Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Ο Δήμαρχος Κατερίνης αμέσως με ενημέρωσε για τη χαλαζόπτωση. Ήδη στελέχη του ΕΛΓΑ εκτιμούν τις καταστροφές στις καλλιέργειες της περιοχής»

«Άμεσα ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο για τις ζημιές στις καλλιέργειες λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης της περασμένης εβδομάδας ώστε να κινητοποιηθούν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ», αυτό ανάφερε στο ξεκίνημα της συνέντευξής του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης και την εκπομπή «Εδώ, Μιλάς Εσύ», με την Χριστίνα Σιδηροπούλου και τον Χάρη Εγγονίδη.

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κινητοποιήθηκαν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και καταγράφουν τις ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής: «Με αφορμή το τηλεφώνημα του κ. Κουκοδήμου επικοινώνησα με την προϊσταμένη και ήδη βρίσκονται στην περιοχή δέκα στελέχη του ΕΛΓΑ που προβαίνουν σε αποτύπωση της καταστροφής και σε εκτιμήσεις. Εμείς θα καταγράψουμε τι έχει συμβεί, σε τι ποσοστό είναι η ζημιά και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ όπου θα κοστολογηθεί τι αναλογεί στον κάθε αγρότη για τη ζημιά που υπέστη. Θέλω να σας πω ότι ο ΕΛΓΑ βρίσκεται κοντά στους αγρότες και εφαρμόζει το νόμο. Αποζημιώνουμε, δηλαδή, τις ζημιές που εντάσσονται στον κανονισμό της φυτικής προστασίας».

Η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί νέες συζητήσεις στη Ε.Ε.

Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέλυσε τα προβλήματα που υπάρχουν και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιληφθεί του θέματος: «Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και πιο συχνά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε είναι ο καύσωνας, όπως είχαμε στα μέσα Μαΐου με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές στην παραγωγή της ελιάς, είτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με το χαλάζι και τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τον ΕΛΓΑ γιατί οι ζημιές που προκαλούνται είναι συνήθως εκτός του κανονισμού προστασίας της φυτικής μας παραγωγής αλλά και δεν επαρκούν τα έσοδά του για να ανταποκριθεί στην έκταση της ζημιάς όπως θα το θέλαμε. Ξεκίνησε μια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιματική αλλαγή, την οποία προωθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης και αναμένουμε τα αποτελέσματα για να δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση και αν θα υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΕ στους ασφαλιστικούς οργανισμούς των χωρών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή για να μπορούμε να σταθούμε πιο κοντά στους αγρότες».

Στη συνέχεια ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει για τον ΕΛΓΑ ώστε ο Οργανισμός να είναι πιο αποτελεσματικός και υποστηρικτικός στο έργο του αγρότη τονίζοντας ότι: «Εμείς δεν εμπαίζουμε τον αγρότη και την αγρότισσα. Καθαρές κουβέντες και επιλογές. Ναι υπάρχει ζήτημα νέων κινδύνων, ναι υπάρχει ζήτημα αλλαγής κανονισμού αλλά βασική προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση πόρων. Αλλαγή κανονισμού χωρίς εξασφάλιση πόρων σημαίνει ακάλυπτες επιταγές από τον ΕΛΓΑ και επί ημερών μας αυτό δεν θα συμβεί». 

Κλείνοντας, ο κ. Λυκουρέντζος σχολίασε ότι ο Δήμος Κατερίνης έχει έναν ικανό Δήμαρχο, τον Κώστα Κουκοδήμο, που νοιάζεται για τον τόπο του και «αξίζει της εμπιστοσύνης των πολιτών».

Η συνέντευξη δόθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουνίου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης του Ανδρέα Λυκουρέντζου: