Οι δύο πιθανότερες ημερομηνίες για να ανοίξουν τα σχολεία

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων το 2021, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που κάνουν οι ειδικοί, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ άλλοι ζητούν παράταση της αναστολής.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας για τα σχολεία το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, υποστήριξε εκ νέου πως θα πρέπει να δοθεί παράταση στην ημερομηνία επιστροφής στα θρανία, προκρίνοντας την 20ή Ιανουαρίου.

«Ολοι οι υπολογισμοί που τρέχουμε για το πώς να ανοίξουμε, το πώς θα δαμάσουμε την πανδημία μέχρι το τέλος του Μάρτη, δείχνουν ότι ένα άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα οδηγούσε σε μια αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του Μάρτη κατά 50%, συγκριτικά με ένα άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι με άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 600 κρούσματα στα τέλη Μαρτίου, ενώ με το σενάριο επαναλειτουργίας στις 8 Ιανουαρίου θα φτάναμε στα 900 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σενάριο για άνοιγμα σχολείων στις 8 Ιανουαρίου
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

«Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο, μας δίνει τον χρόνο για αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πιο αποδοτικά το σενάριο των εμβολιασμών», τονίζει ο καθηγητής και καταλήγει ότι το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά, αλλά ο συνωστισμός των γονέων γύρω από τα σχολεία και οι μετακινήσεις τους, ενώ επισήμανε ότι μόλις το 70% των πολιτών είτε δεν φορά μάσκα είτε δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

Εξάλλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ζήτησε από τον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή.

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Γαργαλιάνος εξέφρασε την εκτίμηση πως «αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου», ενώ αναφορικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού και το πώς θα επηρεάσει τα σχολεία, ο καθηγητής εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα παιδιά μολύνονται πιο εύκολα, παρά μόνο εικασίες.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία. «Θα εξετάσουμε τα δεδομένα για να δούμε αν μπορεί να γίνει στις 7-8 Ιανουαρίου».

Ζαχαράκη: Πότε θα ληφθεί η απόφαση για τα σχολεία
Για το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων μίλησε στο MEGA και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. «Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, έχουμε μέρες μπροστά, ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο, για το οποίο οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πως οι πράξεις μας, το πώς θα κινηθούμε στις γιορτές, οι επιλογές μας, θα καθορίσουν το τι θα συμβεί».

Σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, «η επιστημονική επιτροπή μελετά μέρα-μέρα τα στοιχεία. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς η ασφάλεια παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών. Γνώμονάς μας είναι η επιστροφή στις 8 Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η απόφαση για τα σχολεία θα ληφθεί λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξή τους, δηλαδή λίγο πριν από τα Θεοφάνεια.

ΠΗΓΗ