Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί ένα πρόβλημα της εποχής μας και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους αλλά οι κυριότεροι είναι απώλεια αίματος λόγω εμμήνου ρήσεως (μεγάλη αιμορραγία και για αρκετές μέρες), άλλου είδους απώλεια αίματος (π.χ. από το εντερικό σύστημα) και κακής διατροφής. Ο σίδηρος γενικά απορροφάται δύσκολα, έχει δηλαδή μικρή βιοδιαθεσιμότητα.

Τα κύρια συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι: Αίσθημα κόπωσης, απώλεια μαλλιών, ωχρότητα προσώπου, χαμηλή φερριττίνη και αιματοκρίτης.

sidiropeniki-anaimia-diatrofi-kai-votana

Οι κύριες πηγές σιδήρου είναι

το κόκκινο κρέας, το συκώτι (ιδιαίτερα το χοιρινό) το αυγό και σε μικρότερες ποσότητες τα όσπρια (π.χ. φακές), κάποια λαχανικά (π.χ. σπανάκι) καθώς και κάποια τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο (π.χ. δημητριακά πρωινού).

“Τροφή” να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα εδώ, γιατί γράφονται ανακρίβειες ή παραπλανητικά πράγματα που δεν ισχύουν.
1ον Τελικά τι συμβαίνει με το σπανάκι, έχει ή δεν έχει σίδηρο; και
2ον, Μείνετε όσο πιο μακριά γίνεται από από κάθε είδους επεξεργασία, ειδικά τους τεχνητούς… δήθεν εμπλουτισμούς: Σχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι… εμπλουτίζουν τα δημητριακά

Το κλειδί για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου είναι ο συνδυασμός των παραπάνω τροφών (ιδιαίτερα όσο αφορά τα λαχανικά και τα όσπρια) με βιταμίνη C η οποία αυξάνει την απορρόφησή του. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ασβέστιο ταυτόχρονα με αυτές που περιέχουν σίδηρο γιατί έτσι μειώνεται η απορρόφησή του.

Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με μια ορθή διατροφική παρέμβαση.

sidiropeniki-anaimia-diatrofi-kai-votana

Θεραπευτικό ρόφημα για αναιμία

Όσο αφορά τα βότανα, η θεραπεία μπορεί να ενισχυθεί με ένα έγχυμα που περιέχει πολλά ανόργανα άλατα. 

  • Αγγελική (3μέρη), 
  • Παιώνια (3 μέρη), 
  • Φασκόμηλο (1 μέρος), 
  • Τσουκνίδα (2 μέρη), 
  • Σημύδα (2 μέρη), 
  • Καρυδιά (2 μέρη). 

Το μείγμα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε μεταξύ των γευμάτων. Συμπληρώνουμε το γεύμα μας με μεγάλες ποσότητες από καρότα και σπανάκι. Τέλος εξαιρετικά θεωρούνται τα φύλλα του αγριμόνιου για την αντιμετώπιση της αναιμίας.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση της αναιμίας, είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας. 

πηγη