Με περισσή επισημότητα, ο Τούρκος πρόεδρος υλοποίησε το σχέδιό του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η «βούλα» μπήκε σήμερα, μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στον εμβληματικό ναό της Ορθοδοξίας.

Λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τους πλέον υψηλόβαθμους υπουργούς του, μπήκαν στην Αγία Σοφία, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από τον Covid-19. Χιλιάδες κόσμου, που είχε  συρρεύσει έξω από την εκκλησία, ζητωκραύγαζε και τον επευφημούσε. Με ύφος σουλτάνου πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε πάνω σε γαλάζια χαλιά, κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ληφθεί μέτρα, καθώς υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ γίνεται έλεγχος σε 11 διαφορετικά σημεία.

Πλήθος αστυνομικών ήταν παρόντες σε όλη την περιοχή για να διατηρηθεί η ασφάλεια και οι πιστοί μουσουλμάνοι προσκυνητές έμπαιναν στην Αγία Σοφία φορώντας μάσκες προσώπου ή κάθονταν έξω σε χαλιά προσευχής, στην πλατεία Sultanahmet.

Εκατοντάδες Τούρκοι είχαν συγκεντρωθεί στο εσωτερικό του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο χώρο, από τότε που ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τζαμί το μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αντιδράσεις από το εξωτερικό και την ορθόδοξη ελληνική εκκλησία, ενώ δε λείπουν και οι ακροδεξιές ακρότητες.