Του Κώστα Καντούρη 

Σε δύο δομές ασυνόδευτων ανηλίκων της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας έμεναν οι δύο Αφγανοί ανήλικοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία κατηγορούμενοι ότι μαζί με άλλους τέσσερις ομοεθνείς τους εμπλέκονται στη φωτιά που προκλήθηκε στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Οι δύο ανήλικοι, ηλικίας 16 – 17 χρόνων περίπου, εγκαταστάθηκαν στις συγκεκριμένες δομές με τις πρώτες αποστολές των 406 ασυνόδευτων ανηλίκων που έφυγαν από το νησί μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης και της ασφάλειας Κατερίνης προσήγαγαν τους δύο νεαρούς από τις δομές, προκειμένου να μεταχθούν στη Μυτιλήνη, όπου συνελήφθησαν για εμπρησμό. Εκτός των δύο, συνελήφθησαν ακόμη τρεις για εμπρησμό, ενώ αναζητείται ακόμη ένας. Την ανακοίνωση για τη σύλληψη των πέντε κατηγορουμένων έκανε από τη Λέσβο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά και την καταστροφή της Μόριας άμεσα μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζούσαν στον καταυλισμό του νησιού. Με τρεις διαδοχικές πτήσεις τσάρτερ εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχεία – δομές της Βόρειας Ελλάδας.

πηγη