Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας την εβδομάδα που διανύουμε ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και φέρνει σε πρώτο πλάνο το νωρίτερο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης στο παραλιακό μέτωπο και των οργανωμένων παραλιών.

Το Σαββατοκύριακο οι πολίτες επέλεξαν τη βόλτα κοντά στη θάλασσα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν συνθήκες συνωστισμού, καθώς η είσοδος επιτρεπόταν μόνο στις ελεύθερες παραλίες. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν προβληματισμό, αλλά και σκέψεις για αλλαγή του σχεδιασμού. Μάλιστα όσο οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μίνι καύσωνα τόσο αναζητείται λύση.

Η αποφυγή συγχρωτισμού στις ελεύθερες παραλίες, οι θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς που θα έχουμε το Σαββατοκύριακο ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει εάν θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες για το «καυτό» τριήμερο που έρχεται ή ακόμα και μόνιμα. Παράλληλα, θα αποφασιστεί έαν λειτουργήσει η εστίαση στο παραλιακό μέτωπο, ενδεχομένως κατά παρέκκλιση. Παράλληλα, όπως τονίσαμε και προηγουμένως, ήδη υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια στις 25 Μαΐου εφόσον πρώτα δοθεί το πράσινο φως από την επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Υπέρ του ανοίγματος και ο καθηγητής Σύψας

«Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός. Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο, επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό», ανέφερε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, αφήνοντας με τη σειρά του ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου οι οργανωμένες παραλίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σύψας ανέφερε για το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στις μη οργανωμένες παραλίες.: «Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων».

Μέτρα για την εστίαση

Μία σειρά από μέτρα εξετάζονται για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης. Μείωση ΦΠΑ, μείωση δημοτικών τελών και αύξηση τραπεζοκαθισμάτων ακόμα και σε δρόμους είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται.

Προσωρινή και για όσο θα διαρκέσει η κρίση θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι πως ο συντελεστής θα μειωθεί από το 13% στο 11% τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως έως το τέλος του έτους.

Αύριο Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται ο διπλασιασμός του εξωτερικού χώρου που χρησιμοποιούν καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι όσα καταστήματα έχουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούν να την επεκτείνουν έως το διπλάσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται οι διαβάσεις των ατόμων με αναπηρίες και θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους 1,80 μέτρου για να περνάνε οι πεζοί. 

Όπου δεν υπάρχει ο χώρος αυτός, το υπουργείο θα πει στους δήμους να μειώσουν στο μισό τα δημοτικά τέλη.