email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Συντάξεις: Κλείδωσε «13η σύνταξη» – Ποιοι και πότε θα τη λάβουν

διαφήμιση
Συντάξεις: Κλείδωσε «13η σύνταξη» – Ποιοι και πότε θα τη λάβουν

Συνταξεις: Δήλωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ για «13η σύνταξη» στους συνταξιούχους από το 2023.

Για την πορεία απονομής των εκκρεμών συντάξεων και τις αυξήσεις που θα δουν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι από τις αρχές του έτους αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ομηρος Τσάπαλος.

Στις συντάξεις αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ομηρος Τσάπαλος εξηγώντας πως κάποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν ένα μηνιαίο ποσό αύξησης τέτοιο (συνδυαστικά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την ονομαστική αύξηση) που αθροιζόμενο ετησίως θα βγάζει μια επιπλέον μηνιαία σύνταξη.

«Για πρώτη φορά από 1/1/2023 θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, αναφέροντας πως ο ΕΦΚΑ έχει συστήσει μια επιτροπή που υπολογίζει πόσοι θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις του χρόνου.

«Αναλόγως της αύξησης θα δούμε και πόσοι θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά» τόνισε.

Από το 2023 καταργείται και η εισφορά αλληλεγγύης που αφορά συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μια τρίτη αύξηση αφορά περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που περιμένουν την 4η ετήσια αύξηση από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση.

Αρα ένα μεγάλο πλήθος συνταξιούχων θα δουν διπλές αυξήσεις από το 2023 και ένα μικρότερο πλήθος θα δουν τριπλές αυξήσεις.

Αρα έχουμε υπολογίσει πως κάποιες κατηγορίες μπορούν να δουν στην πράξη την 13η σύνταξη να επανέρχεται σε αυτούς, όπως για π.χ. συνταξιούχοι που αμοίβονται με 750 ευρώ».

Για παράδειγμα, ανέφερε, συνταξιούχοι των 750 ευρώ (που είναι η μέση σύνταξη) με ένα υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 6,5% με 7%, αυτομάτως θα εισπράξουν 600 με 630 ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αγγίζοντας στην ουσία τα επίπεδα μιας 13ης σύνταξης. «Δεν θα ισχύσει για όλους αλλά για ένα σημαντικό κομμάτι των συνταξιούχων» υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος.

Συνταξεις: Σοκ για συνταξιούχους – Αναδρομικό πρόστιμο της ΑΑΔΕ

Συντάξεις: Στα τάρταρα οι συνταξιούχοι. Έρχεται αναδρομικό «πέναλτι» από την Εφορία. Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για χιλιάδες συνταξιούχους.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει και κοινοποιεί ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα σε φορολογούμενους που έλαβαν αναδρομικά εντός του 2016.

Πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές που έλαβαν το έτος 2016 και τα οποία φορούσαν είτε το 2016 είτε παλαιότερα έτη, αλλά καταβλήθηκαν εντός του 2016.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Συνταξεις – Αναδρομικό «πέναλτι» από την Εφορία

Αναδρομική «κεραμίδα» από την Εφορία έρχεται σε χιλιάδες συνταξιούχους το φθινόπωρο, η οποία αφορά στη φορολογία ξεχασμένων και αδήλωτων αναδρομικών.

Πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές που έλαβαν το έτος 2016 και τα οποία φορούσαν είτε το 2016 είτε παλαιότερα έτη, αλλά καταβλήθηκαν εντός του 2016.

Η ΑΑΔΕ, επείγεται να αποστείλει τα σχετικά σημειώματα, εντός του 2022, καθώς το φορολογικό έτος 2016 παραγράφεται την 31η Δεκεμβρίου 2022, οπότε, οι βεβαιώσεις των αναδρομικών φόρων θα πρέπει να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους.

Παρόμοια πρόβλημα αντιμετώπισαν οι συνταξιούχοι και τα δύο προηγούμενα έτη, που αφορούσαν αναδρομικά που καταβλήθηκαν στα έτη 2014 και 2015.

Μάλιστα, χιλιάδες περιπτώσεις από αυτές εκκρεμούν ακόμη στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, ή στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς οι συνταξιούχοι, αμφισβητούν τη νομιμότητα επιβολής των συγκεκριμένων φόρων και των αναδρομικών προστίμων.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητάει από την ΑΑΔΕ και από το Υπουργείο Οικονομικών, να αποκαταστήσουν την άδικη μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων και ειδικά για παλαιότερες υποθέσεις που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ με την πενταετή παραγραφή και τις οποίες με εμμονή απορρίπτει.

Επίσης, Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τα μέλη του που λαμβάνουν νέα σημειώματα από την Εφορία, να επικοινωνήσουν μαζί του, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Θα ελεγχθεί κάθε περίπτωση χωριστά και θα υπάρξουν προτάσεις για την καλύτερη μέθοδο επίλυσης, αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.

Συντάξεις – ΑΑΔΕ: Δηλώστε τα για να μην έρθουν εκκαθαριστικά

Πάντως, η ΑΑΔΕ έχει ανοίξει ειδική εφαρμογή στο Taxisnet από το τον Μάιο, για τη δήλωση, από συνταξιούχους και εργαζόμενους, των αναδρομικών αποδοχών που εισέπραξαν κατά την πενταετία 2015 – 2019.

