email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Στην 9η θέση των πόλεων με τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ελλάδα από κορονοϊό η Κατερίνη

διαφήμιση

Στην 9η θέση των πόλεων με τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ελλάδα από κορονοϊό η Κατερίνη

Οι 30 πόλεις με τις μεγαλύτερες απώλειες στην πανδημία

Αισθητή υποχώρηση στους θανάτους ασθενών με covid, καταγράφεται τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα. Από τις 31 Ιανουαρίου, όταν ο ημερήσιος αριθμός απωλειών είχε φτάσει σε 119 μέχρι χθες (56 νεκροί), η μείωση είναι της τάξης του 53%.

Η βελτίωση είναι απτή, αλλά δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει πανηγυρισμούς. Η χώρα μας κατατάσσεται ένατη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 41 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο επταήμερο. Το αμέσως προηγούμενο (22 έως 28 Φεβρουαρίου), βρισκόταν στην έκτη θέση, με 53 θανάτους.

Από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα έχει 26.092 θανάτους ασθενών με CoViD, με τους περισσότερους να αφορούν, όπως αναμενόταν, τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει τους 30 Δήμους με τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 2021 και αντλεί στοιχεία από απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, που παρατίθεται πιο κάτω, τα στοιχεία προέρχονται από τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου λόγω CoViD, ανά Δήμο, για τα έτη 2020 και 2021. Την πρώτη θέση κατέχει ο Δήμος Αθηναίων, με 1.155 θανάτους το 2021 και 249 το 2020.

Το iatronet.gr προχώρησε σε ανάλυση των στοιχείων από μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν περιοχές με αρνητικές επιδόσεις, όπως το Αγρίνιο, όπου καταγγέλλεται θνητότητα 100% στη ΜΕΘ CoViD, έχουν συγκρίσιμα στοιχεία με τα αντίστοιχα άλλων μεγάλων πόλεων.

Η σύγκριση αφορά τους θανάτους του 2021 και έχει ως εξής:

  • Δήμος Αθηναίων: 8.178 θάνατοι, εκ των οποίων οι 1.155 αφορούσαν ασθενείς με CoViD (ποσοστό 14,12%).
  • Δήμος Θεσσαλονίκης: 4.230 θάνατοι, εκ των οποίων οι 686 ασθενείς με CoViD (ποσοστό 16,21%).
  • Δήμος Πατρέων: 2.444 θάνατοι, εκ των οποίων οι 331 ασθενείς με CoViD (13,54%).
  • Δήμος Ηρακλείου: 1.272 θάνατοι, εκ των οποίων οι 99 ασθενείς με CoViD (7,78%).
  • Δήμος Λαρισαίων: 1.918 θάνατοι, εκ των οποίων οι 356 ασθενείς με CoViD (18,56%).
  • Δήμος Βόλου: 2.093 θάνατοι, εκ των οποίων οι 351 ασθενείς με CoViD (18,56%).
  • Δήμος Αγρινίου: 1.334 θάνατοι, από τους οποίους οι 131 ασθενείς με CoViD (9,82%).

Παρατηρείται πως το Αγρίνιο είχε τελικά αναλογικά λιγότερους θανάτους από την Αθήνα. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, πόσο συγκρίσιμα είναι τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και πόσο αξιόπιστη είναι η αιτία θανάτου στις ληξιαρχικές πράξεις.

Κατερίνη – Κορονοϊός: Στην 9Η Θέση Των Πόλεων Με Τις Μεγαλύτερες Απώλειες Στην Ελλάδα

Χωρίς απώλειες

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν 24 περιοχές (κυρίως νησιά), όπου δεν δηλώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια κανένας θάνατος ασθενούς με CoViD.

Πρόκειται για τις: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αγκίστρι, Αλόννησος, Αμάρι, Ανάφη, Αντίπαρος, Βριλήσσια, Γαύδος, Ελαφόνησος, Κάσος, Ψαρά, Κίμωλος, Κύθνος, Μεγανήσι, Νίσυρος, Σέριφος, Σκύρος, Σύμη, Τήλος, Τήνος, Φολέγανδρος, Φούρνοι Κορσεών και Χάλκη.

Η αποσυμπίεση των “σκληρών” δεικτών της πανδημίας, όπως οι θάνατοι, αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας, η οποία έχει δοκιμαστεί σκληρά από τα τέλη του 2020.

Η…τρελή πορεία των απωλειών στη χώρα μας αποτυπώνεται στο γράφημα που ακολουθεί, με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (η Ελλάδα με μπλε χρώμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση με πράσινο).

Κατερίνη – Κορονοϊός: Στην 9Η Θέση Των Πόλεων Με Τις Μεγαλύτερες Απώλειες Στην Ελλάδα

Βελτίωση δεικτών

Φαίνεται καθαρά πως, στο πρώτο κύμα, η χώρα μας είχε άριστη επίδοση, με την εικόνα να αλλάζει άρδην από τον Νοέμβριο του 2020. Ακολούθησε μία μεγάλη υποχώρηση στις αρχές του 2021, την οποία διαδέχθηκε τον Αύγουστο ένα ισχυρά ανοδικό κύμα, που παραμένει έως σήμερα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει μία αισθητή βελτίωση, τόσο στους θανάτους, όσο και σε άλλους κρίσιμους δείκτες, όπως οι διασωληνωμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε κατάργηση από αύριο της υποχρεωτικότητας για τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Πρέπει, πάντως, να έχουμε υπόψη την περίπτωση της Δανίας, η οποία προχώρησε πρώτη στο πλήρες άνοιγμα, αλλά οδηγήθηκε σε “έκρηξη” κρουσμάτων και θανάτων από CoViD, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Επιπλέον Πληροφορίες

Πηγή: iatronet.gr

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα