ΤΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΑΣ είναι μια ιδιαίτερη ιστορία για τους ορθόδοξους χριστιανούς. 

Μια ιστορία μας  εξηγεί  το χρονικό διάστημα που βασίλευε ο εικονομάχος Θεόφιλος στην Κωνσταντινούπολη και κατεδίωκε τις άγιες  εικόνες.

Απείλησε με βασανιστήρια και εξορίες για να κατεβάσουν τις Αγίες εικόνες και να τις κάψουν ή να τις καταστρέψουν.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρισκόταν σε μια πόλη της Τουρκίας, στην Προύσα της Μικράς Ασίας.

Όμως για καλή μας τύχη ένα  αρχοντόπουλο, γιος ενός άρχοντα της βασιλικής αυλής, κινούμενος από θείο ζήλο δεν θέλησε να υπακούσει στην διαταγή αυτή και να καταστρέψει την θαυματουργή   εικόνα αυτή και έφυγε για την Ελλάδα για να την προστατέψει.

Όταν έφτασε στην περιοχή της Θράκης αποτελεί άξιο απορίας πως  η Εικόνα εξαφανίστηκε.

Το αρχοντόπουλο μετά από αυτό έπεσε σε θλίψη και συνεχώς έκλαιγε πιστεύοντας ότι η εικόνα εξαφανίστηκε επειδή εκείνος έφταιγε και δεν ήταν άξιος.

Στην περιοχή της Ευρυτανίας τώρα ένας νεαρός βοσκός που φύλαγε τα γίδια του μια νύχτα εκεί που κοιμόταν ακούει ξαφνικά πίσω του μελωδικούς ύμνους.

Απο τον  φόβο του ξύπνησε και ενώ έψαχνε να βρει από πού έρχονται οι ύμνοι αυτοί βλέπει ξαφνικά μια φωτεινή δέσμη που ξεκινούσε από μια σπηλιά και έφτανε ως τον ουρανο.

Ο πατέρας του αρχικά δεν το πίστεψε, αλλά την επόμενη νύχτα πήγαν μαζί και  οι μελωδίες συνεχιζόταν και ο πύρινη δέσμη ξεκινούσε πάλι από  κατο σπήλαιοι έφτανε σον ουρανό.

Η Αγία εικόνα να είναι λουσμένη στο φως.Αφού την προσκύνησαν και χάρηκαν για τον θησαυρό που βρήκαν, άνοιξαν ένα μονοπατάκι προς το σπήλαιο για να ανάβουν καθημερινά ένα καντηλάκι μπροστά στην Χάρη Της.

Η πληροφορία έφτασε ως το αρχοντόπολο που την μετέφερε από την Προύσα.

Έπειτα ανέφερε τα όσα είχαν συμβεί στους χωρικούς και τους ευχαρίστησε που βρήκαν την εικόνα.

Οι χωρικοί μη μπορώντας να κάνουν κάτι μιας και η εικόνα άνηκε στο αρχοντόπουλο του την έδωσαν και ο ίδιος μαζί με τους υπηρέτες του έφυγε για να επιστρέψει στην οικία του.

Καθώςέφτασαν σε κάποιο ύψωμα κουράστηκαν και τοποθέτησαν την εικόνα δίπλα τους και ξάπλωσαν για να ξαποστάσουν.

Ενώ αποκοιμήθηκαν, όταν ξύπνησαν δε βρήκαν την εικόνα και το αρχοντόπουλο πίστεψε πως τους παρακολουθούσαν οι βοσκοί και ήρθαν κρυφά και την έκλεψαν όταν αυτοί κοιμόντουσαν.

Καθώς επέστρεφαν πίσω, το αρχοντόπουλο άκουσε μια γυναικεία φωνή λέγοντάς του: «Ω νέε σώσου και πήγαινε στο καλό, διότι εγώ αναπαύομαι καλύτερα σε αυτούς τους άγριους και ορεινούς τόπους με απλοϊκούς βοσκούς παρά σε μεγαλουπόλεις με πλούσιους άρχοντες.

Αν θέλεις να μείνεις μαζί μου έλα και θα ναι και για καλό σου» και ξαφνικά πάνω στο βουνό δημιουργήθηκε το τύπωμα της Παναγίας μια τρύπα στην κορυφή του βουνού σε μέγεθος ίση με την εικόνα και κατά ύψος του βουνού εμφανίστηκαν αποτυπώματα ανθρώπινων πατημασιών.

Περπάτησε δηλαδή η Παναγία προς την κορυφή του βουνού διαπερνόντας το για να φτάσει και πάλι στην θέση όπου αυτή διάλεξε να γίνει το μόνιμο σπίτι της.

Αμέτρητα θαύματά της, πλούσια η Χάρη της, Όλοι τρέχουν και προσκυνούν την Κυρά, την Κυρά της Ρούμελης όπως την αποκαλούν.
Η Εικόνα επειδή ήρθε από την Προύσα της Μ. Ασίας, ονομάστηκε και είναι γνωστή πλέον ως «Παναγία Προυσιώτισσα» και πολλοί την αποκαλούν ως Κυρά της Ρούμελης.

Από το προσωνύμιο της εικόνας πήρε και την ονομασία του το χωριό που είναι πλησίον του μοναστηριού.

Σε απόσταση 10χλμ περίπου από το μοναστήρι προς το Καρπενήσι βρίσκεται ένα προσκυνητάρι.

Είναι ένα προσκυνητάρι της Παναγίας και απ΄έξω γράφει «ΠΑΤΗΜΑΤΑ».

Δίπλα από αυτό το προσκυνητάρι μπορεί να δει κανείς της Πατημασιές της Κυράς που πέρασε από εκεί.

πηγη