Γουλάρας Δημήτριος Τηλεφώνα: 694 – 451 3619 & 23520 42 848

Erato Wine Restauran στο Λιτόχωρο

ΟΣΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙΣ ΘΑ ΝΑΙ ΞΕΝΑ!!

Πιερία Κατερίνη 12o Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης: Οδοιπορικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης στο Siauliai της Λιθουανίας.

Επέστρεψε την Κυριακή το πρωί 26 Μαΐου μέσω Ρίγας της Λετονίας και Κωνσταντινούπολης από το Siauliai Λιθουανίας η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, που συμμετείχε στην 3η κινητικότητα του προγράμματος  Erasmus+ KA2 με τίτλο “Alice in Wonderland: Discovering our roots” και διήρκησε 5 μέρες (από 19/5/2019 έως 25/5/2019). Στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχουν έξι σχολεία από πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λιθουανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Κραγιόπουλος Νικόλαος, ο συντονιστής του προγράμματος κ. Τσιρίκας Κωνσταντίνος δάσκαλος ειδικής αγωγής και οι δάσκαλοι του σχολείου κ. Φελεκίδης Γεώργιος, κα. Σαμαρά Ευστρατία, κ. Παπανικολάου Νικόλαος.

Η πρώτη μέρα του προγράμματος, περιλάμβανε επίσκεψη στο σχολείο  Juventos Progymnasium, που βρίσκεται στο Siauliai της Λιθουανίας. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή με ένα κοντσέρτο που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους ειδικά  για εμάς. Ακολούθησε η καθιερωμένη ανταλλαγή κάποιων συμβολικών δώρων, και στη συνέχεια μας ξενάγησαν στο σχολείο τους για να γνωρίσουμε όλους τους χώρους που διαθέτουν. Ακολούθησε συνάντηση και συζήτηση με τον διευθυντή του σχολείου.

Πήραμε το μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου και η αντιπροσωπεία  από το Λονδίνο μας παρουσίασε μια ενημέρωση για το Twinspace. Αφού τελείωσε η ενημέρωση ξεκίνησε η ξενάγηση στην πόλη τους. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο λόφο με τους χιλιάδες σταυρούς, όλα τάματα για τα χαμένα τους πρόσωπα στη Σιβηρία.

Τη δεύτερη μέρα  στο σχολείο παρακολουθήσαμε μαθήματα σε διάφορες τάξεις μας παρουσίασαν το σχολείο τους, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, παραδοσιακά παιχνίδια, τη διδασκαλία της γλώσσας τους, των μαθηματικών και μουσικής, ώστε να γνωρίσουμε το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Εμείς  συμμετείχαμε στην εκπαιδευτική διαδικασία διδάσκοντας ελληνική ιστορία στην Τέταρτη τάξη.

Μετά το μεσημεριανό επισκεφθήκαμε το πανεπιστήμιο της πόλης και το εργοστάσιο Ruta παραγωγής σοκολάτας.

Τρίτη μέρα στο σχολείο παρακολουθήσαμε  μάθημα μουσικής με μουσικά όργανα από μαθητές και δασκάλους.

Αφού τελείωσε το μάθημα μουσικής, ξεκίνησε η αυτοαξιολόγηση και επανατροφοδότηση από τους συντονιστές του προγράμματος.

Μεσημεριανό στο σχολείο και ύστερα επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί  μας καλωσόρισε ο δήμαρχος και μας μίλησε για την πόλη του.

Τέταρτη μέρα στο  Siauliai  ξεναγηθήκαμε στο Frenkelio vila ένα παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας δέρματος , όπου τώρα χρησιμοποιείται σαν πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

Μετά την ξενάγηση ακολούθησε  γεύμα στην πόλη και αποχαιρετισμός των αποστολών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ετοιμαστήκαμε για την επιστροφή μέσω της Ρίγας, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έστω και για λίγο και την πρωτεύουσα της Λετονίας μέχρι να πάρουμε το αεροπλάνο για την επιστροφή.

  Όλες τις μέρες της παρουσία μας στο Siauliai, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, να παρακολουθήσουμε από κοντά τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται  στη Λιθουανία, να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις. Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε από την παραμονή μας εκεί ήταν πραγματικά μοναδικές.

Share this post