Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία

Ο Μπεράτ Αλ Μαιράκ Υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν υπέβαλλε πριν από λίγη ώρα την παραίτησή του.

Σε είδηση που μεταδίδεται ως έκτακτη, δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο ενδέχεται να συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Δύο εκπρόσωποι της Albayrak επιβεβαιώνουν ότι ο λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήκει στον υπουργό, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί την αυθεντικότητα της δήλωσης. Η παραίτηση του υπουργού ακολουθεί την απότομη απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ούσαλ και να διορίσει τον 52χρονο πρώην υπουργό Οικονομικών Naci Agbal στη θέση.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Υπουργός μέσω του λογαριασμού του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, επικαλούμενος θέμα υγείας. 

«Αποφάσισα να μην συνεχίσω το καθήκον μου ως υπουργός μετά από πέντε χρόνια στο αξίωμά μου για λόγους υγείας», ανέφερε η δήλωση του Albayrak. «Θα περάσω το χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου, τα οποία έχω παραλείψει εδώ και πολλά χρόνια από την ανάγκη».

Ο Albayrak, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του προέδρου, βρίσκεται στο υπουργικό συμβούλιο από το 2015. Υπηρέτησε ως υπουργός Ενέργειας έως ότου ανέλαβε την κορυφαία θέση της κυβέρνησης το 2018.