ΟΧΙ ΚΑΤΑ  ΤΟΥ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ Αλλά ΚΑΤΑ  ΤΗΣ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* – φιλόλογος

Και εξαιτίας όλων των παραπάνω όλο το Πανελλήνιο βρίσκεται σε αναβρασμό. Όλοι συζητούν ο καθένας με τον τρόπο του για το, που θα πάει αυτή η κατάσταση. Και είδαμε και βλέπουμε και συνελεύσεις πολιτών να γίνονται  σε περιοχές εγκατάστασης προσφύγων. Σ’ αυτές όμως δεν εκδηλώνεται καμιά αντιπαράθεση προς την κυβέρνηση. Ίσως επειδή οι οργανωτές τους να είναι προσκείμενοι στη Ν.Δ. ή το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι  και … η «κονόμα», όπου δεν εμπλέκονται μόνο οι διάφορες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) κι όχι μόνο αλλά και η τοπική κοινωνία και γίνεται η εκμετάλλευση της αρκούδας. Και θέλουμε να είμαστε σαφείς: Το 90άρι που θα πάρει ο μη ταυτοποιημένος μετανάστης, ξεκινάει από 500άρι και καταλήγει στο 90άρι. Τώρα πώς γίνεται κάποιος χωρίς χαρτιά, ταυτοποίηση να πάει στο ΑΤΜ σε προσωπικό λογαριασμό και να παίρνει το 90άρι, ας απαντηθεί απ’ τους από εδώ κι από  ’κεί αφελείς φιλεύσπλαχνους.

     Kαι μια και αναφερθήκαμε σε χρήματα, θα πάμε τώρα σε πιο θεσμικό επίπεδο. αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί οι κυβερνήσεις τόσο του κ. Τσίπρα όσο και η νυν του κ. Μητσοτάκη δεν επέδειξαν καμιά ευαισθησία, ώστε να παρουσιάσουν έστω στο κοινοβούλιο και κατ ’ επέκταση στους Έλληνες πολίτες πόσα εισέπραξαν, πόσα δαπάνησαν και πώς για το μεταναστευτικό – προσφυγικό; Είναι λέτε τυχαίο που έχουν συγκεντρώσει τη διαχείρισή του ζητήματος αυτού και οι δύο στα χέρια του Μαξίμου 

      Κι εδώ μια διευκρίνιση για το ποιόν όλων αυτών των ανθρώπων που γεμίζουν τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε η ίδια η κυβέρνηση δείχνουν ότι όλοι αυτοί δεν είναι μετανάστες αλλά στον μεγαλύτερο αριθμό  πρόσφυγες. Κάνουμε απαραίτητα αυτή τη διάκριση, γιατί τον πρόσφυγα μπορείς να τον διαχειρισθείς πιο εύκολα. Και εξηγούμαστε. Μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο είχαμε τεράστιο πρόβλημα προσφύγων. Από τότε το Διεθνές Δίκαιο πρoέβλεψε πώς να τους μεταχειρίζονται, τι χαρτιά να τους δίνονται, αλλά και τις δυνατότητες γι’ αυτούς του να μείνουν ή να φύγουν από τον τόπο της προσφυγιάς. Με άλλα λόγια το κράτος που υποδέχεται τον πρόσφυγα μπορεί να πει σ’ αυτόν, φίλε μου, εδώ δεν μπορώ να σου βρω δουλειά, πήγαινε κάπου αλλού, νόμιμος είσαι να βρεις δουλειά. Κι έτσι μπορείς να μην τον εγκλωβίζεις. Απ’ τη στιγμή όμως που τον «ερχόμενο» τον χαρακτηρίσουμε λαθρομετανάστη, έχουν υποχρέωση οι κρατικές και οι αστυνομικές αρχές του τόπου μας να τον διαχειριστούν οι ίδιες. Τώρα αν επίσημες φωνές προσπαθούν να μας πείσουν, ότι έρχονται κυρίως μετανάστες,  αναρωτιέμαστε για τους εγκλωβισμούς τους και αξίζει σε σχέση με όσα προαναφέραμε να είμαστε λίγο καχύποπτοι.

      Κι ακούμε έρχονται Σύριοι πρόσφυγες, λόγω του εκεί πολέμου. Όμως συσσωρεύονται και άνθρωποι από τη Σομαλία, το Μαρόκο και το Αυγανιστάν. Όλους τους τελευταίους  τους μεταφέρει η τουρκική αεροπορική εταιρία ( Turkisch Airline) παράνομα. Κι εμείς γιατί δεν αντιστεκόμαστε; Γιατί δεν καταφεύγουμε στη ΙΑΤΑ ( τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών) και να καταγγείλουμε, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία  μεταφέρει σ ’εμάς λαθρομετανάστες. Πώς μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς διαβατήρια, χωρίς ταυτότητες; Ή μήπως τους εκδίδουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα μόνο και μόνο, για να ταξιδέψουν και μετά τα χάνουν, καθώς έρχονται εδώ; Εν κατακλείδι γιατί δεν παίρνουν μέτρα ενάντια σ’ αυτή την κατάσταση;

