Προκαλεί ο Ερντογάν: Θα συντρίψουμε τα κεφάλια των Κούρδων αν δεν αποχωρήσουν

«Αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία το πρώτο λεπτό που θα τελειώσει η διορία θα συνεχίσουμε από το σημείο που μείναμε. Θα συνεχίσουμε να συντρίβουμε τα κεφάλια των τρομοκρατών», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε κατά των Κούρδων μαχητών, τους οποίους απείλησε ότι θα συντρίψει εάν δεν αποχωρήσουν από την βόρεια Συρία.

«Αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία (σ.σ. Τουρκίας-ΗΠΑ) το πρώτο λεπτό που θα τελειώσει η διορία θα συνεχίσουμε από το σημείο που μείναμε. Θα συνεχίσουμε να συντρίβουμε τα κεφάλια των τρομοκρατών», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Καισαρεία της Τουρκίας.

«Αυτοί που σήμερα μας δίνουν μαθήματα δικαιωμάτων, δικαίου και ελευθερίας, σχεδόν όλοι στο παρελθόν έχουν την κηλίδα της σφαγής ή της κατοχής ή της αποικιοκρατίας», είπε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην 3η Σύνοδο Θρησκευτικών Ηγετών της Αφρικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην ΕΕ για το εμπάργκο όπλων λέγοντας πως «εκείνοι που επέβαλαν εμπάργκο όπλων σε μας εξαιτίας της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης εξόπλισαν το αιματοβαμμένο χέρι των δολοφόνων της γενοκτονίας της Ρουάντα».

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε στην ομιλία του και μία φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, σχολιάζοντας μάλιστα ότι ισχύει ακόμα και ύστερα από 100 χρόνια. Η φράση ήταν ότι «μια σταγόνα πετρέλαιο είναι πιο σημαντική από μια σταγόνα αίμα». Κατά τον πρόεδρο της Τουρκίας, ακόμη κι αν περάσουν 100 χρόνια δεν αλλάζει η αντίληψη του λευκού ανθρώπου απέναντι στην Αφρική και την Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «ενώ η δύση ισχυρίζεται ότι τελείωσε η αποικιοκρατία βρίσκουν νέους τρόπους και τη συνεχίζουν».

Κατηγορεί τους Κούρδους πως παραβιάζουν την εκεχειρία

Την Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, για εκεχειρία 120 ωρών στη Συρία, προβλέπει την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή με αντάλλαγμα τη διακοπή της τουρκικής επίθεσης. Ωστόσο, η εκεχειρία παραμένει εύθραστη, καθώς η Τουρκία κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις για παραβίαση (της εκεχειρίας).

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σέβονται πλήρως τη συμφωνία», η οποία επιτεύχθηκε την Πέμπτη έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Εντούτοις, οι τρομοκράτες (η Τουρκία αποκαλεί έτσι τις κουρδικές δυνάμεις) πραγματοποίησαν συνολικά 14 επιθέσεις τις τελευταίες 36 ώρες».

Το τουρκικό υπουργείο διευκρίνισε ότι 12 από τις επιθέσεις προέρχονταν από τη συριακή μεθοριακή πόλη του Ρας αλ-Αϊν, μια από την Ταλ Αμπιάντ και άλλη μια από την περιοχή Ταλ Ταμρ, αναφέροντας ότι χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ελαφρά και βαρέα όπλα, ανάμεσά τους ρουκέτες.