουν πάνω στο δένδρο ως τον Δεκέμβρη. Μετά τη συλλογή, τα διατηρούν σε δροσερά υπόγεια.

Ας θυμηθούμε και Το φιρίκι κι η φιρικιά: Μία υπό εξαφάνιση ποικιλία μήλου

Η ποσότητα του ζαχάρου που περιέχεται στά μήλα εξαρτάται από τον βαθμό τής ωριμότητας και από την ποικιλία. Στα ώριμα μήλα περιέχεται ζάχαρο καί μέχρι 15%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελείται από την ζαχαρόζη.

Από βιταμίνες περιέχονται σε μεγαλύτερη αναλογία οι βιταμίνες A Β C. Στα φρέσκα κομμένα μήλα πού ανήκουν σ’ ορισμένες ποικιλίες η ποσότητα της βιταμίνης C φθάνει ως τα 5 χιλιοστά του γραμ. στά 100 γραμ. μήλων. Περιέχονται στά μήλα κυτταρίνη (0,90%) πηκτίνη (0,40%) και μηλικό οξύ 0,80%. Από τα μεταλλικά άλατα περιέχονται σε μεγαλύτερη αναλογία το κάλιο, το ασβέστιο και το νάτριο.

Τα μήλα είναι αρκετά θρεπτικά, γιατί
περιέχονται σ’ αυτά ουσίες (κυρίως σάκχαρα) που είναι πολύ ωφέλιμες. Αυτό διαπιστώθηκε από τις κλινικές παρατηρήσεις. Άρρωστοι που έχουν εφαρμόσει τη μηλοφαγία επί 15 ημέρες, διατήρησαν το βάρος του σώματος και ακμαίες τις σωματικές τους δυνάμεις. Εννοείται ότι αυτό γίνεται μόνο στην περίπτωση που τρώγουν ώριμα καί φρέσκα μήλα.

Αν εκτός από τά μήλα τρώγει κανένας και μια ποσότητα (10-30 γρ.) από λιπαρούς ξηρούς καρπούς εισάγει στόν οργανισμό του όλες τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες.

ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ.
Η εξαιρετική θεραπευτική ενέργεια του μήλου σ’ αυτούς που πάσχουν από διάρροια, έγινε γνωστή στους γιατρούς από ορισμένα δημοσιεύματα, μετά το 1930. Από τότε εφαρμόζουν τη δίαιτα με μήλα σε κάθε περίπτωση διάρροιας.

Αποτελεσματική είναι στη βρεφική και την παιδική διάρροια. Είναι βλαβερό να χορηγείται κάθε φάρμακο. Ούτε ριζόνερο να δίνουν στά βρέφη γιατί κι’ αυτό είναι βλαβερό. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα οφείλεται στο μηλικό οξύ, στις βιταμίνες, την πηκτίνη, και στις άλλες ουσίες που περιέχονται στον θαυμάσιο αυτόν καρπό.

Ένα Εγγλέζικο γνωμικό λέγει
«ότι όποιος τρώγει κάθε πρωί ένα μήλο, δέν έχει ανάγκη γιατρού». Προτιμότερο είναι να δίνουν στ’ άρρωστα βρέφη και στά παιδιά τον χυμό από τά μήλα. Υπάρχουν ειδικά ηλεκτροκίνητα μηχανήματα που μ’ αυτά εξάγεται εύκολα ο χυμός. Αποδείχθηκε σωτήριος σε πολλές περιπτώσεις με οξεία διάρροια.