     Αλλά και το άλλο, που από τις ακτές της Τουρκίας ξεκινούν οι γνωστές βάρκες μεταφέροντας στα ελληνικά νησιά μετανάστες αλλά και θαλασσοπνίγοντας όχι και λίγους; Γι’ αυτή την περίπτωση λέμε ξεκάθαρα, όποιο πλεούμενο αναχωρεί από μια ακτή της Τουρκίας, γι’ αυτό έχει ευθύνη η Τουρκία. Και ως σχετικώς ενημερωμένοι ρωτάμε: Γιατί δεν παίρνουμε μέτρα να κηρυχθούν μη ασφαλείς οι λιμένες και οι ακτές της Τουρκίας καταγγέλλοντάς την στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας – ΙΜΟ –. Και όταν κηρυχθούν μη ασφαλή τα λιμάνια και οι ακτές, τότε αυτόματα: ναύλα, επίναυλα και ασφάλιστρα εκτινάσσονται για τα πλοία, που δένουν σ’ αυτά τα λιμάνια. Μ’ αυτή τη διαδικασία η Τουρκία θα αναγκασθεί να διαχειρισθεί ένα σοβαρό πρόβλημα: Ή μου στέλνεις αυτούς τους μουστερήδες ή συνεργάζεσαι μαζί μου να εξαρθρώσουμε το κύκλωμα, που ξεκινά απ’ την Τουρκία.

     Kαι σ’ αυτό το σημείο μετά από τις αγωνίες μας, που εκθέσαμε για το τρέχον προσφυγικό – μεταναστευτικό, κρίνουμε πρέπον και για τον αναγνώστη αλλά και για να συμβάλλουμε στον πολιτικό διάλογο, να παραθέσουμε τις θέσεις του Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) για το μεταναστευτικό, επειδή η φωνή του Ε.ΠΑ.Μ. είναι αποκλεισμένη, από τα μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ):

    1) Άμεση αποδέσμευση από τις συνθήκες Σένγκεν, Δουβλίνου και τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

    2) Καταγγελία στους Διεθνείς οργανισμούς των πρακτικών της Τουρκίας, που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και άσκηση περιοριστικών μέτρων εναντίον της σε διεθνή φόρα ( όπως προσφυγή στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας – IMO:  Ιnternational Maritime Organization  για μη ασφαλή Ναυσιπλοΐα)

 3)Προστασία και φύλαξη των  συνόρων μας από εθνικές αποκλειστικά δυνάμεις, διασφαλίζοντας έτσι την εθνική κυριαρχία.

    4)) Λειτουργία ανοιχτών δομών προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών στα ακριτικά νησιά εξαιτίας της γεωστρατηγικής και εθνικής τους σημασίας υπό την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, το οποίο θα εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωση για λίγες εκατοντάδες φιλοξενούμενους, αφού θα διαχωρίζονται κατά εθνικές ομάδες.

    5)) Ταχύτατη διεκπεραίωση της ταυτοποίησης τους υπό τον αποκλειστικό έλεγχο και εποπτεία κρατικών υπηρεσιών με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας.

    6) Επαναλειτουργία της πρεσβείας της Συρίας στην Ελλάδα, ώστε να επιταχυνθεί η ταυτοποίηση, όσων δηλώνουν Σύριοι και ο επαναπατρισμός τους, καθώς το 90% πλέον της χώρας αυτής βρίσκεται υπό την κυριαρχία της νόμιμής της κυβέρνησης.

    7) Μετεγκατάσταση κιαπεγκλωβισμός των προσφύγων – μεταναστών  από τη χώρα μας συμφώνως προς τα διεθνώς νόμιμα. ( Σύμβαση της Γενεύης 1951, Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης.

   8) Ταχύτατη προμήθεια με τα κατάλληλα έγγραφα των ταυτοποιημένων ως προσφύγων, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, προκειμένου να μεταβούν , όπου θέλουν εκτός Ελλάδος δια της νομίμου οδού και υπό την άμεση συνδρομή και αποκλειστική εποπτεία του ΟΗΕ.

   9) Άμεση επαναπροώθηση στη χώρα προέλευσής τους ή στην πρώτη χώρα υποδοχής, όσων ταυτοποιούνται από τις ελληνικές αρχές και την interpol για παραβατικότητα και απειλή της εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας.

   10) Στα ακριτικά νησιά, κατάργηση και κλείσιμο των φυλακών για τους παραβατικούς μετανάστες, τα γνωστά Προαναχωρησιακά Κέντρα κράτησης (ΠΡΟΕΚΑ) και μάλιστα όσα έχουν δημιουργηθεί ή προβλέπεται, εντός στρατοπέδων και χώρων στρατιωτικής άσκησης, διότι έτσι εξασθενεί η άμυνα της χώρας στα σύνορα και εγκυμονούνται κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια

    11) Απόρριψη κάθε σχεδίου προγράμματος μεταναστών και προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να υλοποιηθεί σε συνεργασία με Δημοτικές Αρχές και ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς έτσι προωθούνται σχέδια αναγκαστικής ενσωμάτωσης, με στόχο τη διαμόρφωση «πολυπολιτισμικών» κοινωνιών χωρίς συνεκτικούς δεσμούς και σχηματισμό λαού χωρίς ιστορικό δικαίωμα στη χώρα του.

    12) Μη συμμετοχή της χώρας μας , με οποιονδήποτε τρόπο σε υπερεθνικούς οργανισμούς, που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επεμβάσεις και πολέμους, που δημιουργούν στρατιές απελπισμένων προσφύγων και υπονομεύουν την κυριαρχία της χώρας μας στο Αιγαίο

   13) Μη αποδοχή εντός της Ελληνικής θαλάσσιας και χερσαίας επικράτειας ευρωπαϊκών οργανισμών «συνοριοφυλάκων» τύπου (FRONTEX) και υπερεθνικών στρατιωτικών οργανισμών (ΝΑΤΟ), που με το πρόσχημα του «ελέγχου μεταναστευτικών ροών» θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

 Στη βάση των παραπάνω γι’ αυτό εμείς στο Ε.ΠΑ.Μ λέμε όχι κατά του μετανάστη, αλλά εναντιωνόμαστε στη μετανάστευση, κατά όλων εκείνων που την προκαλούν, αλλά  και τη χρησιμοποιούν ως όπλο υβριδικού πολέμου, για να αποδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και τα αμυντικά αντανακλαστικά του λαού. Αυτοί χρησιμοποιούν τη FRONTEX  και το ΝΑΤΟ μ’ αυτήν τη μορφή του υβριδικού πολέμου, προκειμένου να επιτευχθεί το γκριζάρισμα περιοχών και κλιμακωτά να χάσει η χώρα μας την εθνική της κυριαρχία, χωρίς να πέσει ντουφεκιά.

     Και θέλουμε να βροντοφωνάξουμε για ακόμη μια φορά στον ελληνικό λαό – υπάρχει πλέον κανείς που να μη το βλέπει;… – ότι  οι κυβερνήσεις στον τόπο μας από το 2010 μέχρι σήμερα μέσω διμερών και μυστικών συμβάσεων κυρίως με τους Ευρωαμερικάνους αλλά και με άλλους συναινούν και αποδέχονται την μεθοδευμένη ρευστοποίηση της χώρας. Ύποπτα και υπόγεια μετατρέπουν την πατρίδα από χώρα  σε χώρο προωθώντας και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης.

     Θα τελειώναμε τονίζοντας, ότι όλα όσα αναλύσαμε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αντιμετωπίζονται διαθέτοντας κυρίαρχο κράτος. Το έχουμε;… Για να το έχουμε, μόνο μια πατριωτική δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να το συγκροτήσει, που θα προασπίσει τα συμφέροντα του λαού, που την εξέλεξε και θα υπεραμυνθεί του παγκοσμίως αποδεκτού δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του έθνους και του λαού μας. Και για τον γηγενή ελληνικό πληθυσμό αλλά και για τις μεταναστευτικές μάζες, που εργαλειοποιούνται για την επίτευξη στόχων του ιμπεριαλισμού και της οικονομικής ολιγαρχίας, λύση είναι κατεξοχήν η έμπρακτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, όπως και οι γεωπολιτικές συμμαχίες της πατρίδας μας με φίλιες χώρες και με το φίλιο Ισλάμ, όπως  διαχρονικά υπήρξε η Συρία.

      Δυστυχώς καταδείχτηκε ότι η παραμονή μας σ’ αυτό το μόρφωμα με αυτοκρατορικά χαρακτηριστικά, που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν αναγνωρίζει κυρίαρχα κράτη στο εσωτερικό της, παρά μόνο «χώρους», που τους χειρίζεται κατά το δοκούν και κατά τα συμφέροντά της και που το ίδιο της το εσωτερικό δίκαιο καταπατά τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με τις επιλογές της και ως προς το λεγόμενο «προσφυγικό» οδηγεί τη χώρα και το λαό μας στην καταστροφή και τον εθνικό διαμελισμό. Θα  μπορούσε ο Ελληνικός λαός να γλυτώσει απ’ όλα αυτά. Δυστυχώς δεν ενήργησε κυρίαρχα εναντίον των πολιτικών δυνάμεων, που συνομολόγησαν εις βάρος του τις κατοχικές δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια, με συνέπεια την οικονομική του εξαθλίωση, τους εθνικούς κινδύνους και το μεταναστευτικό, που καλείται να επωμισθεί…  

                                                                            Κατερίνη 27 Νοεμβρίου 2019

  • Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.
  •                      Mail:  [email protected]