Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας τονίζει ότι το άρθρο με το οποίο παραγράφηκε το αδίκημα αναθεωρήθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας

Επίθεση κατά του Νίκου Γεωργιάδη εξαπέλυσε μέσα από το Facebook ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Με αφορμή την παραγραφή του αδικήματος της της ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων, ο κ. Πολάκης τον αποκαλεί «βδέλυγμα του ανθρώπινου είδους» και τονίζει ότι το άρθρο με το οποίο παραγράφηκε το αδίκημα αναθεωρήθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΗ ΓΛΥΤΩΣΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ!!!!!!!! Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καταψηφίσει!!!Αυτή η “παραγραφή” θα περάσει στις ΜΑΥΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ της ελληνικής Δικαιοσύνης και των ποινικών της κωδίκων!!!!!ΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΘΩΟΣ ,ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΒΔΕΛΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ .Ο εισαγγελέας του Αρείου πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτή την προσβολή του κοινού περί δικαίου αισθήματος;;;;

Σημειώνεται ότι το αδίκημα με το οποίο βρισκόταν αντιμέτωπος ο Νίκος Γεωργιάδης ήταν αυτό του άρθρου 351Α, παράγραφος 1 και στοιχείο γ, το οποίο με το νέο Ποινικό Κώδικα αυστηροποιήθηκε, καθώς το πλαίσιο ποινής πήγε από 1-5 έτη στα 3-5 έτη.

Ειδικότερα:

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: «Η ασελγής πράξη με ανήλικο που τελείται από ενήλικο με αμοιβή ή με άλλα υλικά ανταλλάγματα ή η ασελγής πράξη μεταξύ ανηλίκων που προκαλείται από ενήλικο με τον ίδιο τρόπο και τελείται ενώπιον αυτού ή άλλου ενηλίκου τιμωρείται αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή».

ΠΑΛΙΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: «Η ασελγής πράξη με ανήλικο που τελείται από ενήλικο με αμοιβή ή με άλλα υλικά ανταλλάγματα ή η ασελγής πράξη μεταξύ ανηλίκων που προκαλείται από ενήλικο με τον ίδιο τρόπο και τελείται ενώπιον αυτού ή άλλου ενηλίκου τιμωρείται ως εξής αν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων ευρώ».

Μπορεί να αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο ποινής του αδικήματος της ασέλγειας, όμως άλλαξε το άρθρο 113 ΠΚ που αφορά στην αναστολή της παραγραφής για τα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων και ήταν αυτή η αλλαγή που οδήγησε σε παραγραφή. Σημειώνεται, ότι η υπόθεση αφορά ιστορία του 2010. Τα πλημμελήματα έχουν χρόνο παραγραφής μια πενταετία, όμως όταν πρόκειται για ανήλικο, ο χρόνος παραγραφής αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή του. Με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, η διάταξη αφορούσε τόσο κακουργήματα, όσο και πλημμελήματα, αλλά ο νέος Κώδικας θέλει την αναστολή παραγραφής μόνο σε κακουργήματα.

Ειδικότερα:

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: «Η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.».

ΠΑΛΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: «Η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα (…) 351Α (το επίμαχο), όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα.

Αν και έχει κριθεί αναγκαία η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, ο εξορθολογισμός των ποινών και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, πάντα θα ανακύπτουν περιπτώσεις που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και ενδεχομένως διορθώσεων.