Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων αναμένεται τον Δεκέμβριο και από τον Ιανουάριο θα τεθεί σε ισχύ. Τροπολογία του υπουργείου Υγείας ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογούνται τα φάρμακα.

Τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογούνται τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα, ορίζει τροπολογία του υπουργείου Υγείας. Κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η ψήφισή της δρομολογεί το δελτίο τιμών των φαρμάκων.

Η προθεσμία για την έκδοση του δελτίου τιμών λήγει στο τέλος του έτους και σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι τιμές των γενοσήμων θα διαμορφώνονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Η τροπολογία ορίζει ότι για να λάβει τιμή ένα φάρμακο θα λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Αυτό είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλάζοντας δραστικά το μέχρι πρότινος «καλάθι» των τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, βάζοντας σε αυτό μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι τις χώρες της Ευρώπης όπως ίσχυε μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προτείνει κατά την ανατιμολόγηση των φαρμάκων -μία ή δύο φορές τον χρόνο- να μην γίνονται αυξήσεις στα φάρμακα. Για το ίδιο θέμα η προηγούμενη ηγεσία είχε ορίσει πως όσα φάρμακα έχουν τιμές κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, τότε αυτές θα αυξάνονταν σταδιακά κατά 10% κάθε χρόνο μέχρι να την προσεγγίσουν.

Μείωση τιμών στα φάρμακα

Το σύστημα τιμολόγησης προβλέπει μείωση τιμών των φαρμάκων. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που έχουν τιμή μεγαλύτερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, αυτά θα μειώνονται κατά 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών. Με το προηγούμενο σύστημα τιμολόγησης, που δεν εφαρμόστηκε, οριζόταν η μείωση να είναι της τάξεως του 10% τον χρόνο και μέχρις ότου να φτάσει την τιμή στόχο της Ευρωζώνης.

Η μείωση της τιμής των φαρμάκων θα αποτυπωθεί άμεσα στους ασφαλισμένους που θα δουν τις τιμές της συμμετοχής τους να μειώνονται κατά την προμήθεια κάποιων φαρμάκων, εφόσον μειωθεί και η τιμή τους. Το νέο δελτίο τιμών αναμένεται εντός του επόμενου μήνα.