email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Οι εθελόντριες και εθελοντές φαρμακοποιοί της Κατερίνης

διαφήμιση

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Εκτός από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, στην Κατερίνη εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί και το Κοινωνικό Φαρμακείο “Αλέκος Φτίκας” στον Καπνικό Σταθμό με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας. Είναι ίσως το μεγαλύτερο φαρμακείο του νομού, αφού διαθέτει και διακινεί περισσότερα από 13.000 φάρμακα και ιατρικά σκευάσματα, και εκτός από την εξυπηρέτηση των απόρων, ενισχύει επίσης το Νοσοκομείο και μονάδες υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Δεν τα αγοράζει, ούτε τα πουλάει. Τα προσφέρουν οι πολίτες της πόλης, από αυτά που τούς περισσεύουν ή δεν χρειάζονται. Τα δίνει στους άπορους συμπολίτες, υπεύθυνα, προγραμματισμένα και βάση κανονικής ιατρικής συνταγής.

Αξίζουν την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη  μας οι εθελόντριες και οι εθελοντές φαρμακοποιοί, που ολόκληρο το χρόνο, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί στον Καπνικό Σταθμό, συχνά με θυσίες και κόπο. Και δεν είναι λίγοι. Μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους δεκάδες, ενώ παλιότερα άλλοι πολλοί αποσύρθηκαν λόγω υποχρεώσεων (Ευθυμιάδου Βαλεντίνη, Τριανταφύλλου Ελένη, Ναλμπάντη Δήμητρα, Καρράς Βασίλης, Μπουτογιάννης Γιώργος, Τόλιος Ξενοφων) κ.ά

Συντονίστρια τους από το 2017 είναι η κ. Βασιλεία Νατσιού, εκπαιδευτικός Πολιτικός Μηχανικός, MSc Μηχανικός Περιβάλλοντος. Νωρίτερα αυτόν τον ρόλο είχε ο κ. Μανώλης Βρέντζος. Στη γραμματεία εργάζεται η Μαργαρίτα Κουτσέρα εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ενεργοί φαρμακοποιοί αυτή την περίοδο είναι:

Εβίτα Σκλιοπίδου

Αθανασάκη Άννα

Γιάντσιου Κατερίνα

Ζιώγα Δήμητρα

Καραγιάννης Γιάννης

Κατσαβριάς Νίκος

Κουλκουδίνας Ευριπίδης

Λαλούμης Χρήστος

Λένας Βασίλης

Λένα Γιώτα

Μπιτοπούλου Στεφανία

Μυρωνάκης Κώστας

Οικονομίκος Νίκος

Παναγιωτή Αγάπη

Παπαδόπουλος Γιώργος

Παπαμάνος Δημήτρης

Ταγάρα Γεωργία

Τζάγκα Ελένη

Τριανταφυλλόπουλος Άλκης

Χρυσάφης Βασίλης

Χαραλαμπίδης Γιώργος

Η ομάδα αυτή πλαισιώνεται με άλλους εθελοντές της μόνιμης ομάδας της ΕΟΔΝΠ, που κάνουν τις εξής δουλειές:

1) Τα εκατοντάδες φάρμακα που  φέρνουν ή στέλνουν οι συμπολίτες μας ή άλλοι δωρητές στον Καπνικό Σταθμό, τα κάνουν διαλογή. Ελέγχουν την ημερομηνία λήξης και πόσα τεμάχια έχει κάθε κουτάκι ή συσκευασία.

2) Τα ξεχωρίζουν σύμφωνα με το αρχικό λατινικό γράμμα της ονομασίας τους, και ανάλογα με το αν είναι φάρμακα ή υγειονομικό υλικό, για παράδειγμα γάζες, αντισηπτικά, ενέσεις, ινσουλίνη κλπ.

3) Τα καταγράφουν αναλυτικά ένα-ένα στον υπολογιστή σε μια μηχανή αναζήτησης, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε Κέντρο Υγείας ή γιατρός.

4) Τα τοποθετούν στις θήκες του φαρμακείου ανάλογα με τον τίτλο και τον κωδικό τους, ξεχωριστά τα φάρμακα στο ισόγειο, και τα σκευάσματα στον ημιώροφο.

5) Τις συγκεκριμένες μέρες διανομής παίρνουν και ελέγχουν τις συνταγές, και δίνουν τα φάρμακα στους δικαιούχους.

6) Εκτελούν, πακετάρουν και παραδίδουν τις παραγγελίες-αποστολές προς το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας.

Κι όλα αυτά, το καλοκαίρι με τον καύσωνα και τον χειμώνα με το κρύο.

Τούς ευχαριστούμε κι αυτούς για την μεγάλη τους προσφορά τόσα χρόνια! 

Αξίζει να αναφέρουμε μερικούς τουλάχιστον από αυτούς, γιατί πλαισιώνονται και με πολλούς εθελοντές ξένους σπουδαστές των προγραμμάτων Erasmus από την Ευρώπη: Σοφία Στούπα, Αθηνά Βαϊτση, Αλέξανδρος Τραπεζανλίδης κ.α.

Είμαστε περήφανοι και ευχαριστούμε όλες τις εθελόντριες και εθελοντές φαρμακοποιούς της πόλης μας, που είναι πρωτοπόροι και παράδειγμα αλληλεγγύης για μίμηση!

Ειδήσεις σε ετικέτες

Η ειδική συνεδρίαση Δ.Κατερίνης μετατράπηκε σε απολογία Κουκοδήμου

Σχετικά άρθρα

Διάφορα
PC – SERVICE Μαχρέμης

PC – SERVICE Πωλήσεις – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών – Laptop Περιφερειακά