Τις πρώτες ημέρες, να κάμνουν κι’ έναν υποκλυσμό την ημέρα, με χαμομήλι. Επίσης να κάνουν στο βρέφος λουτρό. Στις περιπτώσεις που το βρέφος είναι πολύ εξαντλημένο, νά κάνουν περιτυλίξεις μέ πανία μουσκεμένα σε σιναπούχο χλιαρό νερό. Οι ενήλικοι που πάσχουν από διάρροια, νά πίνουν 1-2 λίτρα απ’ τον χυμό του μήλου.
Μπορείτε να δείτε και Διάρροια: Αιτίες, αντιμετώπιση και θεραπεία

ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ.
Επειδή το μήλο σταματά τη διάρροια συμπεραίνουν ότι προκαλεί δυσκοιλιότητα. Τα ώριμα μήλα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα σ’ όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Πρίν αρχίσουν να εφαρμόσουν την μηλοφαγία είναι απαραίτητο να προετοιμάσουν τον οργανισμό τους με απόλυτη νηστεία επί 2 – 3 ημέρες και με υποκλυσμούς με χαμομήλι.

Κατόπιν θ’ αρχίσουν να τρώγουν 2-3 κιλά μήλα την ημέρα ή θα πίνουν τον χυμό τους. Έπειτα από λίγες ημέρες, γίνεται και πάλι φυσιολογική η λειτουργία του παχέος εντέρου.
Δυσκοιλιότητα: Αιτίες, επιπτώσεις και φυσική αντιμετώπιση

ΩΦΕΛΙΜΟ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ.
Απαγορεύουν αυστηρά σ’ όσους πάσχουν από κολίτιδα να τρώγουν ωμά φρούτα, γιατί τα θεωρούν βλαβερά. Από την πείρα μου διαπίστωσα ότι αυτά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα. Το πεπτικό τους σύστημα μόνο ωμά φρούτα μπορεί να πέψει.

Πρίν όμως αρχίσει ο άρρωστος την φρουτοδίαιτα, είναι ανάγκη να προετοιμάσει τον οργανισμό του με μία ολιγοήμερη απόλυτη νηστεία. Στο διάστημα αυτής, θα κάμνει καθημερινά έναν υποκλισμο με αφέψημα από χαμομήλι. Το πιο ωφέλιμο από τα φρούτα για τη θεραπεία της κολίτιδας είναι το μήλο. Καθημερινά να τρώγει ο άρρωστος 2-3 κιλά μήλα ή να πίνει τον χυμό τους.
Κολίτιδα. Ψυχολογία vs έντερο

Γιατί η Νηστεία-Ασιτία λειτουργεί θεραπευτικά

ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΟΥΡΕΣ.
Πολλοί βασανίζονται από καούρες κάθε φορά που τρώγουν δύσπεπτα φαγητά. Σε μερικές περιπτώσεις νιώθουν ακόμα και πόνους στο επιγάστριο. Για ν’ ανακουφισθούν από το ενοχλήματα πίνουν διαλυμένη σόδα σε νερό ή διάφορα αλκαλικά φάρμακα. Όλα αυτά φέρουν μόνο μία προσωρινή ανακούφιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάσταση χειροτερεύει.

Από την προσωπική μου πείρα διαπίστωσα ότι το μόνο απότελεσματικό φάρμακο είναι το μήλο. Κάθε φορά πού τρώγω όσπρια μετά 3-4 ώρες τρώγω μήλα καί δεν νιώθω κανένα ενόχλημα. Διαλύει όλες τις ερεθιστικές ουσίες που σχηματίζονται στο στομάχι. Ωφέλιμο είναι το μήλο ακόμα και στην περίπτωση πού νιώθει κανένας ενοχλήματα στο στομάχι του, όταν είναι κρυολογημένος.
Βότανα για δυσπεψίες, καούρες, φούσκωμα, δυσφορία και πόνους στην κοιλιά

ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΑ ΕΚΖΕΜΑΤΑ.
Τα εκζέματα, η ψωρίαση και οι άλλες παθήσεις του δέρματος εξαφανίζονται μετά την εφαρμογή της μηλοδίαιτας. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα, οφείλεται στην ισχυρή αποτοξινωτική δύναμη πού έχουν τα μήλα. Ο οργανισμός δημιουργεί τα εκζέματα για ν’ αποχετεύσει τις τοξίνες και γι’ αυτό στην περίπτωση που τις εξουδετερώνει το μήλο δεν χρειάζεται αποχετευτικούς αγωγούς.