Για τη δήλωση των αναδρομικών έχουν δοθεί οδηγίες και διευκρινίσεις με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που αφορά στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι, ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράχθηκαν το έτος 2014 και μετά υπάγονται σε φόρο με βάση τις διατάξεις του έτους που ανάγονται. Παράλληλα, η απόφαση της ΑΑΔΕ αποσαφηνίζει και τα ακόλουθα:

Οι τροποποιητικές δηλώσεις, με τις οποίες δηλώνονται οι αναδρομικές αποδοχές, θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον υποβληθούν εντός του έτους χορήγησης της ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών.

Στην περίπτωση που οι εν λόγω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές δεν συμπεριλαμβάνονται σε ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή δεν αναγράφονται σε αυτή διακεκριμένα κατ’ έτος ή δεν μπορεί να αποδειχθεί με άλλο πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, οι αποδοχές αυτές φορολογούνται στο έτος καταβολής τους. Αυτό σημαίνει, πως θα φορολογηθούν ως εισοδήματα του 2021.

Εάν δεν χορηγείται βεβαίωση αποδοχών και αποδεικνύεται με άλλο πρόσφορο μέσο η καταβολή των αποδοχών αλλά όχι το έτος ή τα έτη στα οποία αυτές ανάγονται, υποβάλλεται δήλωση, αρχική ή τροποποιητική, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη, ακόμη και αν υποβληθεί έως το τέλος του έτους που έπεται της καταβολής τους.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις που υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις με ανείσπρακτες αποδοχές προηγούμενων χρόνων, δεν υπολογίζεται η προσαύξηση φόρου επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, επειδή υπάρχει χρονική απόκλιση μεταξύ του χρόνου απόκτησης του εισοδήματος και είσπραξής του.

Στις περιπτώσεις που καταβλήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2021 ανείσπρακτες αποδοχές, είτε εξ ολοκλήρου είτε μέρος αυτών, ο εργοδότης/φορέας τις έχει περιλάβει σε μηνιαίο ηλεκτρονικό αρχείο ΥΜΤ του έτους 2021 (στον κωδικό 6 «καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται ή στο έτος που ανάγονται εφόσον υποβληθούν διακεκριμένα στο έτος που αφορούν»), ενώ ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών έχει αποδοθεί στην ΑΑΔΕ σε προγενέστερο φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται και συνεπώς δεν περιλήφθηκε στο αντίστοιχο μηνιαίο αρχείο ΥΜΤ, τότε:

Αν η έντυπη βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται από τον εργοδότη/ φορέα αναγράφει τις καταβληθείσες κατά το φορολογικό έτος 2021 αποδοχές διακεκριμένα κατ’ έτος που ανάγονται, ο εργοδότης έχει αναγράψει το έτος/τα έτη αναφοράς κατά την συμπλήρωση του κωδικού 6 της υπό στοιχεία Α. 1099/2019, ή η διάκριση στα έτη μπορεί να αποδειχθεί από τον φορολογούμενο με κάποιο άλλο πρόσφορο μέσο, ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητικές δηλώσεις στη Δ.Ο.Τ. για τα έτη που οι αποδοχές αυτές ανάγονται.

Αν η έντυπη βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται από τον εργοδότη/φορέα δεν αναγράφει τις καταβληθείσες κατά το φορολογικό έτος 2021 αποδοχές διακεκριμένα κατ’ έτος που ανάγονται και η διάκριση δεν μπορεί να αποδειχθεί από τον φορολογούμενο με κάποιο άλλο πρόσφορο μέσο, οι αποδοχές προσυμπληρώνονται στους κωδικούς 301-302 (μισθοί, ημερομίσθια) του φορολογικού έτους 2021, ο φορολογούμενος υποβάλλει για το φορολογικό έτος 2021 δήλωση με επιφύλαξη, αφού δεν έχει συμπεριληφθεί ο παρακρατούμενος φόρος και η δήλωση εκκαθαρίζεται από τη Δ.Ο.Τ.Συνταξεις:

Συνταξεις: Κατά την εκκαθάριση λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των κωδικών 301-302, αλλά και ο παρακρατηθείς φόρος που αναλογεί στο καταβληθέν μέρος των αποδοχών, με βάση την χορηγούμενη από τον εργοδότη και προσκομιζόμενη στη Δ.Ο.Τ. έντυπη βεβαίωση αποδοχών.

Στις περιπτώσεις που καταβλήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2021 ανείσπρακτες αποδοχές, ενώ ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών δεν είχε αποδοθεί στον μήνα και έτος αναφοράς όπως έπρεπε, τότε ο εργοδότης αποδίδει το οφειλόμενο φόρο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης απόδοσης ΥΜΤ στον μήνα και έτος αναφοράς και ο φορολογούμενος, για την υποβολή της δήλωσής του, ακολουθεί την πιο πάνω διαδικασία, ανάλογα με το αν οι αποδοχές φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται ή στο έτος που ανάγονται.Συνταξεις:

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα