Μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα αβοκάντο είναι μία θαυμάσια επιλογή για την υγεία σας, ξέρατε όμως ότι ακόμη και τα φύλλα του αβοκάντο παρέχουν κάποια εκπληκτικά οφέλη επίσης;

Στην πραγματικότητα, τα φύλλα περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να θεραπευτεί από τις κοινές ασθένειες. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και έχουν στυπτικές ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση ενός νεανικού και όμορφου του δέρματος με φυσικό τρόπο.

Προστατεύουν το σώμα από εκφυλιστικές ασθένειες.

Η ένωση φλαβονόλης στα φύλλα αβοκάντο παρέχει έναν μηχανισμό για την προστασία του σώματος από εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Αυτήν η ένωσις, έχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς προλαμβάνει και την πρώιμη γήρανση επίσης.

Δρουν διουρητικά.

Τα φύλλα αβοκάντο περιέχουν κερκετίνη η οποία δρα ως διουρητικός παράγοντας. Σας βοηθά να ουρήσετε για να απομακρύνετε τα απόβλητα προϊόντα του μεταβολισμού.  Μία μελέτη ανέφερε πως μόλις 500 χιλιοστόγραμμα κερκετίνης δύο φορές την ημέρα βρέθηκαν να βελτιώνουν τα συμπτώματα του πυελικού πόνου σε άνδρες με προστατίτιδα.

Αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Τα φύλλα αβοκάντο περιέχουν πολυφαινόλες και πινένιο, ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων. Μπορείτε να λαμβάνετε τα οφέλη τους και να αποτρέψετε διάφορες μολύνσεις μέσω του μηχανισμού δράσης τους.

Βοηθούν στην απομάκρυνση της πέτρας από τα νεφρά.

Τα αλκαλοειδή, τα φλαβονοειδή και οι σαπωνίνες είναι ουσίες που μπορούν να διασπάσουν τις πέτρες των νεφρών και να βελτιώσουν τη λειτουργία τους. Τα φύλλα του αβοκάντο μπορούν να σας παρέχουν αυτές τις ουσίες.

Για επωφεληθείτε, ακολουθήστε απλά αυτά τα απλά βήματα:

Πλύνετε μερικά φύλλα αβοκάντο.

Βράστε τα με 1 φλιτζάνι νερό.
Περιμένετε έως ότου το νερό παραμείνει ½ φλιτζάνι.
Διηθείστε το ρόφημα από τα κατάλοιπά του.

Πιείτε το κάθε πρωί και βράδυ για 10 ημέρες ή μέχρι να βγει το χαλίκι ή ο αφρός μέσω ούρησης.

Σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση.

Το λιμονένιο που περιέχεται στα φύλλα αβοκάντο και η διουρητική τους δράση μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσική θεραπεία για τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη της υπέρτασης.

Μειώνουν τις εξάρσεις άσθματος.

Τα φύλλα αβοκάντο περιέχουν pinene-πινένιο του οποίου η δράση του μειώνει τις εξάρσεις του άσθματος μέσω των διάφορων μηχανισμών. Η ουσία αυτήν έχει βρογχοδιασταλτική επίδραση, μειώνει τη φλεγμονή και αυξάνει τη ροή του αέρα στον πνεύμονα. Αυτοί οι μηχανισμοί συμβάλλουν στην θεραπεία του άσθματος.

Βοηθούν σε περιπτώσεις πονοκεφάλου.

Η κερκετίνη και η ένωση pinene των φύλλων αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του πονοκεφάλου. Αναστέλλουν τον πόνο στον εγκέφαλο έτσι ώστε να μπορεί να μειωθεί ο πονοκέφαλος ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα πόνου.

Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των φύλλων αβοκάντο προέρχονται από την περιεκτικότητά τους σε πινένιο και λιμονένιο. Αυτές οι ουσίες μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να δράσουν ως χημειοπροστατευτικά μέσα.

Διατηρούν το δέρμα σας υγιές.

Τα φύλλα αβοκάντο περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στον καθαρισμό του δέρματος και των πόρων. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο όφελος για την υγεία του δέρματός σας. Για να τα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να τα πολτοποιήσετε και να τα εφαρμόσετε στο δέρμα σας 5-10 λεπτά, στη συνέχεια να ξεπλύνετε καλά, με άφθονο νερό.

Μειώνουν τον πόνο στην πλάτη.

