email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Σωτήρης Τριανταφύλλου: Συζητάμε σοβαρά και αυτοδιοικητικά

διαφήμιση

Η επόμενη πενταετία στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί ευκαιρία για να μετουσιωθούν οι Δήμοι σε γνήσιους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και σε βασικούς πυλώνες μιας νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ 21-27, τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα των 8,1 δισεκ. Ευρώ, η αλλαγή μοντέλου κατανομής Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε συνάρτηση με την πρόσφατη έκθεση κόλαφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους ΟΤΑ σκιαγραφούν τις απαιτήσεις και τη σπουδαιότητα της επόμενης ημέρας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια επόμενη μέρα, που στο δικό μας Δήμο, στο Δήμο Κατερίνης, καλείται να ξημερώσει μετά από πολλά χρόνια σκότους, σκιών και παρασιτικής λογικής. Μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο καλούμαστε να οραματιστούμε, να δημιουργήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε την πορεία εκείνη, η οποία, όχι απλά θα κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ασπρόμαυρη εικόνα ενός πολιτικού γκέτο συγκεκριμένων προσώπων και νοοτροπιών αλλά κυρίως θα ανοίξει το παράθυρο της ελπίδας και της αλλαγής, του προσανατολισμού και της δράσης, της νομιμότητας και της ηθικής.

Για πολλούς αυτή η συζήτηση θα αποκτήσει εύρος και βάθος μετά το πέρας των εθνικών εκλογών, γεγονός που καταδεικνύει πως ακόμη και σήμερα, προσωπικές στρατηγικές, υπόγειες διαβουλεύσεις και κοινά συμφέροντα έρχονται να ξεθωριάσουν το χρώμα της αυτοδιοίκησης, αναμειγνύοντας τις ιδεολογικές αναφορές, τις αρχές και τις αξίες που έχει ο καθένας μας με στείρες αριθμητικές συμμαχίες, που συνήθως δεν τηρούνται κιόλας.

ipervasi

Στο Δήμο Κατερίνης, στο δήμο που ενώνει βουνό και θάλασσα, τουρισμό και παραγωγή, αγροτιά και εθνική οδό, αστούς και χωρικούς δεν έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε όρους ανατροπής μιας τοπικής νομεκλατούρας πολλών ετών και δυστυχώς το σύνθημα της εκκίνησης και της ανανέωσης έφτασε γρήγορα σε τέλμα και σήψη. Προβλήματα ύδρευσης, άρδευσης, οδοποιίας, πεζοδρόμησης, μετακίνησης και ο κατάλογος είναι μακρύς. Έχει αξία όμως να προβούμε σε κάποια ουσιαστικά συμπεράσματα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση μιας υγιούς, καρποφόρας, πολιτικής συζήτησης με απώτερο σκοπό την ουσιαστική επαναφορά της έννοιας της πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η παρούσα διοίκηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι αποτυχημένη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για αυτό. Ένα απλό ξεφύλλισμα των προεκλογικών προγραμμάτων τους αρκεί. Αυτός που εξήγγειλε σε κεντρικές ομιλίες προεκλογικά πως δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο, παίρνει το ένα δάνειο μετά το άλλο. Αυτός που ανακοίνωνε γραφείο στις Βρυξέλλες, έκανε το Δημαρχείο προεκλογικό κέντρο παρουσίασης υποψηφίων. Αυτός που θα άνοιγε κόμβους έκανε μια πόλη που δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις. Όμως θα ήταν άδικο να πιστωθούν όλα τα ελλιπώς γινόμενα της κατάστασης που βιώνουμε. Παρέλαβαν έναν στραβό Δήμο και συνέχιζαν στραβά να αρμενίζουν. Χωρίς μηδενισμούς, χωρίς δίκες προθέσεων αλλά και χωρίς δικαιολογίες δεν τα κατάφεραν.

Επιπροσθέτως το πείραμα της συνδιοίκησης δεν είχε το προβλεπόμενο αποτέλεσμα. Στέρησε τη φωνή της αντιπολίτευσης, έφτιαξε αυλές και αυλικούς ένθεν και ένθεν, απέκλεισε από τα δρώμενα κάθε κινηματική ύπαρξη και κυρίως ξέχασε. Ξέχασε πως, γιατί και από ποιους δημιουργήθηκε. 

Η καταγραφή της παρούσας κατάστασης όμως είναι η εύκολη διατύπωση. Η δύσκολη είναι αυτή της δημιουργίας της επόμενης μέρας. Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για όσα δεν έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν. Χωρίς ταμπού. Να συζητήσουμε σοβαρά για τον πεζόδρομο της Κατερίνης, βάζοντας ανοιχτά στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της διάνοιξής του. Να συζητήσουμε σοβαρά, αναζητώντας πλέον νομικά και όχι τεχνικά την υπόθεση λήψης δανείου των 5.000.000€ για λάμπες πεπερασμένης τεχνολογίας. Να συζητήσουμε σοβαρά γιατί σε μια τόσο επίπεδη πόλη δεν μπορείς να κυκλοφορείς με ποδήλατο αφήνοντας τους να παίζουν, Αντιπεριφέρεια και Δήμος, πινγκ πονγκ με τις ευθύνες. Να συζητήσουμε σοβαρά για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, των κοινωνικών υποδομών και των κοινωφελών υπηρεσιών.

Εμείς στην Υπέρβαση, αυτό κάνουμε. Συζητάμε σοβαρά.

Σωτήρης Τριανταφύλλου

Υπέρβαση για το Δήμο Κατερίνης – Think Tank.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Διαφημίσεις
Κιάφας – Αγορά

Κιάφας Ηλεκτρικά ΕίδηΘέρμανση – ΚλιματισμόςΧαρτικά, Απορρυπαντικά.Στην Καρίτσα Δ.Δίου-Ολύμπου. Τώρα στο