email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Πρεμιέρα των «Ολύμπιων Εν Δίω» 2022

διαφήμιση
Πρεμιέρα των «Ολύμπιων Εν Δίω» 2022

Ο καταξιωμένος θεσμός στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα «Ολύμπια Εν Δίω», που εκφράζει τη Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, πραγματοποιείται και φέτος στο φυσικό του χώρο, στο αρχαίο θέατρο του Δίου.

Ο εδώ και μια δεκαετία  καταξιωμένος θεσμός στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα «Ολύμπια Εν Δίω», που εκφράζει τη Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, πραγματοποιείται και φέτος στο φυσικό του χώρο, στο αρχαίο θέατρο του Δίου.

Αποτελούν μιας μορφής συνέχεια των σκηνικών αγώνων στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων που θέσπισε ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Αρχέλαος ο α’, προς τιμή του Ολυμπίου Διός, των Πιερίδων Μουσών και του Μουσιγέτη Ορφέα.

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 το πρωί, στο εμβληματικό θέατρο της Μακεδονικής γης ξεκίνησαν το …ταξίδι τους οι θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος με πρωταγωνιστές μέλη μαθητικών κοινοτήτων, που με την οργάνωση, διδασκαλία και σκηνοθετική επιμέλεια του εκπαιδευτικού προσωπικού της κάθε σχολικής μονάδας, αποδίδουν μια παράσταση από τη δραματική ποίηση του μοναδικής αξίας με παγκόσμια απήχηση, αρχαίου Ελληνικού ρεπερτορίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Στην χαιρετιστήρια αναφορά του ο πρόεδρος των «Ολύμπιων Εν Δίω» συγγραφέας και  καθηγητής πανεπιστημίου Δρ Αθανάσιος Μπίντας, αφού καλωσόρισε την θεατρική ομάδα της πρεμιέρας και τους θεατές-μαθητές, επισήμανε: « Υποδεχόμαστε επίσης τις ξένες αντιπροσωπείες οι οποίες με το σύνολο των σχολείων της χώρας μας υλοποιούμε τις δράσεις οι οποίες αναμφίβολα συντελούν στη συγκρότηση της αυτοσυνείδησής μας. Καλώς ορίσατε στη γη των Θεών και των Μουσών και στη χώρα που γέννησε τον μεγαλύτερο Μύστη της ανθρωπότητας, τον Ορφέα. Σε τούτα εδώ τα χώματα ο μέγιστος τραγωδός Ευριπίδης τι 408 π.χ. πρωτοπαρουσίασε τις Βάκχες, στο πλαίσιο του θεσμού εκείνων των χρόνων.

Με το καλωσόρισμα και τις ευχαριστίες σε όσους συμβάλλουν και υποστηρίζουν αυτό το εγχείρημα, σε ανάμνηση της συμμετοχής σας, σας απονέμουμε τον «Λίθο Αιγεύς» ένα φυλακτό της αρχαιότητας για καλοτυχία. Εύχομαι ευόδωση των στόχων της συνάντησής μας «επ΄ αγαθώ» της νεανικής μας κοινότητας.»

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Το συντονισμό της όλης οργάνωσης επιμελείται το διοικητικό μέλος των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ»  εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, Μυράντα Παππά, η οποία βάσει του σχεδιασμού δίδει την ευκαιρία της θεατρικής έκφρασης σε μαθήτριες και μαθητές σχολείων της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, ενώ σε συνεργασία με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση Πιερίας, φροντίζει να παρακολουθούν και να γαλουχούνται στην υποκριτική τέχνη μέλη των σχολείων της Πιερίας και ευρύτερα.

Olimpia En Dio 1 800X530 1
Πρεμιέρα Των «Ολύμπιων Εν Δίω» 2022 6
Olimpia En Dio 3 800X1208 1
Πρεμιέρα Των «Ολύμπιων Εν Δίω» 2022 7
Olimpia En Dio 4 800X530 1
Πρεμιέρα Των «Ολύμπιων Εν Δίω» 2022 8
Olimpia En Dio 5 800X450 1
Πρεμιέρα Των «Ολύμπιων Εν Δίω» 2022 9
Olimpia En Dio 6 800X530 1
Πρεμιέρα Των «Ολύμπιων Εν Δίω» 2022 10

Η κ. Παππά, τόνισε: «Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Με την παρουσία σας παρακολουθείτε ένα άλλο μάθημα, τόσο ευχάριστο και πολύ παιδαγωγικό. Εμείς επιθυμούμε οι μαθητές μας να γίνουν καλοί θεατές, καλοί ακροατές και καλοί αναγνώστες. Στη διάρκεια των δρώμενων που διαρκούν εννέα ημέρες όσες και οι Μούσες, εσείς οι νέα γενιά γνωρίζετε, αξιολογείτε, και αποτιμάτε την μοναδικότητα του Ελληνικού θεάτρου που ασφαλώς αποτελεί ένα σημαντικό βιωματικό φορτίο.

Για εμάς ουσιαστικός πολιτισμός είναι αυτός που πραγματώνει στην πράξη τις αξίες, της αλήθειας, της αρετής, της ωραιότητας.»

ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

Την αυλαία της απαρχής πραγματοποίησε το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου Δραπετσώνας, το οποίο παρουσίασε την παράσταση «Project Αντιγόνη», την οποία παρακολούθησε η εκπαιδευτική κοινότητα του 5ου Λυκείου Κατερίνης.   Σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στις 9 το πρωί, πάντα στο αρχαίο θέατρο Δίου, το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κέρκυρας θα ανεβάσουν την τραγωδία του Αισχύλου «ΧΟΗΦΟΡΟΙ», με θεατές τις μαθήτριες και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κατερίνης.

Στο διάστημα του εννιάμερου των παραστάσεων θα εκφραστούν θεατρικά δώδεκα σχολεία από την Ελλάδα και δύο αντίστοιχα από την Ισπανία και το Ιράν. Όλοι φιλοξενούνται δωρεάν στα καταλύματα του ΚΕΔ Αεροπορίας στη Σκοτίνα Πιερίας, ενώ μεταφέρονται επίσης δωρεάν από το Αστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης.

ΑΙΓΙΔΑ-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ-ΧΟΡΗΓΟΙ

Τα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» τελούνται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Άμυνας, Παιδείας-Θρησκευμάτων, Πολιτισμού-Αθλητισμού και Μακεδονίας-Θράκης. Συνδιοργανωτές η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης, Πλαταμώνος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και οι Δήμοι, Δίου-Ολύμπου και Κατερίνης.

Μέγας χορηγός η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Χορηγοί: Επιμελητήριο Πιερίας, Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, Επιχειρήσεις Ιωάννης Ντούμος, Αστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης «Τα Πάτρια», Olympia Electronics, Νερά Διός, Μάρμαρα Κωνσταντίνος Γκούμας.

Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γιώργος Φουρνιάδης.

Προς όλους η διοίκηση και η οργανωτική επιτροπή των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ 2022» που ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες.

Τέλος με απόφαση των διοργανωτών όλες οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή αρχαιολογίας, Δημήτρη Παντερμαλή.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Η ειδική συνεδρίαση Δ.Κατερίνης μετατράπηκε σε απολογία Κουκοδήμου

Σχετικά άρθρα