email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία η Διεθνής Σύναξη Ορθοδόξων Νέων (φωτο)

διαφήμιση

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε στην πόλη Τιμισοάρα της Ρουμανίας η Ζ´ Σύναξη Ορθοδόξων Νέων, που διοργάνωσε το Πατριαρχείο Ρουμανίας με τη συμμετοχή 4.500 νέων 14-35 ετών.

Η διεθνής αυτή Σύναξη πραγματοποιήθηκε με διορθόδοξη συμμετοχή, δεδομένου ότι συμμετείχαν αντιπροσωπείες νέων από τις παρακάτω Εκκλησίες :
Οικουμενικό Πατριαρχείο,
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας,
Πατριαρχείο Αντιοχείας,
Πατριαρχείο Σερβίας,
Πατριαρχείο Βουλγαρίας,
Πατριαρχείο Γεωργίας,
Εκκλησία Ελλάδος,
Εκκλησία Πολωνίας,
Εκκλησία Αλβανίας,
Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας και 

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
Των περισσοτέρων αντιπροσωπειών ηγήθηκαν επίσκοποι.

Αυτονόητη ήταν η συμμετοχή νέων από όλες τις εκκλησιαστικές επαρχίες της Ρουμανίας και της Ρουμανικής διασποράς.

Με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και η συγκρότηση της πολυμελούς αντιπροσωπείας νέων ανατέθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο.

Η Ελληνική Αποστολή απαρτίστηκε από 13 νέους και νέες, κατηχητές και κατηχήτριες, κατασκηνωτικά στελέχη, ιερόπαιδες και αναγνώστες. Συγκεκριμένα:
1. Αλεξάνδρα Μπεϊνά, μεταπτυχιακή φοιτήτρια χημείας Α.Π.Θ.
2. Γεωργία Βαρδακώστα, φοιτήτρια φαρμακευτικής Α.Π.Θ.
3. Φωτεινή Κουτσού, φοιτήτρια παιδαγωγικού Α.Π.Θ.
4. Σοφία Μπεϊνά, φοιτήτρια γεωπονίας Πανεπ. Κρήτης
5. Χρυσούλα Κοσμά, φοιτήτρια εργοθεραπείας Πανεπ. Δυτ. Μακεδονίας
6. Σουλτάνα Κατσίμπουρα, πτυχιούχος παιδαγωγικού Α.Π.Θ.
7. Κωνσταντίνος Νέτσικας, μαθηματικός
8. Μιχαήλ Μπεϊνάς, φυσιοθεραπευτής
9. Νικόλαος Τασιούλας, φοιτητής πολυτεχνείου Α.Π.Θ.
10. Αθανάσιος Ιωαννίδης, φοιτητής φυσικοθεραπείας Πανεπ. Πατρών
11. Αλέξανδρος Ράλλης, φοιτητής αγγλικής φιλολογίας Α.Π.Θ.
12. Δημήτριος Ράλλης, πτυχιούχος ιατρικής Πανεπ. Θεσσαλίας
13. Ευάγγελος Παπαθεοχάρης, φοιτητής αγγλικής φιλολογίας Α.Π.Θ.
Την αντιπροσωπεία των νέων συνόδευε ο Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κοσμάς.

Κατά το μακρύ οδικό ταξίδι, η Ελληνική Αποστολή διήλθε απο την πόλη Νις της Σερβίας, όπου διανυκτέρευσε τόσο κατά τη μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή, με την ευγενική φροντίδα του Πανιερωτάτου Επισκόπου Ναισσού κ. Αρσενίου.

Η τελετή ενάρξεως της Ζ´ Διεθνούς Συνάξεως Ορθοδόξων Νέων έγινε στο κεντρικό πάρκο της Τιμισοάρας  την Πέμπτη 31 Αυγούστου το απόγευμα από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τιμισοάρας και Μπανάτου κ. Ιωάννη. Η Κυβέρνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Αρχές της Τιμισοάρας εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε σε όλες τις αντιπροσωπείες νέων η συμμετοχή σωμάτων ασφάλειας (πυροσβεστική, αστυνομία, υγειονομική φροντίδα) και των εκατοντάδων εθελοντών, καθώς και η ετοιμότητα όλων να συνδράμουν με ευγένεια και προθυμία σε κάθε ανάγκη.

Η Σύναξη αυτή είχε ως θέμα το βιβλικό χωρίο «Υμείς φίλοι μου εστέ» (Ευαγγέλιο Κατά Ιωάννην 15,14).

Με άξονα το κεντρικό αυτό θέμα πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις και διαλέξεις, το συνέδριο της ολομέλειας, η πορεία φιλίας των Αντιπροσωπειών με τις σημαίες και τις εθνικές ενδυμασίες και πολλές λατρευτικές εκδηλώσεις.

