ΡΗΤΊΝΗ ΠΙΕΡΊΑΣ, η πλατεία του χωριού. ,η Ρητίνη, είναι μεγαλύτερος σε έκταση και πληθυσμό οικισμός. Φιλοξενεί το σύνολο των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών καθώς και τις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι στο Δήμο.
Είναι ένας εξώστης τους πρόποδες των Πιερίων με καταπληκτική θέα προς την πεδιάδα της Κατερίνης, το Θερμαϊκό κόλπο και το Αιγαίο. Είναι ο παλιότερος οικισμός και δεν έχει μετεγκατασταθεί όπως οι άλλοι δύο οικισμοί του Δήμου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο οικισμός υπάρχει στην περιοχή τουλάχιστον από το 1600 μ.Χ. χρόνο κτίσης της εκκλησίας της Κοίμησης Θεοτόκου που βρισκόταν στη θέση της σημερινής ομώνυμης εκκλησίας.

Σε διάφορες περιοχές του οικισμού και κυρίως στην ανατολική παλιά συνοικία υπάρχουν ακόμη δείγματα παλιών πέτρινων διώροφων σπιτιών. Κοντά στο κέντρο του χωριού δίπλα στο Δημαρχείο και την εκκλησία της Παναγίας υπάρχει αξιόλογο κτίσμα του 1871 – σύμφωνα με εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα – το παλιό Δημοτικό Σχολείο Ρητίνης, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως “Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο” με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα για την περιοχή των Πιερίων.

Βρίσκεται σε περίοπτη θέση του χωριού και αποτελεί σημείο αναφοράς στην μνήμη όλων των κατοίκων της Ρητίνης, αφού από τις αρχές του 1900 μέχρι το 1980 εκεί έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα.

Είναι, επίσης χώρος όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα τοπικά και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής.
Το κτίριο με χρηματοδότηση του Ιδρύματος “ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ” διαμορφώνεται σε Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πιερίων για να στεγάσει την ιστορία, τον πολιτισμό, την σημερινή δραστηριότητα και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες της νεολαίας του Δήμου.
Στην περιοχή του Δήμου Πιερίων διατηρούνται από τους κατοίκους στην καθημερινή τους ζωή έθιμα και παραδόσεις, που οι ρίζες τους χάνονται στα αρχαιοελληνικά θρησκευτικά-παγανιστικά δρώμενα.
Πολλά από αυτά αναβιώνουν σε εκδηλώσεις που οργανώνουν με επιτυχία οι πολιτιστικοί σύλλογοι των οικισμών, συγκεντρώνοντας πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες. 

Βίντεο από συνεργάτη του οδηγού Πιερίας Giorgos Sideris