Την επανακαταβολή της επιστροφής του Εφκ για το αγροτικό πετρέλαιο ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επανακαταβολή της επιστροφής του Εφκ, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και τη συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα θα βοηθήσει ουσιαστικά την αγροτική οικονομία. 

Κρίνεται δε ως απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών μας καθώς στα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της ΕΕ το αγροτικό πετρέλαιο τυγχάνει μερικής ή πλήρους φοροαπαλλαγής, γεγονός, που νομοτελειακώς καθιστά τους Έλληνες παραγωγούς πιο ευάλωτους.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τους Υπουργούς:


· Οικονομικών
· Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Επιστροφή Εφκ στο αγροτικό πετρέλαιο»

Κύριοι Υπουργοί,

Με μεγάλη ανυπομονησία ο αγροτικός κόσμος της χώρας προσμένει από την Κυβέρνηση της ΝΔ να εξετάσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Εφκ) στο πετρέλαιο, που θα μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής και θα μεγεθύνει εντυπωσιακά την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου.

Αγροτικό πετρέλαιο, ήδη επιβαρυμένο με σειρά φόρων, που πλήττει σημαντικά την τσέπη του Έλληνα παραγωγού, καθώς όπως διαφαίνεται και από τα στοιχεία της Eurostat, κατά την περίοδο 2008-2017 η δαπάνη πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς αποτελούσε στην Ελλάδα το 14,9 % των συνολικών δαπανών παραγωγής ενώ στην ΕΕ-28 αποτελεί το 4,2% αντίστοιχα.

Επιπλέον, για την ίδια χρονική περίοδο, για την παραγωγή γεωργικού προϊόντος αξίας 100 ευρώ ο Έλληνας γεωργός πλήρωνε για πετρέλαιο 9,7 ευρώ ενώ ο Ευρωπαίος γεωργός πλήρωνε μόνο 3,3 ευρώ.

Ως εκ τούτου, θα αποτελέσει σημαντική οικονομική ανάσα μια ενδεχόμενη επιστροφή του Εφκ στους αγρότες με τρόπο ασφαλώς, δίκαιο, εξορθολογισμένο και λειτουργικό. Επανακαταβολή της επιστροφής που κρίνεται απαραίτητη έπειτα και από την κατάργηση της επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το 3ο μνημόνιο σταδιακά και σε 2 δόσεις, αρχικά κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015 και εν συνεχεία το υπόλοιπο 50% την 1η Οκτωβρίου του 2016.

Κατάργηση, που σε συνδυασμό με την φοροεπιδρομική πολιτική των προηγούμενων 4,5 ετών προς τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής και την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών, συνετέλεσε αποφασιστικά στο να οδηγηθεί η αγροτική οικονομία σε μεγάλα αδιέξοδα.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Η επιστροφή του Εφκ, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και τη συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα θα μειώσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής των αγροτών

Στα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της ΕΕ το αγροτικό πετρέλαιο τυγχάνει μερικής ή πλήρους φοροαπαλλαγής, γεγονός, που νομοτελειακώς καθιστά τους Έλληνες παραγωγούς πιο ευάλωτους και τους φέρνει σε δυσμενέστερη θέση απέναντι στον ανταγωνισμό

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε, και αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα να προχωρήσετε σε επανακαταβολή της επιστροφής του Εφκ για το αγροτικό πετρέλαιο;

Όπως υπογραμμίζει, η εν λόγω επιστροφή τους Εφκ, με τρόπο δίκαιο και εξορθολογισμένο θα μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής και θα μεγεθύνει εντυπωσιακά την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου, δίνοντας σημαντική οικονομική ανάσα στον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής.


Θυμίζει δε ότι η επιστροφή του Εφκ στο αγροτικό πετρέλαιο είχε καταργηθεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το 3ο μνημόνιο σταδιακά και σε 2 δόσεις, αρχικά κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015 και εν συνεχεία το υπόλοιπο 50% την 1η Οκτωβρίου του 2016. 

ΠΗΓΗ: veriotis.gr