Η διορθόδοξη αυτή διοργάνωση επιστεγάστηκε με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, που τελέστηκε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τριών Ιεραρχών Τιμισοάρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσσης κ. Ιωακείμ (Οικουμενικό Πατριαρχείο). Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς Κισσούμου και Δυτικής Κένυας κ. Μάρκος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ερζερούμ κ. Κάις (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Ουγγαρίας κ. Σιλουανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Ρούσσε κ. Ναούμ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος (Εκκλησία Ελλάδος), Αππολωνίας και Φίερι κ. Νικόλαος (Εκκλησία Αλβανίας), ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιωάννης και ο Βοηθός Επίσκοπός του κ. Παίσιος.

Επίσης, ιερούργησαν πολλοί ιερείς και διάκονοι, συνοδοί των αντιπροσωπειών των νέων ή των Αρχιερέων, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αθανάσιος, Δικαίος της Ρουμανικής Σκήτεως Αγίου Όρους επικεφαλής πολυμελούς ομάδας Αγιορειτών μοναχών.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο συμμετείχαν περί τις 5.000 πιστοί, κυρίως νέοι, οι οποίοι κατέκλυσαν τον ευμεγέθη Ιερό Καθεδρικό Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο. Για τον λόγο αυτό, τοποθετήθηκαν γιγαντοοθόνες και ηχεία σε όλους τους εξωτερικούς χώρους για τη διευκόλυνση συμμετοχής όλων.

Να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί της Κυριακής τελέστηκε και ορθρινή Θ. Λειτουργία, ιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σιεμιατίτσε κ. Βαρσανουφίου (Εκκλησία Πολωνίας) και άλλων κληρικών, για την εξυπηρέτηση όσων έπρεπε να αναχωρήσουν νωρίτερα.

Η Διεθνής Σύναξη Ορθοδόξων Νέων, που αποτελεί πλέον σπουδαίο ποιμαντικό θεσμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, εφέτος γνώρισε την ευρύτερη διορθόδοξη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις:
2014 στην Μπάια Μάρε,
2015 στο Κλουζ,
2016 στο Βουκουρέστι,
2017 στο Ιάσιο,
2018 στο Σιμπίου και
2019 στην Κραϊόβα.

Η ευρεία αυτή συμμετοχή δηλώνει την αποφασιστικότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών να καλλιεργηθεί το πνεύμα της διορθόδοξης ενότητας και ιδιαίτερα προς χάρη των νέων.

Roumania Diethnis 1
Roumania Diethnis 2
Roumania Diethnis 3
Roumania Diethnis 4
Roumania Diethnis 5
Roumania Diethnis 6
Roumania Diethnis

Κατά την τελετή λήξης, που έλαβε χώρα εντός του Ιερού Καθεδρικού Ναού, αμέσως μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιωάννης ανήγγειλε ότι η  επόμενη διοργάνωση θα γίνει το 2025 στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, με την ευκαιρία εορτασμού της επετείου συμπληρώσεως 100 ετών απο την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ρουμανίας και της απονομής σε αυτήν της υψηλής Πατριαρχικής Αξίας.

Κατόπιν αυτού, παραδόθηκε ο πυρσός με τη φλόγα της διοργάνωσης σε αντιπροσωπεία νέων της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, υπό τις επευφημίες και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του πυκνού εκκλησιάσματος.

Οι νέοι-μέλη της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχαν με συνέπεια, σοβαρότητα και ενθουσιασμό σε όλες τις συλλογικές και περιφερειακές δράσεις του προγράμματος.

Ιδιαίτερη εμπειρία αποτέλεσε η κοινή συνάντηση της Ελληνικής Αποστολής με τις αντίστοιχες του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της εν Ουγγαρία Ρουμανικής Επισκοπής, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Boavista, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου.

Στα θετικά αποτελέσματα της σημαντικής αυτής διοργάνωσης, ήταν η εμπέδωση της Ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας, η δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη βίωση της Ορθόδοξης πνευματικότητας, η καλλιέργεια της κοινωνίας μέσα σε μια παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα, η γνωριμία νέων από διάφορες χώρες και η παροχή κοινής μαρτυρίας στον σύγχρονο κόσμο. Τελικά, οι νέοι να γνωρίσουν τις Ορθόδοξες αξίες και να καταστούν πρεσβευτές του Χριστιανικού ήθους.

Σε κάθε περίπτωση και δοθείσης ευκαιρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος μετέφερε τόσο στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ όσο και στον οικοδεσπότη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βανάτου κ. Ιωάννη, τους αδελφικούς χαιρετισμούς, τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου. Παρείχε δε τη διαβεβαίωση για την αμετακίνητη ετοιμότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος να συμβάλει με τη συμμετοχή της σε κάθε επαινετή πρωτοβουλία με σκοπό τη σύσφιγξη των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και την καλλιέργεια της τόσο απαραίτητης διορθόξοξης ενότητας προς όφελος των πιστών και ιδιαίτερα των νέων.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Η ειδική συνεδρίαση Δ.Κατερίνης μετατράπηκε σε απολογία Κουκοδήμου
Μαγική βραδιά με την Χαρά Βέρρα και τον Γιώργο Βελισσάρη στην Νέα Έφεσο

Σχετικά άρθρα

Διάφορα
PC – SERVICE Μαχρέμης

PC – SERVICE Πωλήσεις – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών – Laptop Περιφερειακά