email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ουσιαστική και διεκδικητική η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας

διαφήμιση

Με την παρουσία των Βουλευτών, Ξενοφώντα Μπαραλιάκου και Σάββα Χιονίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, του νέου Διευθυντή Αστυνομίας Πιερίας Γιώργου Κουκουσέλα, εκπροσώπων των Βουλευτών Άννας Μάνη και Ελισάβετ Σκούφα, του Υποψ. Δημάρχου Κατερίνης Γιάννη Ντούμου, Δημοτικών Συμβούλων και αφυπηρετησάντων αστυνομικών, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, το πρωί τής Κυριακής, 5 Φεβρουαρίου, η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, έγινε και η καθιερωμένη κοπή πίτας τού Συνδέσμου.

Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποστράτων

Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας.

Ως προς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης, ανακοινώθηκε και εγκρίθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός τριών ετών, του 2020, του 2021 και του 2022. Ο απολογισμός τριών ετών έγινε, επειδή τα έτη 2020 και 2021, λόγω τής υγειονομικής κρίσης, δεν είχε πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση.

Τον διοικητικό απολογισμό έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Αδαμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα πραγματοποίησε η Διοίκηση του ΣΑΣΑ Πιερίας, στις παρεμβάσεις που έκανε σε τοπικό, σε κεντρικό επίπεδο έως και σε επίπεδο κυβέρνησης και Πρωθυπουργού για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων.

Επιπλέον όμως, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκε και στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπισε το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να λυθούν παλαιότερα προβλήματα αλλά και όσα έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια. Και τόνισε ότι υπάρχουν θέματα και προβλήματα, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, που δυστυχώς δεν έχουν επιλυθεί με ευθύνη τοπικών αρχών αλλά και εκπροσώπων τού Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης.

Ακολούθησε η Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής έτους 2020/2021/2022, η έγκριση του Ισολογισμού εσόδων-εξόδων, η τροποποίηση καταστατικού τού Συνδέσμου και η εναρμόνιση με αυτό της Π.Ο.Α.Σ.Α, ανακοινώθηκε η διοργάνωση διημερίδας πρωτεργατών τού συνδικαλιστικού κινήματος ΕΛ-ΑΣ που θα γίνει στην Πιερία το διήμερο 27 και 28 Μαΐου 2023, όπως επίσης ανακοινώθηκε και η έκδοση λευκώματος με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας.

Δυναμικές επισημάνσεις τού τ. Προέδρου

τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων,

Χρήστου Φωτόπουλου.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο τ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Φωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε, διεξοδικά, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία αστυνομικοί. Άσκησε σκληρή κριτική στους Βουλευτές αλλά και σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και ζήτησε από τους απόστρατους αστυνομικούς να είναι στις επάλξεις τού αγώνα διεκδίκησης των δικαίων τους.

Επιπλέον, τόσο ο κ. Φωτόπουλος όσο και ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκαν και σε ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την πλήρη αποκατάσταση του διωχθέντος πρωτεργάτη τού αστυνομικού συνδικαλισμού, Ανέστη Κελεσίδη, όπως επίσης και του Ιωάννη Κωτσή. Για το ζήτημα αυτό, όπως είπαν, θα έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και χρόνια, δυστυχώς όμως παραμένει άλυτο.

Λίαν επικριτικός ο πρώτος Γενικός Γραμματέας

τής ΠΟΑΣΥ, Ανέστης Κελεσίδης,

για την έλλειψη δυναμικής διεκδίκησης

από την πλευρά των εν ενεργεία

και εν αποστρατεία αστυνομικών.

Ιδιαίτερη στιγμή για τη Γ.Σ. του Συνδέσμου αποτέλεσε η παρουσία του πρώτου Γενικού Γραμματέα και συντάκτη του πλαισίου αρχών τής ΠΟΑΣΥ, Ανέστη Κελεσίδη. Στην ομιλία του ο κ. Κελεσίδης αναφέρθηκε στο χθες, το σήμερα και το αύριο, στην απόλυσή του για τη συνδικαλιστική του δράση καθώς και στη μη αποκατάσταση του έως και σήμερα.

Όπως τόνισε, χρειάζεται αφύπνιση των ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων, διότι η δυναμική και η μαζική συμμετοχή στις κατά το παρελθόν κινητοποιήσεις τους, αναλογικά με το σήμερα, είναι πενιχρή, γι’ αυτό και έχουν τελματώσει τα χρονίζοντα ζητήματα και προβλήματά τους.

