Τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές από το τουρκικό υπ. Άμυνας, υποστηρίζουν πως στο επόμενο διήμερο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το εάν τελικά πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες, σε τεχνικό επίπεδο, υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο ζήτημα προέρχεται από την πλευρά της Άγκυρας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τουρκικά μέσα ενημέρωσης (όπως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu), η συνάντηση των τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, πρόκειται να διεξαχθεί τελικά την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν την παραπάνω πληροφορία, επικαλούμενα πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η εν λόγω συνάντηση θα γινόταν σήμερα (Τρίτη). 

Αναζητώντας τον διάλογο

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζεται το γαϊτανάκι μεταξύ Ελλάδας,Τουρκίας και ΝΑΤΟ αναφορικά με τον διάλογο για αποτροπή στρατιωτικού ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσαν ορυμαγδό αντιδράσεων στην Ελλάδα, με τον γραμματέα του ΝΑΤΟ να προβαίνει σε διευκρινιστικές δηλώσεις πως η πρωτοβουλία του αφορά στο στρατιωτικό και όχι το πολιτικό σκέλος της αντιπαράθεσης.

Από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχολίαζαν στην efsyn.gr ότι υπάρχει συνάντηση μεταξύ στρατιωτικών στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το ραντεβού σχετίζεται με το έγγραφο που έχει στείλει ο Γ.Γ. της Συμμαχίας ώστε να υπάρξουν προπαρασκευαστικές ιδέες ούτως ώστε να ξεκινήσουν στο μέλλον οι συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα βρίσκονται αύριο (Τετάρτη) στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), το οποίο θα γίνει στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο

Σημειώνεται επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην προσπάθειά του να διαψεύσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε κάνει λόγο για «έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…».

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε σημερινές του δηλώνεις κρατά ψηλά τους τόνους, αναφέροντας πως «οι ασκήσεις μας [στην Ανατολική Μεσόγειο] διεξάγονται στο πλαίσιο των κανόνων του ΝΑΤΟ… Η Ελλάδα έδειξε πρόσφατα ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου λέγοντας όχι στις πρωτοβουλίες…. Εάν είναι τόσο σίγουρη τότε ας κάτσουμε μαζί στο τραπέζι. Ας πει ότι έχει δίκιο μπροστά σε όλους. Εχουμε και εμείς διάφορα να πούμε».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι «η Ελλάδα έκανε λάθος να υποθέσει ότι η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει την πολιτική της για τους μετανάστες» για να συμπληρώσει «η τελευταία χώρα που θα μπορούσε να έχει λόγο για την Αγία Σοφία είναι η Ελλάδα γιατί η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί».

TAGS