Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου η συντάντηση των MED7 στην Κορσική. Στα συμπεράσματα, καταγράφεται πλήρης στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τα ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία, αναφορικά με τη στάση της και την προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Εμανουέλ Μακρόν και συμφώνησαν απόλυτα στο πως πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη απέναντι στην Αγκυρα, με τους δύο ηγέτες να ξεκαθαρίζουν πως διάλογος θα μπορέσει να γίνει μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, αλλιώς θα ακολουθήσει ο δρόμος των κυρώσεων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει λεπτομερή αναφορά για τα όσα συζητήθηκαν στην Κορσική, στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο.

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να διχάσει την Ευρώπη

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία».

«Τα συμπεράσματα της Συνόδου στην παράγραφο 6 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη.

Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους».

«Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη. Η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε για την Τουρκία: «Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών, από όπου αποχώρησε το 2016, και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του Δικαστηρίου της Χάγης».

«Είναι η πρώτη φορά που μετέχω στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και μπορώ να πω ότι από τότε που συγκροτήθηκε δεν είχε ποτέ να εξετάσει τόσες πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Ποτέ η σύμπνοιά μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Εύχομαι του χρόνου, όταν θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, να είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα», κατέληξε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Μακρόν κατά Τουρκίας – Ρωσίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε «ηγεμονικό παιχνίδι» Ρωσίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Συρία και Λιβύη, με τον ρόλο που παίζουν οι δύο χώρες στην περιοχή.

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη. Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στην τραγωδία στην Μόρια, τονίζοντας πως τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία, θα συνεισφέρουν με το να αναλάβουν ασυνόδευτα παιδιά.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους. Πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μακρόν ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις».

«Δεν είμαστε αφελείς, αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν διάλογο καλή τη πίστει με την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Pax Mediterranea» (Ειρήνη στη Μεσόγειο) έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, στο τέλος της διάσκεψης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Γαλλία επέλεξε στρατηγικά την πλευρά που θα στηρίξει στη Μεσόγειο αλλά και ότι αποτελεί υπερδύναμη, όπως παλιά με την Pax Romana και την Pax Americana.

Κόντε: Αλληλεγγύη σε Ελληνες και Κύπριους – Ικανοποίηση Αναστασιάδη

Την αλληλεγγύη της Ιταλίας σε Ελληνες και Κύπριους, που «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία», εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της Συνόδου της Med7 στην Κορσική. «Οι εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μας αφορούν όλους».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ηγέτες της MED7 είχαν ομόφωνη θέση για την κατάσταση στην Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω την ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αποτυπώνονται στη κοινή διακήρυξη για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Αγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κύπρου.

«Συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Καλώ την Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Τα συμπεράσματα της Med7

Στο κείμενο συμπερασμάτων (παράγραφος 6: Ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο) καταγράφεται η πλήρης στήριξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Oι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, καλωσορίζουν τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν -σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου- ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα και υποστηρίζουν ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Εξαλλη η Τουρκία με Μακρόν

Η Τουρκία «βράζει» για την στάση του Μακρόν, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Ομέρ Τσελίκ, να κάνει λόγο για «αποικιοκρατικές τάσεις» του Μακρόν.

«Ο Μακρόν συνεχίζει την αποικιοκρατία, την ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να αμύνεται τα συμφέροντα καταπιεσμένων ανθρώπων, να υπερασπίζεται την ειρήνη και να μάχεται κατά των παιχνιδιών των αποικιοκρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μακρόν που είπε ότι «πρέπει να είμαστε πιο σκληροί με την τουρκική κυβέρνηση και όχι με τον τουρκικό λαό που αξίζει περισσότερα από μια κυβέρνηση Ερντογάν».

«Είναι ένα ακόμη παλιό παιχνίδι των άθλιων αποικιοκρατών. Προσφέρουν ένα ψεύτικο σόου αγάπης για να εκμεταλλευτούν τον λαό, αλλά επί της ουσίας στοχεύουν σε πατριωτικούς ηγέτες», συνέχισε ο Τσελίκ και δήλωσε «περήφανος που η αποκιοκρατική τάση άλλων είναι στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου».

«Ο Μακρόν είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα με μαζικούς τάφους από τον Χαφτάρ στη Λιβύη. Τώρα, προσπαθεί να επεκτείνει την αποικιοκρατία του με την Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Συνεχίζει ένα παιχνίδι το οποίο χρησιμοποίησε και στην Συρία, καταστρέφοντάς την και τα βάζει με τον Ερντογάν επειδή δεν επιτρέπει την επιθετικότητά του».

Τσαβούσογλου: Να ζητήσει συγνώμη η Γαλλία

Από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωνε πως η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη , ενώ επιτέθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι «δηλητηριάζουν» την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ελλάδα και η Κύπρος δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία. Οι συμφωνίες τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας με γειτονικές χώρες, όπως με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Ελλάδα δεν ξεκινά τον διάλογο μαζί μας, πάντα το βάζει στα πόδια. Αν η Ελλάδα θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε και εμείς τις δικές μας».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την υποστήριξή της στους «τρομοκράτες του PKK» και ζήτησε από την ΕΕ να ακολουθήσει τις συμβουλές της Ανγκελα Μέρκελ για να υπάρξει μια «ειλικρινής» διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό, ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».