Πρόσθεσε δε ότι το κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής των πρωτεργατών του Συνδικάτου που θα γίνει από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, θα αποτελέσει δεξαμενή σκέψης, προτάσεων και ιδεών για την Αστυνομία που πιστεύουμε ότι θα διασφαλίσει την έννομο τάξη και ασφάλεια της χώρας.

Απονομή βραβείων σε παιδιά αποστράτων αστυνομικών

τα οποία εισήχθησαν σε Ανώτατες Σχολές.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, οι Βουλευτές Ξενοφών Μπαραλιάκος και Σάββας Χιονίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφίας Μαυρίδου καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος κλήθηκαν να απονείμουν βραβεία στα παιδιά αποστράτων αστυνομικών που εισήχθησαν σε Ανώτατες Σχολές, ενώ στη συνέχεια απηύθυναν και έναν χαιρετισμό προς τη Γενική Συνέλευση.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας εξέδωσε και ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και δόθηκε στους δύο παρόντες Βουλευτές, στους εκπροσώπους των δύο απόντων Βουλευτών και στον Δήμαρχο Κατερίνης.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευση του Σ.Α.Σ.Α Ν.Πιερίας.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Κατερίνη  5 Φεβρουαρίου 2023

«Στην Κατερίνη, σήμερα την 5η του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2023, ημέρα της εβδομάδος Κυριακή και ώρα 12.30΄ μ.μ., τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας, μετά από εισήγηση του Προέδρου, τη διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων,

Ο μ ο φ ώ ν ω ς

Αποφάσισαν και ενέκριναν το περιεχόμενο του παρόντος ψηφίσματος, το οποίο έχει ως εξής:

1.- Αποτείνουμε  φόρο τιμής, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος στον αγώνα για την προστασία των έννομων αγαθών στην κοινωνία και στην Πατρίδα .

2.- Συγχαίρουμε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής) γιατί καθημερινά με πενιχρά μέσα, αλλά με υψηλό φρόνημα και πίστη στο καθήκον τους, δίνουν ένα άνισο αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες που επιτείνονται από την παρουσία του covid-19, για να διασφαλίσουν τα αγαθά της τάξης και ασφάλειας της χώρας μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

1.- Αποκατάσταση των αποταχθέντων συνδικαλιστών ΚΕΛΕΣΙΔΗ Ανέστη, ΚΩΤΣΗ Ιωάννη, με νομοθετική ρύθμισή.

2.- Ανέγερση Μνημείου πεσόντων Αστυνομικών στο Λιτόχωρο Πιερίας.

3.- Παραχώρηση χώρου για τη στέγαση  έκθεσης ιστορικών κειμηλίων Σωμάτων Ασφαλείας, αντίστοιχο του ΠΟΚΕΑ.

4.- Δημιουργία Σχολείου Κυκλοφοριακής Αγωγής (πιστό αντίγραφο του κέντρου πόλεως Κατερίνης) στον χώρο στάθμευσης Α΄ Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Κατερίνης, με την εθελοντική συμμετοχή μελών μας.

5.- Την ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου στην Ανδρομάχη σε οικόπεδο που παραχώρησε στον Δήμο Κατερίνης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

6.- Την ανέγερση Αστυνομικού Τμήματος Λιτοχώρου σε ιδιόκτητο οικόπεδο που έγινε ανταλλαγή με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου.

7.- Την ανέγερση Πυροσβεστικού Μεγάρου στην Ανδρομάχη Πιερίας.

8- Η  αύξηση 7,75%,για το έτος 2023 και τα επόμενα έτη, να είναι πραγματική αύξηση στο εισόδημα του συνταξιούχου και να μην συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά.

9- Την εφαρμογή της υπ’ αριθ. 1477/2021 απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αλληλεγγύη και την απόδοση αναδρομικών 23 μηνών    (Φεβ. 2017-Δεκ. 2018) σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως κατάθεσης σχετικής προσφυγής.

Apostratoi Pierias 1

10- Τα επιδόματα εορτών και αδείας, να χορηγηθούν εκ νέου σε όλους τους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων στη βάση της λογικής του ν. 1082/1980.

Apostratoi Pierias 2

Ειδικά δε για τους συνταξιούχους τίθεται ζήτημα ευθείας καταστρατήγησης του δικαιώματος στην περιουσία και της αρχής της ανταποδοτικότητας των εισφορών, καθώς καταβλήθηκαν ειδικές  εισφορές για δώρα, επιδόματα αδείας για δεκαετίες, χωρίς αυτές οι εισφορές να επιστρέψουν στους δικαιούχους τους.