Όσοι πάσχουν από έλκος του στομαχιού και του 12δακτύλου μπορούν να το θεραπεύσουν με το μήλο. Αναγκαία είναι μία προετοιμασία επί 2-3 ημέρες. Στη διάρκεια της μηλοφαγίας τους θα πίνουν 1-2 κιλά μήλα ή τον χυμό απ’ αυτά.
Έκζεμα: Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπισή του

ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΘΡΙΤΙΚΟΥΣ.
Τα μήλα είναι πολύ ωφέλιμα σ’ όσους πάσχουν από αρθριτισμό. Αυτό έχει διαπιστωθεί από πολλές περιπτώσεις που σ’ αυτές εφάρμοσαν οι ασθενείς την μηλοφαγία. Οι αρθριτικοί τάφοι εξαφανίζονται καθώς και τά οιδήματα κ οι πόνοι.

Άρρωστοι που υπέφεραν πολλά χρόνια από αρθριτισμό απαλλάχθησαν μετά την εφαρμογή της μηλοδίαιτας. Σ’ όσες περιπτώσεις δεν μπορεί ο άρρωστος να τρώγει αρκετά μήλα, να πίνει τον χυμό τους. Με ειδικό μηχάνημα αποχυμωτή, νά βγάζει την ποσότητα του χυμού που χρειάζεται.
Οστεοαρθρίτιδα: Τα Φυσικά όπλα αντιμετώπισης

ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΣΩΖΟΝΤΑΙ.
Άρρωστοι που πάσχουν από διαβήτη βαριάς μορφής, σώζονται τρώγοντας μήλα. Σ’ αυτά περιέχονται ουσίες με ισχυρή αποτοξινωτική ενέργεια. Μετά από μία απόλυτη νηστεία επί 2-3 ημέρες κ’ έναν υποκλυσμό κάθε ημέρα αρχίζει να τρώγει καθημερινά 2-3 κιλά μήλα. Η δίψα, η πολυουρία, οι ζαλάδες κ όλα τ’ άλλα ενοχλήματα εξαφανίζονται.

Απαλλάσσονται από την δυσκοιλιότητα. Η μηλοφαγία είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Οι παχύσαρκοι μπορούν να απαλλαγούν από την πάθησή τους εφαρμόζοντας μια συστηματική δίαιτα με μήλα. Από τις πρώτες ημέρες θα νιώσουν την θεραπευτική τους επίδραση. Καθημερινά θα τρώγουν 2-3 κιλά μήλα ή θα πίνουν το χυμό τους.
Ιδανικά για την περίπτωση είναι τα πράσινα ξινά μήλα. Μπορείτε να δείτε και Σακχαρώδης διαβήτης, Αύξηση ζαχάρου αίματος, Αίτια και Θεραπεία

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Μήλα: Δρουν αντικαρκινικά, αφαιρούν καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα, διατηρούν τις αρτηρίες καθαρές

Τα μεγάλα οφέλη του πράσινου μήλου στην υγεία

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου

Μήλα & αχλάδια περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακού-εγκεφαλικού κατά 50%

Γιατροσόφια με την δύναμη του μήλου: Για γρίπη, βραχνάδα, ουλίτιδα και τα πρησμένα βλέφαρα

και μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες να τα απολαμβάνετε Αποτοξινωθείτε: Θρεπτική, γεμάτη αντιοξειδωτικά, πράσινη σαλάτα με μήλα

Υγιεινή Μαρμελάδα ή Πουρές Μήλου Χωρίς Ζάχαρη

Πράσινη σαλάτα με μήλα και καρύδια

Μήλα με κανέλα στο φούρνο: Ένα γλύκισμα χωρίς ζάχαρη

Του Ιατρού Τηλέμαχου Ευθυμιάδη
www.patranews.gr