Η περιεκτικότητα σε πινένιο στα φύλλα αβοκάντο μπορεί να μειώσει τον πόνο σε όλο το σώμα, ειδικά δε τον πόνο στην πλάτη.

Περιορίζουν το πρήξιμο

Η επίδραση κερκετίνης από τα φύλλα αβοκάντο μπορεί να μειώσει το πρήξιμο του σώματος μέσω του μηχανισμού της που ελαχιστοποιεί τις φλεγμονώδεις επιδράσεις. Για να λάβετε αυτά τα οφέλη και τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των φύλλων του αβοκάντο θα πρέπει να τα εφαρμόσετε στην περιοχή με το πρήξιμο για 4-5 ώρες και στη συνέχεια να την ξεπλύνετε.

Εξαλείφουν τις άφθες

Οι άφθες μπορεί να προκύψουν από βακτήρια ή κάποιον τραυματισμό στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας. Μπορείτε να τις εξαλείψετε με φύλλα αβοκάντο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες. Απλά μασήστε τα για λίγο (αφού τα καθαρίσετε) ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους και στη συνέχεια βάλτε τα πάνω στην άφθα για 5-10 λεπτά.

Βοηθούν στη θεραπεία του διαβήτη.

Οι αντιδιαβητικές τους ιδιότητες προέρχονται από την ουσία γλυκοσίδη που εμπεριέχουν. Η γλυκοσίδη μπορεί να δώσει σάκχαρα που χρειάζεται το σώμα χωρίς όμως να ενεργούν όπως η ζάχαρη και επομένως έχουν σταθεροποιητική επίδραση στο επίπεδο του ζαχάρου στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα σας εμποδίσει να καταναλώσετε τις υπερβολικές θερμίδες της συνηθισμένης ζάχαρης.

Μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων.

Αυτά τα εκπληκτικά φύλλα συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης μέσω της ένωσης λιμονένιο. Το λιμονένιο μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα τριγλυκερίδια και τη συνολική χοληστερόλη.
Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο 

Συμβάλλουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Η κερκετίνη των φύλλων του αβοκάντο δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, ώστε να μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Αποτοξινώνουν.

Οι φλαβονόλες που εμπεριέχουν μπορούν να καθαρίσουν το αίμα από οποιεσδήποτε τοξικές ουσίες και να τις απομακρύνουν μέσω των ούρων.

Βοηθούν στη θεραπεία της διάρροιας.

Το λιμονένιο που περιέχεται στα φύλλα αβοκάντο έχει τον απαραίτητο μηχανισμό για να διατηρήσει την πεπτική ισορροπία και να βελτιώσει την εντερική λειτουργία. Θα βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας και κάθε άλλου πεπτικού προβλήματος

Αυξάνουν της παραγωγής γάλακτος κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Τα φύλλα αβοκάντο μπορούν να είναι χρήσιμα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Η ουσία εστραγόλη στα φύλλα αβοκάντο μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος στις γυναίκες. 

Μειώνουν το άγχος και απομακρύνουν την αϋπνία.

Μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και να αποτρέψει την αϋπνία μέσω της περιεκτικότητάς τους σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, στον έλεγχο της όρεξης και στον ύπνο. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε λιμονένιο συμβάλλει στη μείωση του άγχους.
Αϋπνία και άγχος: Τι μπορεί να βοηθήσει 

Βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Ένα από τα υπέροχα οφέλη είναι η συμβολή τους στην απώλεια βάρους. Τα φύλλα αβοκάντο περιέχουν λιμονένιο το οποίο δρα ως κατασταλτικό της όρεξης, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την πρόσληψη τροφής και να αποτρέψετε την αύξηση του σωματικού βάρους.

Πως χρησιμοποιούνται 

Τα φύλλα αβοκάντο καταναλώνονται συνήθως ως ρόφημα. Για να το παρασκευάσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Πλένετε καλά 3 φύλλα.
Βράζετε σε μια κατσαρόλα 1½ με 2 φλιτζάνια νερό και τα αφήνετε βράζουν για 10 λεπτά.
Κλείνετε και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Μπορείτε να προσθέσετε το γλυκαντικό της προτίμησής σας κατά βούληση.

Μπορείτε να πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα τακτικά.

Εκτός από την παρασκευή τους ως ρόφημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα αβοκάντο για να προσθέσετε τη γεύση στις σούπες σας και και άλλα μαγειρευτά φαγητά.

Πηγή: drhealthbenefits.com
Μετάφραση/επιμέλεια: www.proionta-tis-fisis.com