Υλικά

500 γρ. λιγκουίνι

1.500 γρ. φρέσκα μύδια, με το κέλυφος, καθαρισμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1-2 καυτερές μικρές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες

2 φιλέτα αντζούγιας, διατηρημένα σε λάδι, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα

20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι

1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα λιγκουίνι 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τις πιπερίτσες και την αντζούγια για 1 λεπτό, ίσα ίσα να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα μισά ντοματίνια, αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και σχεδόν να διαλυθούν.

Ρίχνουμε τα μύδια και το νερό που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ντοματίνια, τα ζυμαρικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι τα ζυμαρικά να απορροφήσουν τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.