Apostratoi Pierias 3

11- Τη χορήγηση ολόκληρης της κύριας και επικουρικής σύνταξης χηρείας (στο 70% όπως ίσχυε πριν το Νόμο 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε με τους Νόμους 4389/2016 και 4611/2019).

12- Να καταργηθεί το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και το άρθρο 27 του ν.4670/2020 και όλες οι διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων, που είχαν αναλάβει ή θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση στο μέλλον, ανεξαρτήτως πότε έχουν συνταξιοδοτηθεί ή θα συνταξιοδοτηθούν ή πότε θα αναλάβουν εργασία η αυτοαπασχόληση.

Apostratoi Pierias 4

13- Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, να μην εκποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία του και να μην γίνει καμία παραβίαση – παρέμβαση στα περιουσιακά δικαιώματα και τα διοικητικά του Ταμείου, σύμφωνα με τον Νόμο 4997 / 25 Νοεμβρίου 2022 (εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, κλπ.

Apostratoi Pierias 5

14- Για τους ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία, υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που αποστρατεύονται  με απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Σώματος χωρίς να έχουν συμπληρώσει πάντοτε τα απαραίτητα 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, για τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης, ως ποσοστό αναπλήρωσης να λαμβάνεται το ποσοστό που αντιστοιχεί στα 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

Apostratoi Pierias 6

15- Την επαναφορά των προσαυξήσεων του Α.Ν. 1854/51 (ΚΟΝΔΥΛΗ), με τους όρους και προϋποθέσεις υπολογισμού, που ίσχυαν πριν του ν.4387/2016 στις  κύριες συντάξεις για τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης, των προσώπων της παραγράφου 3 του άρθρου 42, του ΠΔ 169/2007, με βάση υπολογισμού τον βασικό μισθό της τελευταίας μισθολογικής τους προαγωγής, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 37, παράγραφο 3 του ν. 3016/2002.

Apostratoi Pierias 7

16- Την κατάργηση της ΚΥΑ 2022/12/BOEA-ΦΕΚ-2022-ΤΕΥΧΟΣ-B-06694 η οποία τροποποιεί την απόφαση των Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών «Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας για τα παιδιά των μετόχων και Μερισματούχων του ΜΤΣ» σύμφωνα με την οποία, από 01-01-2023 και έπειτα, οι μήνες ασφάλισης που διανύθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος καταβολής του μερίσματος, λογίζονται στο ήμισυ, στρογγυλοποιημένοι στην επόμενη ακέραια μονάδα.

Apostratoi Pierias 8

17- Η μάχιμος πενταετία να αναγνωρίζεται, όπως προβλέπεται στην παρ. 11, σε συνδ. με παρ.9 του άρθρου 41 ΠΔ. 169/2007 και για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας που αποχώρησε ή αποχωρεί  με αίτησή του, με τη συμπλήρωση 20ετούς πραγματικής υπηρεσίας και του οποίου ο χρόνος υπηρεσίας, λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, (ΕΚΑΜ -ΤΕΕΜ -ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ κλπ.). Η δε καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για την αναγνώριση αυτή να παρέχεται σύμφωνα με την παρ. 3 άρθρου 38 ν. 4387/2016, ήτοι καταβολή από ασφαλισμένο κατά ποσοστό 6,67% και από μέρους Δημοσίου 13,33%».

Apostratoi Pierias 9

18.- Εξοικονόμηση πόρων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΜΤΣ, Επικουρικά ταμεία). Έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και βρίσκεται εν ισχύ ο Νόμος 4256/14 που προβλέπει πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία των Αποστράτων των Σ.Α. (π.χ. 5% από τα πρόστιμα των παραβάσεων Κ.Ο.Κ.). Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί η προβλεπόμενη Κ.Υ.Α. η οποία θα ορίζει την διαδικασία εφαρμογής του Νόμου αυτού.

19.- Τέλος, εξουσιοδοτούν το Προεδρείο του Συνεδρίου να υποβάλει το παρόν ψήφισμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς».-

Apostratoi Pierias 10
Apostratoi Pierias 11

Ειδήσεις σε ετικέτες

Τα αδέσποτα της Κατερίνης απέκτησαν και ενημερωτική …Ιστοσελίδα!
Σύγχρονο λεωφορείο μεταφοράς ΑμεΑ παρέδωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Σχετικά άρθρα