Στη Βόρεια Ελλάδα θα δημιουργηθεί το πρώτο Κλειστό Κέντρο Κράτησης και Άμεσης Επιστροφής όπου θα συγκεντρώσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην χώρα μας παράνομα, μετά και τις αποφάσεις που έλαβε χτες το βράδυ το ΚΥΣΕΑ.

Η δομή που θα φιλοξενήσει τον πρώτο και μοναδικό Κλειστό Κέντρο Κράτησης και Άμεσης Επιστροφής ανήκει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ήταν μία από τις διαθέσιμες δομές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν εργασίες έτσι ώστε σύντομα να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στη συγκεκριμένη δομή. Όπως, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, και είναι απόφαση του ΚΥΣΕΑ, οι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται θα πεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης, δεν θα καταγράφονται, θα παραμένουν εσώκλειστοι για ένα μήνα και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.

Τι σημαίνει άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος (από της ισχύος της απόφασης);*

Όσοι εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης και επιστροφής.

Σημειώνεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ομόφωνη απόφαση, αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, καθώς εισήλθαν παράνομα στην επικράτεια της χώρας (Ισπανία) που είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους.